Son Konu

Xiaomi Mi TV Stick Nedir?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Mi TV Stick Nedir?​

Mi TV Stick nedir sorusundan önce “Mi TV Stick nereden çıktı?” sorusunun cevabına bir göz atalım. Mi TV Stick, Xiaomi’nin ürettiği olarak adlandırılan cihazların daha küçük bir versiyonu diyebiliriz. Xiaomi, son zamanlarda gerek ürettiği akıllı telefonlarla gerek giyilebilir teknolojik cihazlarla adını sıkça duyduğumuz bir teknoloji şirketi olarak karşımıza çıkıyor.

Amerika menşeili teknoloji şirketleri, uzun zamandır teknoloji piyasasında büyük pay sahibiydi. , bu piyasada Çin’in de söz hakkı olduğunu söyleyen yegane firmalardan birisidir. Mi TV Stick, şirketin popülerliğini artıran ürünlerden birisi olarak ön plana çıkıyor.

Şirket, bu cihazla birlikte Android ekosistemine televizyonları da dahil etmiş oluyor. Bu çubuk “manuel” televizyonları akıllı hale getiriyor. Yani aslında Mi TV Stick nedir sorusuna, bir medya akış cihazıdır demek yanlış olmayacaktır.

Mi TV Stick Nedir

Öncelikle cihazın boyutlarından incelemeye başlayalım. Ürün 92.4 mm uzunluğu ile her yere sığabiliyor. Ürünü 30 g’dan da hafif olan ağırlığı sayesinde cebinizde bile istediğiniz her yere taşımak mümkün. Mi TV Stick boyutlarının küçük olması, ürünü her televizyona ya da HDMI girişi olan monitöre rahatça bağlamanızı sağlıyor.

Xiaomi Mi TV Stick’in kurulumu da oldukça kolay. Yapmanız gereken sadece ürünü HDMI girişine takmak ve Wi-Fi’a bağlamak oluyor. Bu iki aşamalı kurulumdan sonra cihazın özelliklerini keşfetmeye başlayabilir ve adeta akıllı hale gelen televizyonunuzu dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.

Mi TV Stick Uygulamaları Nelerdir?​

Xiaomi Mi TV Stick kurulumundan sonra Android işletim sisteminin sunduğu; Netflix, YouTube, Google Play, Amazon Prime, HBO, Disney Plus, Spotify ve Twitch gibi uygulamalara televizyonunuz üzerinden erişmeniz mümkündür.

Cihaz, birçok farklı türdeki dosyayı açabilir. Cihazın desteklediği dosya türlerini; RM, MOV, VOB, AVI, MKV, TS, MP4, MP3, AAC, FLAC ve OGG şeklinde sıralamak mümkün. Bunun yanı sıra Mi TV Stick, belirttiğimiz üzere Android tabanlı çalışıyor. Bu yüzden cihaz tarafından desteklenmeyen türdeki dosyaları açmak için gerekli programlar, kullanıcılar tarafından market uygulamasından ya da APK olarak yüklenebilir.

APK dosyalarını bilgisayarınıza indirerek bir mini USB ile cihaza aktarabilirsiniz. Cihazın 8 GB depolama alanı bol miktarda uygulama yüklememize izin verecek seviyede. Cihazdaki Google Play Store’dan Android telefonlarda olan tüm uygulamalar olmasa bile birçok uygulamayı indirebiliyorsunuz. Çünkü birçok uygulamanın Xiaomi Mi TV Stick optimizasyonu mevcut. Bu uygulamalar arasında Xiaomi Mi TV Stick kumandasını bir “game pad” olarak kullanacağınız oyunlar da mevcut.

Donanım Özellikleri​

Xiaomi Mi TV Stick, Android işletim sistemine sahip olduğu için tüm Google servislerini desteklemektedir. İsterseniz YouTube videolarınızı 1080p Full HD çözünürlükte izleyebilir, isterseniz e-postalarınıza televizyonunuz üzerinden erişebilirsiniz.

Cihazın teknik detaylarına baktığımızda bizi 4 çekirdekli Cortex-A53 ana işlemci karşılıyor. Grafik tarafında ise Mali-450 grafik işlemcisi var. Ürün ayrıca 1 GB RAM ve 8 GB depolama alanını bizlere sunuyor. Cihazın kendisine ait işlemcisi ve grafik kartı olması ürünün kullanım seviyesini artırırken menü geçişlerini de oldukça akıcı bir hale getirdiği söylenebilir.

Cihaz Google’ın Chromecast özelliğine sahip bir kumanda ile birlikte geliyor. Mi TV Stick, bu kumanda üzerindeki küçük bir mikrofon aracılığı ile sesli komutları algılayabiliyor.

Örneğin “Google, hangi filmi izlemeliyim?” gibi bir soru sorarak Google’ın sizler için önerdiği filmleri görebiliyorsunuz. “Google, aksiyon film önerilerini göster.” gibi cümleler ile arama sonuçlarını daraltmanız da aradığınızı daha kolay bir şekilde bulmanız da mümkün.

Xiaomi Mi TV Stick Donanım Özellikleri

Chromecast özelliği için kumandanın üst tarafında konumlandırılmış özel bir tuş da mevcut. Kumandanın üzerinde yer alan Netflix ve Prime Video tuşları, ilgili servise hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlıyor. Cihazın kumandası, Bluetooth teknolojisi ile çalışıyor. Bu yüzden kumanda olduğu yerden cihazı göremese bile komutları aktarabiliyor.

Bu akıllı kumandanın üzerinde ses kısıp artırma ve yön tuşları mevcuttur. Yön tuşları adeta bilgisayarda kullanılan bir fare gibi menüde hareket etmenizi sağlıyor. Kumanda da farklı olarak bir arama tuşu, ana menüye dönme tuşu ve Android cihazlarda sıklıkla gördüğümüz açık uygulamaların görülebildiği bir tuş vardır.

Görüntü ve Ses Özellikleri​

Xiaomi Mi TV Stick’in bir diğer özelliği ise ekranı yansıtabilme özelliği oluyor. Bu özelliği kullanabilmeniz için sadece Android cihazlara sahip olmanız gerekmiyor. iPhone, iPad ya da laptopunuzdan da istediğiniz ekranı televizyonunuza aktarabilirsiniz.

Televizyona ekran aktarmak için herhangi bir kabloya ihtiyaç duymuyorsunuz. Yani ek bir aparata ihtiyaç duymadan Mi TV Stick üzerinden ekran yansıtabilmeniz mümkün. Yalnızca cihazınız ortak bir kablosuz ağ bağlantısına ihtiyaç duyabilir.

Ekran aktarma özelliği sayesinde telefonunuza gelen bir aramayı televizyon ekranından karşılayabilirsiniz. Bunu yaparken de televizyondaki görüntüyü kapatmanız gerekmez. Xiaomi Mi TV Stick, DTS ve Dolby Audio ses kanallarını destekler.

Bu sayede videolarda, filmlerde veya müziklerde premium ses deneyimini yaşayabilirsiniz. Premium ses deneyimi videonun seslerini daha gerçekçi şekilde duymanızı sağlar. Bu eşsiz ses kalitesi ve Full HD görüntü kalitesi birleşince kendinizi izlediğiniz içeriğin içinde gibi hissedersiniz.

Mi TV Stick Nasıl Şarj Edilir?​

Yükleme ve şarj işlemleri için cihazın arka kısmında konumlandırılmış bir mini USB girişi yer alıyor. Bu port sayesinde hem cihaza program aktarabilir hem de onu şarj edebilirsiniz. Evet, cihaz pille çalışmıyor. Bunun yerine cihaz şarj oluyor.

Cihazın şarj edilebilir olması birçok açıdan mantıklı bir tercih olmuş. Bu sayede kullanıcılar, pillerle uğraşmak zorunda kalmıyorlar. Kullanmadığımız zamanlarda ürünü şarj etmek kullanım kolaylığı sağlıyor.

Ürünün kutu içeriğinden bir mini USB kablosu ve bir şarj adaptörü çıkıyor. Özellikle son dönemde karşılaştığımız ürün kutularından “eksik malzeme çıkması” sorunu ile burada karşılaşmıyoruz.

Mi TV Stick Kıyaslamaları​

Xiaomi Mi TV Stick, televizyonları akıllı hale getiren medya akış cihazlarının ilk örneği değildir. Aynı şekilde Apple’ın, Amazon’un, Google’ın, Nvidia’nın ve daha birçok markanın medya akış cihazları mevcut.

Amazon’un bazı servisleri Türkiye’de kullanılamıyor. Bu yüzden Amazon, bu ürününün desteklenen ülkeler kısmına Türkiye’yi almamış. Yine de ürünü Türkiye’deki e-ticaret sitelerinde mevcut.

Xiaomi Mi TV Stick’in Türkiye’de kullanıcılar tarafından en çok kıyaslandığı ürünler ise Apple TV ve yine Xiaomi tarafından üretilen Mi Box S oluyor. Daha birçok firmanın farklı modelleri olsa da benzer deneyimleri ve servisleri sunduğu için bu modeller karşılaştırılıyor. Modelleri kıyaslamaya aynı firmanın ürünlerinden başlayalım.

Mi Box S mi Mi TV Stick mi?​

Öncelikle ürünlerin boyutlarından başlayalım. Sadece boyutlara bakarak bile Xiaomi Mi Box S’in Xiaomi Mi TV Stick’in büyük kardeşi konumunda olduğunu söyleyebiliriz. Mi Box S’in kare bir yapısı var. Kalınlığı 16.7 mm iken uzunluğu ve genişliği 95.25 mm’dir.



Ağırlık olarak 147 g olan bu ürün, Xiaomi Mi TV Stick modelinin neredeyse 5 katı ağırlığa sahip. Haliyle bu ürün direkt TV’ye takılamayıp bir HDMI kablosu ile bağlanıyor.

Teknik özellikler bakımından Mi Box S’in biraz daha üstün olduğunu söylemek mümkündür. Xiaomi Mi TV Stick’te yer alan 1 GB RAM, bu modelde 2 GB olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Xiaomi Mi TV Stick Full HD çözünürlüğü desteklerken bu model 4K çözünürlüğü destekliyor.

Mi TV Box S, USB Type-A girişi ile bilgisayara bağlanabiliyor ve şarj olabiliyor. Ürünle birlikte gelen kumanda ise Xiaomi Mi TV Stick ile aynı özelliklere sahip. Mi Box S modeli şu anda 800-900 TL fiyat aralığında satılıyor.

Xiaomi Mi Box S 4K
Xiaomi Mi Box S

Mi TV Stick vs Apple TV HD​

Apple’ın ürettiği bir medya akış cihazı olan Apple TV HD, en çok tercih edilen medya akış cihazlarından birisi olarak ön plana çıkıyor. App Store’dan indirebileceğiniz Apple TV’ye göre optimize edilmiş birçok uygulama var. Bu uygulamalarla Apple TV HD, size eksiksiz bir medya deneyimi sunuyor.

Kare bir tasarıma sahip bu cihaz, 35 mm yüksekliğe ve 98 mm genişliğe sahip. 457 g ağırlığındaki cihaz, bir HDMI kablosu ile TV’ye bağlanıyor. USB Type-C girişi ile birlikte cihazda Ethernet kablosu girişi ve AV girişi de yer alıyor. Böylece cihazı kablolu olarak internete ve harici bir hoparlöre bağlamanız mümkün.

Apple TV
Apple TV
Bu cihazda da Google Chromecast gibi Apple’ın da sesli komut özelliği mevcuttur. Apple A8 işlemciye sahip bu cihaz üzerinden başka işletim sistemli cihazlardan ekran paylaşımı yapamazsınız. alıştığımız üzere bu ürün de sadece Apple cihazlarını destekliyor.

Ürünle gelen kumanda dokunmatik özelliği sayesinde çeşitli hareketlere farklı kısayollar sunuyor. Bu cihaz üzerinden evinizde Apple markalı gibi cihazları yönetmeniz mümkündür. Aynı ürünün 4K destekli modeli de mevcuttur. Bu cihazı Türkiye’de 800-1.000 TL civarında bulabilirsiniz.

Değerlendirme​

Son dönemlerde TV Box gibi medya akışı cihazları piyasası, açık bir pazara dönüştü. Bunun sonucunda birçok şirket birbirinden değişik özelliklere sahip modelleri piyasaya sürdü. Xiaomi Mi TV Stick de en çok tercih edilen medya akışı cihazlarının arasında yer alıyor.

Cihaz Android 9.0 işletim sistemine sahip olduğu ve sunduğu özelliklere karşın cihazın kullanımı kolay olduğu için kullanıcıları genelde memnun olduklarını dile getiriyorlar. Mi TV Stick, özellikle büyük ekranda Android deneyimini birebir yaşamak insanları cezbediyor. Netflix ya da Prime Video gibi servislerden kaliteli yapımları Full HD görüntü kalitesinde ve Dolby-DTS ses kalitesinde izlemek ise başlı başına ayrı bir deneyim sağlıyor.

Cihaz 1 GB RAM’e sahip olduğu için genel olarak stabil çalışıyor diyebiliriz. Ayrıca 8 GB depolama kapasitesi de istediğimiz uygulamaları indirmemize olanak sağlıyor.

Xiaomi, film ve dizi izleme servislerini standart olarak cihazda yüklü. Eğer sadece film ya da dizi servisleri için bu cihazı tercih ediyorsanız kutudan çıktığı şekilde ürünü direk televizyonunuza bağlayabilirsiniz.

Ürün aynı zamanda yeni çıkan güncellemeleri de alıyor. Hatta ürünü ilk kurarken yaklaşık 600 MB boyutunda bir güncelleme yapmanız gerekebilir. Bu da ilerleyen günlerde yazılımsal bir aksaklığın ya da beğenilmeyen bir özelliğin firma tarafından gönderilen bir güncelleme ile çözülebileceğini gösteriyor.

Sizler için hazırlamış olduğumuz Mi TV Stick rehberimiz burada sona eriyor. Ürün hakkındaki görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın!
 
Üst Alt