Türkler olarak geçmişimiz çok eski yıllara dayanmaktadır. Türkler en uzun hangi alfabeyi kullandı, en çok hangi milletle evleniyor? Türkler eskiden çekik gözlü müydü, Emeviler döneminde neden Müslüman olmadılar? Türkler Fenike alfabesini kullandı mı, fars alfabesini kullandı mı? Sorularının yanıtlarını bu yazımızda derledik.
Bilinen en eski Türk alfabesi Orhun alfabesi olarak geçmektedir. Türkler İslam'ı kabul ettiklerinde, özellikle Karahanlılar döneminde, dilleri için Arap alfabesini kullanmaya başladılar. Türkçe, yaklaşık 900'den 1928'e kadar Arap alfabesi ile yazılıyordu. Ülkede okuryazarlığı artırmak ve Türkiye'yi modernleştirmek için 1928'den sonra Latin alfabesine geçildi ve benimsendi. Türk alfabesi, Türk dilini yazmak için kullanılan değiştirilmiş 29 harften oluşan Latin harfleriyle yazılmış bir alfabedir.
Türkler En Çok Hangi Milletle Evleniyor?
Özellikle Türkiye ile Almanya arasında imzalanan Türk İşgücü anlaşmasından sonra Almanya’ya yaşanan göçlerden sonra Alman kadınlar ile evliliklerin arttığı bilinmektedir. Yurt dışında yaşayan Türklerin en çok Almanları eş olarak tercih ettiğini, Türk-Alman evlilik oranlarının yüksek olduğu bilinmektedir.
Türkler Eskiden Çekik Gözlü Müydü?
Türklerin hiçbir zaman “çekik gözleri” olmadı. Türkler, Macarlar, Finliler, Mançular, Moğollar ve Korelilerden oluşan geniş bir Fin-Ugric ve Ural-Altay dil diyagramı içinde yer almaktadır. Türkler bu diyagramın ortasında yer almakta ve üç alt gruba ayrılmaktadır. İlk Türk halkları, MÖ 3. binyılın sonlarında batıya, Moğol Platosu'na taşınan ve burada kırsal bir yaşam tarzını benimseyen Kuzeydoğu Asya'daki tarım topluluklarından geliyordu. MÖ 1. binyılın başlarında, bu halklar atlı göçebeler haline geldiği bilinmektedir.
Türkler Emeviler Döneminde Neden Müslüman Olmadılar?
Emeviler döneminde Araplar, Arap milliyetçiliği yapmaktaydı. Arap olmayanları (yani Türkleri) aralarında bulundurmayı pek istemiyorlardı. Bundan dolayı Türkler, Emeviler döneminde Müslüman olamamıştır.
Türkler Fenike Alfabesini Kullandı Mı?
Fenike alfabesi, Kuzey Sami alfabesinden gelişen ve Fenikeli tüccarlar tarafından Akdeniz bölgesine yayılan yazı sistemi. Yunan alfabesinin ve dolayısıyla tüm Batı alfabelerinin muhtemel atasıdır. Fenike alfabesinin ilk işaretleri açıkça çivi yazısından değil, Mısır hiyerogliflerinden türetilmiştir. 22 Fenike harfi, MÖ 12. yüzyılın sonunda standart bir biçim alan Mısır hiyeroglif sembollerinin basitleştirilmiş halleridir.
Türklerin günümüze kadar kullanmış olduğu alfabeler şu şekildedir:
· Göktürk Alfabesi
· Uygur Alfabesi
· Süryani Alfabesi
· Arap Alfabesi
· Kiril Alfabesi
· Latin Alfabesi
Şeklinde bilinmektedir. Buradan da yola çıkarak Türklerin Fenike Alfabesini kullanmadığını gerebiliriz.
Türkler Fars Alfabesini Kullandı Mı?
Pehlevi alfabesi, Pehlevi ayrıca Pehlevi'yi de heceledi, bazı bilginlere göre Pers halkının MÖ 2. yüzyıla kadar uzanan ve İslam'ın gelişine (MS 7. yüzyıl) kadar kullanılan yazı sistemi. Zerdüşt kutsal kitabı Avesta, Pehlevi'nin Avestan adlı bir varyantında yazılmıştır. Türkler İslam'ı kabul ettiklerinde, özellikle Karahanlılar döneminde, dilleri için Arap alfabesini kullanmaya başladılar. Selçuklular resmi dil olarak Farsça kullansalar da, Selçukluların sonlarına doğru Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulmasıyla Anadolu'da yeniden Türkçe yazılmaya başlandı.