Windows 10 nasıl kurulur ve yüklenir? sorusunun karşılığı, bilgisayarına bu sistemi kurmak isteyen bilgisayar kullanıcıları tarafından merak ediliyor. Bilgisayarların çok yavaşlaması ve performansının düşmesiyle birlikte formata duyulan gereksinim artar. Masaüstü ve dizüstü bilgisayar modellerinin performansını ve hafızasını arttırmak için de format atarak işletim sistemini yenilemek gerekir.
Windows 10 Nasıl Kurulur ve Yüklenir?
En çok tercih edilen işletim sistemlerinden biri de Windows 10 işletim sistemidir ve bu yazılımı kurmak ve yüklemek için öncelikle Microsoft eser mağazasından Windows 10’u indirmek gerekir.
İşlemden sonra aracı artık indirin yazılı butona basmak ve boş bir adet en az 8 GB hafızaya sahip USB belleği hazırlamak gerekir.
İndirilen mediacreationtool belgesi açılarak internet üzerinden indirilen belge açılır.
Dosya açılınca yapılması gereken birinci süreç ise kullanıcı kontratının onaylanmasıdır ve sürece devam edebilmek için mukavelenin onaylanması gerekir ve ileri tuşuna basılır.
Çıkan ekranda öbür bir bilgisayar için yükleme medyası seçeneği işaretlenir ve ileri butonuna tıklanır.
Ekranda lisan, mimari ve sürüm seçin kısmından lisan Türkçe, sürüm Windows 10 ve mimari de 64 bit seçilerek ileri seçeneğine tıklanır.
Açılan pencerede kullanılacak medya USB flash şoförü işaretlenir ve ileri butonuna basılır. Format atmak için kullanıma hazırlanan USB bellek seçilir ve BIOS arayüzü açılır.
BIOS arayüzüne ulaşmak için ise bilgisayar açılırken daima olarak bir tuşa basmak gerekir. Bu tuşlar ekseriyetle F1, F2, F10, Delete yahut ESC tuşlarından biridir. En hakikat tuşu bulmak için ise bilgisayarın üretici firması yahut satış noktaları ile bağlantıya geçerek tuş öğrenilmelidir.
BIOS penceresi açıldığında ekranın üst kısmında yer alan ve bilgisayar açılırken yapılması gereken süreçlerin düzenlendiği Boot menüsüne girilir.
Boot menüsünden boot option 1 seçeneğine tıklayarak USB bellek seçilir ve sayfanın üst kısmında ve en sağda bulunan save&exit menüsüne tıklanır.
Açılan sayfanın üst kısmında yer alan save changes and reset seçeneğine basılarak değişiklikler kaydedilir.
Bu adımda değişikliklerin bilgisayara tanımlanması ile birlikte sistem kendini tekrar başlatır ve format atılan bilgisayarın ekranında lisan ayarı seçme ekranı görülür.
Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra eser anahtarı ekranı açılır ve eser anahtarı olan kullanıcılar eser anahtarı girerken eser anahtarım yok seçeneği ile de devam edilebilir.
Yüklenmek istenen Windows 10 eseri seçilir ve devam edilir. Windows 10’u yüklenmek istenen disk seçilir ve ileri butonuna tıklanır.
Tüm bu süreçlerden sonra format atma süreci gerçekleştirilir ve bilgisayar kendini yine başlatarak yeni sürümde kullanıma hazır hale gelir.
Bilgisayar açıldığında heyetim sihirbazı kullanıcılara bilgisayarı ferdileştirme imkanı sağlar ve bu sayede klavye tertibi, kullanıcı ismi üzere ayrıntılar bilgisayara kaydedilir. Format atma sürecinin muvaffakiyete ulaştığını da denetim etmek gerekir. Bunun için de başlangıç butonuna yenileştirme yazarak yenileştirmeler menüsünü açılır. Rastgele bir düşünce olup olmadığı denetim edildikten sonra yeni işletim sistemi bilgisayarda inançla kullanılabilir.
Windows 10 Sistem İhtiyacı Nelerdir?
Windows 10 işletim sistemini başarılı bir formda indirmek ve kurmak için birtakım sistem ihtiyaçlarını karşılamak gerekir. Birinci olarak bilgisayarın işlemcisi denetim edilir ve işlemci en az 1 GHz frekans suratına sahip olmalıdır. Ayrıyeten 64 bit mimariyi kullanabilmek için 2 GB bellek olması gerekir ve bilgisayar özelliklerinden bunun denetim edilmesi gerekir. 64 bit mimari için ayrıyeten depolama alanının 20 GB olması ve ekran kartının da en az DirectX 9.0 takviyeli olması performansı arttırır. Bilgisayarın ekran çözünürlüğü de Windows 10 sistem ihtiyaçları ortasında yer alır ve çözünürlük en az 800x600 olmalıdır.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Flash bellek ile format atma nasıl yapılır? Windows konseyimi İçin USB hazırlama adımları
Freedos nedir? Freedos bilgisayarlara Windows 10 nasıl kurulur?