Son Konu

Vajinismus nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Vajinismus ne demektir? Vajinismus nasıl anlaşılır?
Vajinismus hastalığı; ilişki sırasında ön sevişmede hiç bir sorun yaşamayan, hatta zevk dahi alan kadınlarda cinsel birleşme anı geldiğinde yaşadıkları istemsiz kasılmalar sonucunda penisin vajina içine girememesi veya son derece ağrılı, zor şekilde girmesi ile karakterize bir cinsel sorundur. Son zamanlardaki yeni bir görüşe göre de vajinismus, istenilse bile vajina içerisine parmak veya her hangi bir yabancı cismin girememesi, cinsel birleşmenin yapılamaması halidir.
İstemsiz vajinal kasılmalar sonucunda cinsel birleşme (penetrasyon) ya hiç olamamakta veya son derece ağrılı ve acılı bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Bazen de vajinaya penisin yalnızca uç kısmı girebilmektedir. Hatta bu şekilde çok nadir de olsa gebe kalan hastalar da olabilir.
Cinsel ilişkide kasılmalar farklı düzeylerde olabilir
Cinsel ilişkide özellikle vajinanın alt 1/3 kısmındaki kaslar kontrolsüz bir şekilde kasılmakla birlikte bu kasılmaya bacaklar, kalça, bel, sırt ve hatta vajinismus probleminin derecesine de bağlı olarak çene, ayak parmaklarındaki kaslar bile katılabilmektedir. Kasılmaların şiddeti vajinismusun da derecesini göstermektedir. Bazı vajinismus hastalarında kasılmalar kendilerinin bile fark edemeyeceği düzeydedir.
Vajinismus hastalığı bir cinsel ilişki fobisi ve kaygı bozukluğu olarak da bilinir!
Vajinismus hastalığında kişinin ilişki sırasında kendisini kasması kendisini tehlikeden korumak için yaptığı refleksif bir harekettir.
Diğer bir tabir ile penisin vajinaya girme anında kişi kendisini istemsiz bir şekilde (refleks olarak) kasmaktadır. Bu nedenle vajinismus hastalığı psikolojide bir “kaygı bozukluğu” veya “cinsel ilişki fobisi”olarak da tanımlanmaktadır.
Vajinismus hastalığında cinsel ilişkide ağrı şartı aranmaz
Bir kişinin vajinismus hastalığı tanısı alabilmesi için cinsel ilişki sırasında ağrı olması da şart değildir. Bazı hastalar penisin ucunun girmesine izin verebilirken bazı hastalar o safhaya bile gelememektedir.
Yine bazı durumlarda vajinismus problemini yaşayan hastalar cinsel ilişki sırasında kendilerini kastıklarının farkında bile olamayabilirler. Ancak Hera Kadın Sağlığı Merkezi’nde vajinismus eşleri ile görüştüğümüzde eşler,” vajina girişinde sanki bir duvar varmış gibi direnç ile karşılaştıklarını” bize ifade etmektedirler.
Vajinismus hastalığı yaşayan kadınlarda ilişki sırasındaki kasılmalar tamamen kişinin kontrolü dışındadır; yani “istemsiz” olarak gerçekleşmektedir. Bu nedenle vajinismus problemini yaşayan kadınların pek çoğu halen bakiredir.
İlk gecenin ağrılı olması, vajinismus hastalığı sebebidir!
Bazı durumlarda kişi ilk gece yaşadıkları cinsel ilişki sırasında kendisini aşırı derece kastığından ötürü kızlık zarı yırtılmakta ve daha sonra bilinçaltına yerleşen korkularında ötürü bir daha cinsel ilişkiye girememektedir.
Vajinismus hastalığı % 90 oranında psikolojik nedenlere, % 10 oranında ise organik nedenlere (doğuştan gelen veya sonradan kazanılan yapısal problemlere) bağlıdır. Psikolojik nedenler arasında cinsellik ve cinsel ilişki ile ilgili bilinçdışına yerleşen kaygılar bulunmaktadır.
Vajinismusu genel olarak tanımladığımız zaman fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak tanımlıyoruz.
Vajina (kadın cinsel organı) ilişki sırasında penisin büyüklüğü yada küçüklüğüne göre kendini hazırlar. Cinsel birleşmenin durumuna bağlı olarak genişler.
Korku ve kaygı ile kadın erkeği ve erkeğin penisini vajen bölgesine yanaştırmazken, bazıları ise yanlızca vajen girişinde bu hisleri yaşarlar.Vajinismusun oluş nedenleri kişilere göre farklılık gösterir.Benim vajinam çok küçük olabilir veya çok dar bu yüzden ilişkiye giremiyorum diye bir kavram genelde yoktur, çünkü vajina esnektir ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir (ki bu yaklaşık 10 kat genişlemedir).
Korku ile kadının vücudunda ve vajen bölgesinde kasılmalar ve kilitlenmeler oluşur. Bu kasılmalar kadının kontrolü dışında oluşur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve panik hali olur ve kadın bacaklarını sıkıca kapatır.Vajinusmuslu kadınların bazıları ise kızlık zarlarının çok kalın olduğuna ve bu yüzden ilişkiye giremediklerine inanırlar ve de eşlerini de inandırırlar, sorunun kızlık zarının ortadan kalkmasıyla çözüleceğine inanan çift bir kadın doğum uzmanına giderek ve anestezi ile bayıltılarak kızlık zarlarını ameliyatla açtırırlar, ama bu da çözüm getirmez ve bunun da işe yaramadığını gören çift iyice umutsuzluğa, karamsarlığa kapılıp ilişkilerini yıpratmaya ve birbirlerini suçlamaya başlarlar.
Vajinusmus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu doktora muayene olamaz, tıpkı ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya kapılır, bacaklarını kapatır ve ağlama krizine girerler.Bir kısmı rahatça muayene olabildikleri halde ilişkiye izin veremezler.
Vajinismus Belirtileri
Vajinismus çok seyrek olarak iç ve dış cinsel organların yara ve enfeksiyon gibi sebeplere bağlı oluşmak dışında tamamiyle psikolojik kökenli bir rahatsızlıktır.
Her insan özeldir. İnsanın ruhsal (psikolojik) yapısının oluşumunda genetik mirasının, geçirdiği hastalıkların, annesinin karakter yapısının, annesinin varlığının ya da yokluğunun , babasının karakter yapısının, babasının varlığı ya da yokluğunun, kardeşlerin, aile içi ilişkilerin, sosyal ve kültürel çevrenin etkisi, akraba ilişkileri, ekonomik koşullar, eğitim, hayatın içinde yaşanmış kişisel travmalar, sosyal felaketler gibi bir çok faktörün vajinismus problemine sebebiyet verdiği gözlenmektedir.
Vajinismusun Nedenleri
Esas olarak; vajinismusun, nedenleri tamamiyla psikolojiktir. Ve de tedavi edilebilir. Vajinismusun nedenlerinden en yaygın olan bir tanesi; yetişme çağındaki kızlara seksin pis ve kötü olduğunu öğreten yanlış ve katı eğitim tarzıdır. Yıllarca, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olarak yetişen bir genç kız, bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak ve kasılacaktır.Nedeni ne olursa olsun eğer çiftler işbirliğine istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilir. Önemli olan tedaviyi istemek ve bunun için seksüel terapi merkezlerine baş vurmaktır.
Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalıklar ve tedavi yöntemleri genel isimler altında toplansa bile kişiye özel farklılık gösterir vede kişiye özel tedavi verilir, ve de hastayı görmeden bazı yorumlar yapılamaz, fikir söylenemez. Özellikle de, vajinismus gibi yoğun kaygı ve endişenin olduğu ve tedavinin hastanın kişilik özelliklerine, ona ait kaygı ve korkularına göre düzenlendiği bir problemde, zaman çok değişkenlik gösterecektir, işin mali kısmıda hastaya ayrılan zamanda verilen tedaviye göre belirlenecektir, bu yüzden kesin zaman ve mali portre verilemez zaten bunu söyeleyen biriside olsa inandırıcı olmaz (Aynı şekilde vajinismus tedavisinin başarısı da hekimin yetenek, tecrübe, ve bilgi birikimine bağlı olduğu kadar hastanın çözüm isteği, içinde bulunduğu sosyal ve kültürel koşullar kadar eş desteği ve de bir çok şeye bağlıdır)
Bu yüzden kesinlerle konuşmak gerçekçi değildir ve vajinisimus tedavi yöntemi hastanın ihtiyacına göre belirlenir,
Bazı hastalarda sadece bilgi yeterli olurken;
  • Davranışsal tedavi uygulanır;
  • Çocukluk dönemi ve anne baba ile ilişkileri içeren dinamik denilen tedavi yöntemi uygulanır;
  • Hipnoz ve telkin yeterli olabilmektedir;
  • Bazı hastalarda ise karma bir tedavi yöntemi uygulanır;
Yani vajinismus tedavi yöntemi hastaya göre belirlenilir ve şekillendirilir. Kesin olan bir şey varsa tedavide hastaya duygularına göre yaklaşılmalı ve korktuğu birşeyi yapması duygusal olarak hazırlanılmadan istenilmemelidir, yoksa hasta kırılır ve tedaviyi bırakabilir.
Vajinismus türleri nelerdir?
Primer Vajinismus: Bir kez bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşememesidir.
Sekonder Vajinismus: Önceden sağlıklı şekilde ilişki mümkün iken yaşanmış bir cinsel veya genital travma sonrası (olaylı bir doğum, düşük, kürtaj, hoyratça yapılan bir jinekolojik muayene, taciz veya tecavüze maruz kalma gibi) gelişen vajinismus durumudur.
Aparoni: Bir takım fiziksel nedenlerden dolayı, bireyin cinsel ilişkiye girememesidir. Vajinismus da bir tür aparonidır.
Disparoni: Disparöni; “cinsel ilişkide ağrı, acı, batma veya yanma hissetmek” dir. Bazen sekonder vajinismusun altında yatan neden de disparoni olabilmektedir.
Eğer cinsel ilişki sırasında ağrı, acı, yanma veya batma hissediyorsanız her zaman için neden vajinismus olmayabilir. Disparoninin her zaman için % 100 tedavisi mümkündür.
Vulvar Vestibulitis Sendrom: “Vulvar vestibuitis” veya “vulvodinia” olarak da bilinen bu durum, kızlık zarının alt kısmında aşırı derece duyarlılık oluşu sonucunda vajinismus, disparoni, anorgazmi (orgazm olamama) ve cinsel isteksizlik gibi şikayetlerin ortaya çıkması ile ilgili bir sendromdur.
Vestibulit sendromda teşhis hastanın ifadesindeki ilişkinin ağrılı oluşu veya hiç olmaması sonrasında, yapılan bir jinekolojik muayenede bu bölgenin dokunmakla hassaslığı ve kızarık oluşu ile kolaylıkla konulabilmektedir. Kesin nedeni henüz bilinmemektedir.
Vestibulit sendromun tedavisinde basit bir cerrahi operasyon ile bu bölgenin (vestibulm) çıkarılması problemi tamamen ortadan kaldırabilir.
Vajinismus Sonrası Cinsel İsteksizlik
Vajinismus hastalarında başlangıçta cinsel isteksizlik sorunu yoktur. Hatta özellikle evliliğin ilk zamanlarında tam bir cinsel ilişki yaşanamasa da renkli sayılabilecek bir cinsel yaşam vardır. Çiftler birbirlerini farklı yöntemlerle tatmin etme yollarına gidebilirler. Ancak zamanla cinsel ilişkide yaşanan olumsuz denemeler cinsel isteksizlik problemine neden olabilir. Bu yüzden, tedaviyi ertelememek ve erken tedavi olmak gerekir.
Vajinismus sorunu uygun şekilde çözüme kavuşturulmadığı takdirde:
Cinsel isteksizlik,
– Depresyon,
– Anksiyete artışı,
– Konsantrasyon güçlüğü,
– Özgüven eksikliği gibi sorunlara yol açar.
Herkesin yapabildiği bir işlevi yapamamış olmak zaman içinde büyüyen bir psikolojik rahatsızlık nedenidir.
Vajinismus hastalarında zamanla cinsel ilişki sıklığı da azalabilir. Bu da cinsel isteksizlik(cinsel soğukluk) nedenidir. Erkeklerde de erken boşalma, cinsel soğukluk veya iktidarsızlık (ereksiyon sorunları) zamanla gelişebilmektedir. Eğer bu tür sorunlar varsa da eş zamanlı olarak erkek eşler de cinsel tedavi programına alınmalıdır. Aksi takdirde kadındaki problem çözümlendiğinde erkekteki problem daha da belirgin hale geçecek, böylelikle cinsel ilişkiye girememe sorunu devam edecektir. En kısa zamanda doktorunuza görünmenizde fayda var!
10 adımda vajinismus tedavisi
1. Adım: Vajinismusu anlama
İlk adım vajinismus ile vajinismusun neden olduğu cinsel ağrı, daralma, yanma hassasiyeti veya penetrasyon sorunları anlamakla başlar. Vajinusmusu anlamak, onu yenme sürecinde en temel unsur olduğundan, bu yaklaşım kadınların kendi cinsel sağlıkları ile ilgili etkin bir rol almalarına yardımcı olur.
2. Adım: Cinsel geçmişinin gözden geçirilmesi ve tedavi stratejileri
Kadınların kendi geçmişlerini gözden geçirmeleri ve analiz etmelerini sağlamak için dengeli bir yaklaşım izlenir. Egzersizler ve aşk oyunları vajinismustan kaynaklanan penetrasyon sorunları ve cinsel ağrıyı artıran her olayı, duyguyu veya tetikleyen unsuru belirleme ve değerlendirmeye yardımcı olur.
Detaylı egzersizler ve yapılacaklar listesi bir kadının cinsel geçmişini ve pelvik ağrı olaylarını belirleyerek uygun tedavi stratejilerine doğru yönlendirir. Duygusal incelemeler istemsiz pelvik tepkilere neden olan olumsuz olayları, duyguları ve hatıraların detaylarına girilmesini sağlar.
3. Adım: Cinsel ağrı anatomisi
Kadınlar sıklıkla kendi cinsel anatomileri, vücutları ve fonksiyonları ile pelvik ağrı ve penetrasyon sorunlarının nedenleri ile ilgili eksik bilgiye sahiptirler. Vajen iç kısımları ile vajinal kaslardaki problemler ile ilgili kafa karışıklığı sıklıkla yanlış teşhise ve hayal kırıklığına neden olur.
Tedavinin üçüncü aşamasında cinsel organlarla ilgili bilgiler, bunların ağrı ve penetrasyon konularındaki etkileri anlatılır. Cinsel ağrı ve penetrasyon sorunlarında ne tip ağrının ve rahatsızlığın normal olduğu veya heyecanlanmadan orgazma giden yolda hangi fiziksel değişikliklerin olduğu bu adımda anlatılır. Kızlık zarı ve iç vulva gibi anatomik bölgeler bu adımda tanıtılır.
4. Adım: Vajinal darlık ve pelvik taban kaslarının rolü
Kadınlarda cinsel ağrı ve penetrasyon güçlüğü aslında bir derecede pelvik tabanın istemsiz olarak kasılmasından kaynaklanır. Bu adımda pelvik taban kaslarından özellikle pubokoksigoz (PC) kas grubunun etkisi ve tetiklendiğinde nasıl ilişki sırasında istemsiz olarak kasılmasına neden olduğu anlatılır.
Etkili bir tedavi, istemsiz kasılma sonucunda ağrı ve daralmaya neden olan pelvik tabanın eğitilmesine odaklanmalıdır. Ağrıyı azaltmak ve penetrasyon güçlüğünü gidermek için pelvik kasların nasıl belirleneceği, kontrol edileceği ve eğitileceğinin öğrenilmesi vajinismus tedavisinde çok önemli bir adımdır.
5. Adım: Giriş teknikleri
Penetrasyon zorluğu veya ağrısı olan kadınlar için ağrısız bir ilk giriş için tekniklerin öğrenilmesi gerekir. Bu aşamada kadınlar ufak objeleri kullanarak tamamen kendi kontrolleri altında PC kaslarını kontrol tekniklerini öğrenirler. Daha önce vajen girişini kapatan ve penetrasyonu önleyen her türlü istemsiz kasılmalar yok edilir. Kadınlar pelvik kaslarını tamamıyla kontrol altına almaya başlarlar ve istemleri doğrultusunda pelvik tabanı nasıl rahatlayıp esnetebileceklerini öğrenirler.
6. Adım: Vajinal girişi geliştirme
Doğru kullanıldığı takdirde vajinal dilatörler vajinismus nedeniyle oluşan pelvik darlığı eleme konusunda yardımcı olan etkili araçlardır. Dilatörler pelvik kas tepkilerini tetikleyici birer araçtır.
Dilatör egzersizleri kadınların pelvik tabanı rahatlatarak istemsiz kasılmaları nasıl önleyeceklerini öğretir. Böylece cinsel penetrasyon karşısında doğru tepkiler verilir. Vajinal girişi geliştirme egzersizleri kadınların ağrısız veya rahatsızlık vermeyen bir ilişkiye hazır olacakları bir aşamaya rahat bir şekilde ulaşmalarını sağlar. Dilatör Nedir?
7. Adım: Çiftler için pelvik tabanı rahatlatıcı duyu odaklama teknikleri
Ağrısız bir ilişkiye geçiş sürecinde, bu adımda pelvik taban gerginliğini azaltmak ve çiftler arasındaki samimiyeti artırmak için duyu odaklama teknikleri anlatılır. Egzersizler duyu odaklamayı (duyarlı dokunuşlar, aşk oyunları) nasıl başarıyla uygulayabileceklerini ve daha önceki adımlarda öğrenilen teknikleri kullanarak nasıl ağrısız birliktelik yaşayacaklarını öğrendikleri için çiftler bu süreç içinde birlikte çalışmaya başlarlar.
Egzersizler ağrısız bir cinsel birliktelik için tamamıyla anlayış, güven kurma ve yardımcı olma üzerine odaklanır.
8. Adım: Birliktelik için hazır olma egzersizleri
Tamamen ağrısız bir birlikteliğe geçiş için çiftlerin hazırlanması ile birliktelik için hazır olma aşamasına gelinir. Çiftler ağrısız bir birlikteliğe hazırlanmak ve pelvik gerginlikten kurtulmak için öğrenmiş oldukları teknikleri gözden geçirir ve tatbik ederler.
9. Adım: İlişkiye geçiş
Bu adımda normal bir birliktelikte ağrı ve penetrasyon sorunlarını yok etme teknikleri anlatılır. Bu adıma kadar kontrol sağlayıcı ve ağrıyı azaltıcı pozisyonlar ile daha konforlu bir ilişki elde edebilmek için öneriler gibi birçok sorunlar tartışılmıştır.
10. Adım: Tamamen ağrısız bir ilişki
Vajinismusu yenme sürecindeki son aşama gerçek bir ilişki süresince ağrıdan ve gerginlikten kurtulma sürecidir. Bu adım cinsel güven ve samimiyet kurmak ve ağrısız bir cinsel birlikteliğe geçişin tamamlanması üzerine tasarlanmıştır. Çiftler artık ilişkiden zevk almaya, aile kurma üzerine planlama yapmaya ve vajinismusun olmadığı bir hayat yaşamaya başlarlar.
 
Üst Alt