Son Konu

Ukrayna’da Bazı Siyasi Partilerin Faaliyetleri Neden Geçici Olarak Askıya Alındı?

bilgisayarci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,563
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-061136a573bc0e44c2c52e2f8448a020a130c6ae.jpg


Ukrayna Devlet Lideri Zelenski, sıkıyönetim sona erene kadar ülkedeki 11 siyasi partinin faaliyetlerinin askıya alındığını duyurdu. Yüz binlerce insanın okuduğu haber siteleri dâhil birçok yayım organı, Zelenski'nin faşist bir hareket gerçekleştirdiğini ve sol partileri kapattığını tez etti. Pekala bu partiler neden süreksiz olarak faaliyet yürütemeyecek? Yanıtını merak ediyorsanız içeriğimize buyurun.

Kaynak: ...
Kısaca karşılık vermek gerekirse, bu partilerin işgalcilerle iş birliği yaptığından şüpheleniliyor.




Ukrayna meclisinde muhalefetin küçük bir kısmını temsil eden 11 partiden bir kısmının çoka kaçan hareketleri ve Rus yanlısı telaffuz ve hareketleri mevcut. Hükûmet de işgalci Rus Ordusu ve Rus hükûmetiyle iş birliği yaptığı kuşkusuyla sıkıyönetim sona erene kadar bu partilerin faaliyetlerini askıya almaya karar verdi. Pekala bu partiler hangileri?

Yaşam İçin Muhalefet Platformu.


twitter.com
Tüm Ukrayna Birliği'nin devamı olan bu çok muhafazakâr parti, LGBT topluluğuna karşı saçtığı nefret ve ortaya attığı komplo teorileriyle ünlü. Ana muhalefet partisi pozisyonundaki YİMP’in işgalcilerle iş birliği yaptığı kuşkusu ise çok sefer kanıtlandı. Hatta Ukraynalı kaynaklar, YİMP'in ülkedeki Rus nüfuzundan faydalanan ana siyasi güç olduğunu sav ediyor. 

Parti şu anda mecliste 39 milletvekiline sahipken 4.215yerel idaresi de elinde bulunduruyor. Partinin siyasi ideolojisi, Rusyanlılığı ve Rus azınlığın çıkarlarını korumak olarak söz ediliyor.

Anatoli Şarij’in Partisi.


twitter.com
Partinin kurucusu ve önderi olan Anatoli Şarij, Çingenelerden, Müslümanlardan, zencilerden, eşcinsellerden ve tarihte Nazilerin nefret duyduğu öteki tüm küme ve ırklara karşı. Birebir vakitte etnik bir Yahudi olan Devlet Lideri Zelenski'nin ülkede yürüttüğü 'Ukrayna Nazizmi'ne karşı savaş verdiğini argüman ediyor. 

Bu partinin mecliste ve mahallî idarelerde rastgele bir temsilcisi bulunmazken, Odesa Kent Kurulu'nda 6 temsilciye sahip. Partinin sloganı ise şu halde: 'Ülkemizi yönetenleri seviyor musunuz? Biz sevmiyoruz.'

Yenilikçi Ukrayna Sosyalist Partisi.


twitter.com
1996'da kurulan partinin üyeleri ve seçmen kitlesi, milliyetçi bolşeviklerden, radikal dincilerden ve aşırıcı Rus milliyetçilerinden oluşuyor. Ukraynalılar bu partiye ülkenin Kuzey Kore'ye dönmesini isteyenler diyor. Ayrıyeten parti, kurulduğu günden beri yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde Rusya yanlısı adaylara takviye vermesiyle biliniyor. 

Şu anda rastgele bir milletvekiline yahut lokal idareye sahip olmayan parti, Avrasyacı ve Amerika aykırısı bir ideolojiye de sahip.

Ukrayna Sosyalist Partisi.


twitter.com
1991’de Ukrayna Komünist Partisi’nin yasaklanmasının akabinde parti üyeleri tarafından kurulan USP, ülkenin en eski partilerinden biri. Hatta 1994 ile 2007 yılları ortasında meclisteki en büyük dördüncü parti pozisyonundaydı. Yirmi yıl boyunca partiyi yöneten Oleksandır Morozov, Belarus Devlet Lideri Aleksandır Lukaşenko'nun bilgeliğini överek bir mühlet evvel Belarus'a taşındı. 2018'de kendisinin yerine YİMP üyesi İlya Kiva geldi. Parti mensuplarından Rusya'nın işgali altındaki Kırım'a taşınan ve Rus vatandaşlığına geçenler de mevcut.

Bu partinin de mecliste rastgele bir milletvekili yahut kelam sahibi olduğu bir lokal idare bulunmuyor.

Muhalefet Bloku.


twitter.com
Bu partinin üyeleri, 2014'te yaşanan ihtilal esnasında askerî müdahalede bulunması için Vladimir Putin'e yalvaran ve vatan haini ilan edilen eski Devlet Lideri Viktor Yanukoviç'in bağnaz destekçileri olarak tanımlanabilir. Doğal o günlerde Yanukoviç baştaydı ve dayanaklarını açıkça gösterebiliyorlardı. Muhalefet Bloku şu anda yolsuz siyasalların ve işgal güçleriyle açık bir formda iş birliği yapanların partisi pozisyonunda. 

Partinin mecliste 6 milletvekili bulunurken, 8 mahallî idarenin denetimini elinde bulunduruyor.

Diğer partiler de hiçbir vakit gerçek siyasi aktör olmazken, ekseriyetle seçim vakitleri meydana çıkıp kendilerine buyruk verenlerin direktiflerini yerine getiriyordu.


twitter.com
Kalan 6 partiyi, Derjava, Sol Muhalefet, Naşi, Sol Birliği, Sosyalistler ve Volodimir Saldo Bloku olarak sıralayabiliriz. Bunlar ortasında bir tek Volodimir Saldo ve partisi faal olarak siyasette bulundu. Ayrıyeten işgali destekledikleri ve Ruslarla iş birliği içinde oldukları da açıkça görüldü.
 
Üst Alt