Çalışma şekli nasıldır?
Ters omuz protezi omuzun çalışma düzenini değiştirir. Soket görevi gören eklem yüzeyi birctopla değiştirilir. Buna karşılık normalde top olan humerus başı ise bir soket haline getirilir. Bu dizayn şekli omuzun çalışma mekanizmasını değiştirerek fonksiyonel hale getirmektedir. Böylece deltoid (omuzda cilt altındaki kasımız) kasının uyguladığı güç artmaktadır.
Ne zaman tercih edilir?
Artritin belirgin olduğu ve çoğunlukla rotator manşetin yırtık olduğu durumlarda bu protez tipi uygulanabilir. Bu tendonlar (rotator manşet) omuz başının yuva içinde kalmasına yardımcı olurlar ve kol böylece kaldırılabilir. Bu tendon ve kaslar normal fonksiyonunu gösteremediğinde omuz başı (humerus başı) omuz yuvasının (glenoid) üst kısmına doğru kayar. Bu durumda kolu kaldırmak zorlaşır veya imkansız hale gelir. Eğer normal bir eklem protezi bu durumda kullanılırsa omuzdaki ağrı artabilir ve çoğunlukla kolun kaldırılması imkansız hale gelir.
Ters omuz protezinin kullanıldığı alanlar
Rotator manşet yırtığına bağlı kireçlenme
Omuz kırıkları
Bazı omuz kırıkları çok parçalı ve komple olabilir ve tendonların yapışma yeri olan büyük ve küçük tuberkülleri de içerebilir. Böyle durumlarda plak ve vidalarla kemik ve tendonların onarımı mümkün olmayabilir. Ayrıca geleneksel omuz protezleri de tendonların yetersizliğine bağlı olarak başarısız olabilir. Bu durumlarda ters omuz protezi iyi bir tedavi alternatifi olabilir.
. Cerrahi sonrası karşılaşılabilecek komplikasyonlar%15)
Hematom
Enfeksiyon
İnstabilite
Anestezik problemler
Gevşeme
Humerus ve glenoidde kırık
Sinir hasarı
TERS OMUZ PROTEZİ REHABİLİTASYONU
Omuzun proteze hızlı uyumu,kas gücünün ve esnekliğinin geri kazanılması , normal fizyolojik eklem hareketlerinin hızlı bir şekilde elde edilmesi için fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci önemlidir.