Son Konu

Uçak Motorlarının Önüne Neden Tel Örgü Koyulmuyor?

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Bu tip olumsuz senaryolar yüzünden insanın merak düzeyi de artıyor ve daha evvel aklına gelmeyen sorulara karşılık arama isteği oluşabiliyor. O olumsuz senaryolardan biri de motora çarparak çalışmasını engelleyecek bir kuş sürüsü.

Belki bu olumsuz durum için aklınıza pratikte tahliller sağlayacak fikirler gelmiştir. Uçak motorlarına kollayıcı tel örgüler yerleştirmek de bu fikirlerden biri. Pratikte mantıklı bir fikirmiş üzere gelebilir lakin iş uygulamaya gelince tıpkı şeyi söyleyemeyeceğiz.

İlk evvel kuş çarpması için alınan tedbirleri ele alalım.






Kuş sürüsü kaynaklı yaşanan kazalar çoklukla uçuşların en riskli olan kalkış ve iniş vakitlerinde gerçekleşir. Bu durumun yaşanmasını engellemek için havalimanlarına yakın, kuşların barınabilecekleri yuvalar titizlikle ortadan kaldırılıyor. Hatta bunun için bir takım bile var. Havaalanı içinde görevlendirilen bu üniteler kuş sürülerinin denetimini sağlayıp onları uzaklaştırmak için çeşitli uygulamalarda bulunuyorlar. 

Kaza yaşanma ihtimalini artıran bir öteki şey de kuşların göç periyodudur.





Temmuz-Ekim ayları ortasında gerçekleşen bu göç devrinde vazifeliler ekstra çalışmalar yaparak kazaları en aza indirmeye çalışırlar.

Bir öbür tedbir ise uçak motorları tasarlanırken yapılır. Kuş çarpması ihtimali göz önünde bulundurulan en değerli ögelerden biridir ve buna nazaran de motorlar teknisyenlerce birçok teste tabi tutulurlar. Bu şekil geliştirmeler sayesinde riskler en aza indirilir ve her kuş çarpması uçağın motorunu bozabilecek bir duruma evrilmez.

Şimdi gelelim asıl sorumuza: Uçak motorlarının önüne yabancı cisimleri engelleyecek bir tel örgü neden koyulmuyor?

2d2da8c9160bb72a1ca496142527f3d38d4d73fd.jpeg

İlk olarak; uçak motorunun vakum gücünü de ele alırsak motorun karşısına çıkacak kuş yahut rastgele bir cisim o denli bir sürate ulaşır ki açıklıkları olan tel bir örgü onları durduramaz. 

Diğer bir neden ise uçak motorlarının önüne katı bir şey koyamazsınız zira bu, motorları çalıştırmak için gerekli hava akışını mahzurlar. Normalde motor önünde bir mahzur olmadığı durumda hava sirkülasyonu maksimum seviyede gerçekleşir. Motor önüne 1 mm kalınlığında elastik, hafif kompozit bir kafes koyduğumuzu varsayalım:





Hava akışında bozulma gerçekleştiği için motora giren hava dengesizleşerek türbülans yaratmaya başlar. Motorun randımanı düşerken gidilecek yere daha fazla vakit harcamak gerekir ve uçağın daha fazla yakıt harcamasına neden olur. Bunun yanında kompozit gereç de epey maliyetli bir eserdir. Bu biçim maliyetleri sebebiyle uçak motorlarının önüne koyulabilecek kafes fikri hiçbir havayolunun istemeyeceği bir şeydir.

Uçakla alakalı farklı bir yazımızın daha sonuna geldik. Tel kafes yerine bu sorunu çözmek ismine daha yaratıcı fikirleriniz varsa yorumlarda bekliyoruz.

Kaynak: Herkes İçin Havacılık, CBS News


 
Üst Alt