Son Konu

Türkler Kaç Devlet Kurdu?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Türk kavminin ilk tarihe çıkışı M.Ö Vll yy’a dayanmaktadır. Türk kültürü hakkında merak edilenlere yakından bakalım. Türkler kaç devlet kurdu, kiril alfabesini ne zaman kullandı, kuranda geçiyor mu? Türkler Latin alfabesine ne zaman geçti, Moğol mu, Müslüman olmadan önce hangi dine inanıyordu? İşte detaylar.

Bir Çin Atasözü der ki, “İki Türk Bir Araya Gelse Devlet Kurar“. Türklerin tarih sahnesine çıktıklarından beri kurmuş oldukları köklü devletler bu Atasözünü kanıtlar niteliktedir. Türkler birçok irili ufaklı devlet kurmuşlardır. Ancak tarihe damgasını vuran Türk kökenli kurulan toplamda 16 tane devlet bulunmaktadır.
Büyük Hun İmparatorluğu
Batı Hun İmparatorluğu
Avrupa Hun İmparatorluğu
Ak Hun İmparatorluğu
Göktürk Kağanlığı
Avar Kağanlığı
Hazar Kağanlığı
Uygur Kağanlığı
Karahanlı Devleti
Gazne Devleti
Büyük Selçuklu İmparatorluğu
Harezmşahlar Devleti
Altın Orda Devleti
Timur İmparatorluğu
Babür İmparatorluğu
Osmanlı İmparatorluğu

Türkler Kiril Alfabesini Ne Zaman Kullandı?​

Türklerin kullanmış olduğu alfabeler arasında en yaygın olanları Kiril, Arap, Uygur, Latin ve Göktürk alfabeleri yer almaktadır. Kiril alfabesi Slav dillerinin yazımında kullanılmış bir alfabe türüdür. Kiril alfabesi Müslüman olmayan Türklere dayatılmış ve yazı dillerinin Kirilleştirilme operasyonuyla ilgilidir. Bu alfabenin kullanımı Çarlık dönemine dayanmaktadır.

Türkler Kuranda Geçiyor Mu?​

Kuran-ı Kerim Müslümanların kutsal kitabıdır. Kuranda Maide Suresinin 54. Ayetinde Allah’ın dinine sahip çıkan bir topluluktan söz edilmektedir. Ve bazı yorumlar bahsedilen bu kavmin Türk kavmi olduğunu savunmaktadır. Ancak Kuran-ı Kerim de direkt olarak Türk adı geçmemektedir.

Türkler Latin Alfabesine Ne Zaman Geçti?​

Türkler Latin alfabesine geçmeden önce Arap alfabesini kullanıyorlardı. Cumhuriyet Dönemi ile birlikte Arap alfabesi tamamen kaldırılmıştır. Bunun sebebi olarak da Arapça harflerin Türkçe’nin fonetiğine uymaması, okuma ve yazma zorlukları başta olmak üzere birçok sebebi dayandırılmaktadır.
Latin alfabesinin yürürlüğe girme tarihi 3 Kasım 1928’de Resmi Gazete de yayınlanmasından sonra gerçekleşmiştir. Böylelikle Osmanlı alfabesi olarak anılan Arap alfabesi geçerliliğini yitirmiş Latin alfabesi kabul edilmiştir.

Türkler Moğol Mu?​

Moğollar ve Türklerin aynı ırk olduklarına dair söylemler sürekli ortaya atılmaktadır. Ancak Moğollar ve Türkler ortak olarak Türkçe konuşsalar bile, benzer coğrafyalarda yaşasalar bile Türkler Moğol değildir ancak aynı dili konuşmaktadırlar. Birbirlerinden yüz yapısı, vücut şekli, elbise, temizlik, sosyal hayat olarak ayrılmaktadırlar. Ayrıca ünlü Moğol hükümdarı Cengiz Han’da Moğol’dur.

Türkler Müslüman Olmadan Önce Hangi Dine İnanırdı?​

İslamiyet’ten önce bütün Türk toplulukları aynı dine inanırlardı. Bir şeylere inanma ihtiyacıyla birçok doğa olayını ve cismini tanrılaştırmış ve ona inanmışlardır. İslamiyet’ten önce en son ve uzun süreli olarak Gök Tanrı dinini benimsemişlerdir.
Gök Tanrı dini İslamiyet’e benzer özellikler taşıdığı için Türklerin İslamiyet’i kabulünü kolaylaştırmıştır. Gök Tanrı inancında tek yaratıcı bulunan teklik kavramı bulunmaktadır. O göğün yaratıcısıdır ve sonsuzdur. Tanrının eşi benzeri yoktur. Kendisinden yardım isteyerek dua ettikleri tek tanrılı dindir.
 
Üst Alt