Son Konu

TL’deki değer kaybı dünya gündeminde: 60 milyar dolar harcanmasına rağmen TL'nin değer kaybı önlenemedi

tekin

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,708
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Dolar%2DTL%2Dtarihi%2Dzirveyi%2Dyeniledi%2D13%2DAgustos%2Dun%2Duzerine%2Dcikti%2D235207%2D20200507105624%2Ejpg

İngiliz Financial Times ise sene başından bu yana 60 milyar dolar harcanmasına karşın TL'nin bedel kaybının önlenemediğine işaret etti. Rabobank stratejisti Piotr Matys, "Türkiye'de rezervlerin durumu hakikaten korku verici ve ülke ince bir buz üzerinde yürüyor. Çok ağır bir formda müdahale ediyorlar ve soru şu ki daha ne kadar müddet bunu yapabilirler" dedi.

Türk Lirası’ndaki son iki günde yaşanan bedel kaybı, dünyanın da gündemine girdi. ABD merkezli ünlü finans ajansı Bloomberg, Türkiye iktisadının ekonomik resesyon ve yüksek enflasyonun tıpkı anda görüldüğü durum olan stagflasyonla karşı karşı karşıya olduğunu yazdı. 

Çağan Koç imzalı tahlilde, “Pandeminin tüm dünyada fiyatları aşağı çeken bir ekonomik krize neden olduğu bir devirde Türkiye’de Merkez Bankası (TCMB) bir enflasyonist dalga yaşandığını kabul etmek zorunda kaldığı” belirtildi.

ENFLASYONDA DÜNYA VE TÜRKİYE FARKLI TARAFLARA GİDİYOR

Avrupa ve Asya’da salgına karşı alınan tedbirlerin tüketici talebini olumsuz etkilediğini ve deflasyonist (fiyatlar genel düzeyinin düşüş eğilimine girmesi) endişelere neden olduğunu hatırlatan Koç, Türkiye’de ise farklı bir tablo ortaya çıktığına işaret etti:



“Kredi teşvikleri, para ünitesinin paha kaybı ve güç maliyetlerinin artması, fiyat artış suratındaki yavaşlamayı zıdda çevirdi ve mayıstan itibaren enflasyonda yükselişe neden oldu. TCMB çarşamba günü (bugün) muhtemelen enflasyon varsayımlarını yükseltecek.”

Bloomberg, TCMB’nin enflasyon varsayımını yüzde 7,4’ten yüzde 8,9’a yükseltmesini, faiz indirimlerinde daha uzun vadeli bir orta verişin işareti olarak kıymetlendirdi.

Türkiye’nin dünyada gerçek faizlerin en düşük olduğu ülkeler ortasında olduğuna dikkat çekilen tahlilde, kamu bankalarının kredi pompaladığı ve TCMB’nin devlet tahvili alımını artırarak piyasaya likidite sunduğu devirde daha fazla ihtiyatın gerekli olduğu, TCMB’nin üst üste 9 toplantıda imza attığı toplam 1575 baz puanlık faiz indirimine devam etmesi için daha uzun mühlet beklemek zorunda kalabileceği vurgulandı.

TL’DE BEDEL KAYBI YÜZDE 14’Ü AŞTI

TL’nin dolar karşısında bu yıl yüzde 14’ü aşan kıymet kaybıyla en çok paha kaybeden para ünitelerinden biri olduğu, TCMB’nin yıl sonu enflasyon varsayımı yüzde 7,4 iken haziranda yıllık enflasyonun yüzde 12,6’ya yükseldiği hatırlatılan tahlilde ayrıyeten, kamu bankalarının müdahalelerine karşın TL’de bedel kaybının sürdüğüne ve bunun da enflasyon için bir öteki tehdit olduğuna dikkat çekildi.



JPMorgan analisti Yarkın Cebeci, “TCMB iddiaları geçersiz durumda, bilhassa de son iki aydaki üst istikametli sürprizlerden sonra. TCMB’nin iddialarda üst taraflı revizyon yapmasının piyasa üzerinde bir tesiri olması olası değil. Daha değerli olan fiyat istikrarı ve finansal istikrara bağlılığın güçlendirilmesi olacak” dedi.

Bloomberg: Kamu bankaları lirayı savunmak için 2 günde 2 milyar dolar sattı

“KUR SAVUNMASI ÇÖKTÜ”

İngiliz Financial Times gazetesi de TL’deki son bedel kaybına ait tahlilinde “Türkiye onu desteklemek için milyarlarca dolar harcamasına karşın Lira batıyor” başlığını kullandı ve kuru frenlemek için ülkenin döviz rezervlerinin tüketildiği hatırlatıldı.

Haftanın birinci iki gününde TL’nin dolar karşısında mayıs ayında bu yanaki en düşük düzeyine gerilediğini ve kamunun TL’deki düşüşü önlemek için yaklaşık 2 milyar dolar harcadığını aktaran gazete, “Türkiye’nin kur savunması çökerken TL dolar karşısında salı günü yüzde 1,6 bedel kaybetti ve kur 6,97’ye yükseldi” sözlerini kullandı.

Financial Times, rezervlerden milyarlarca dolar kullanılmasına karşın TL’nin paha kaybetmesini gündeme taşıdı.

2 GÜNDE 2 MİLYAR DOLAR SATILDI

Laura Pitel ve Eva Szalay imzalı tahlilde, Londra merkezli bir analistin Türkiye’de otoritelerin pazartesi 1,2 milyar dolar, salı günü de Türkiye saatiyle 10.30 prestijiyle 600 milyon dolar sattığını söylediği aktarıldı. Bir öbür memleketler arası fon yöneticisi ise, kamu bankalarının iki günde de yaklaşık 1’er milyar dolar sattığını söyledi.



Goldman Sachs’ın iddialarına nazaran Türkiye’nin bu yıl kuru frenlemek için yaklaşık 60 milyar dolar harcadığının aktarıldığı tahlilde, Rabobank stratejisti Piotr Matys’in “Dolar zayıflarken Türkiye’nin lirayı savunmak için savaşmak zorunda kalması çarpıcıydı” görüşüne yer verildi.

FT ayrıyeten, haziran sonu prestijiyle swap ile bankalardan ödünç alınan dövizler dışarıda bırakıldığında net rezervin -32 milyar dolar düzeyinde olduğunu yazdı.

Hususa ait Matys, “Türkiye’de rezervlerin durumu hakikaten korku verici ve ülke ince bir buz üzerinde yürüyor. Çok ağır bir biçimde müdahale ediyorlar ve soru şu ki daha ne kadar müddet bunu yapabilirler” dedi.
 
Üst Alt