Son Konu

Yağ Pompası Basıncı Nasıl Ölçülür ?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Araçlarda belirli aralıklarla yağ basınç testi yapılır. Bu testin amacı, aracın bir takım tehlikelere sinyal çalı vermesini önlemektir. Bu işlem önce uç kısmındaki delikten içeri giren yağın ve basıncı ölçülür. Ölçülen basınç değeri direnç yağ kısmını belirler. Bu sayede motorun doğru bir şekilde çalıştığı gözlemlenir. Motordan güç alan yağ ,çalışan bir diğer yağı hareketlendirmeye başlar. Basit bir switch sayesinde yağ hemen basınç yapmaya başlar ve bu basınç devreyi kesmeye başlar. Bu işlem sırasında yağ gösterge lambası belli aralıklarla yanıp sönmeye başlar. Daha sonra dişli tip gövde arasındaki boşluğu belirleyerek sentil sistemi ile ölçüm yapılır. Bu şekilde artık basınç subabları doğru yağ kanalına ulaşmış olur.



Dış rotor artık doğru yere takılır. Yağlama sistemi ve egzoz kısımları soğuyuncaya kadar en düşük seviyeye getirilir. Bu tam basınç sistemlerinde kısmı hızlı ve düşük modlarda denge kaybına uğrarsa uyarı sinyalini vermemeye başlar. Diğer işlem ise rektifiyenin değişimidir. Rektifiye yağ süzgeci ile değiştikten sonra silindir kısımlar iyice temizlenmelidir. Benzin pompalarında karbüratöre veya enjektörlere direk olarak iletilen güç ,motorun işlevini yenilemeye ,güç kazandırmaya devam eder. Artık benzin basıncı eşit nitelikte çalışmayı sürdürülüp ve denge sağlamış olur.



Benzin pompası bütün işlevselliğini direk olarak almaya başlar. Bu sistem motorun çalışmasında en etkili yöntemdir. Artık motorun çalışma durumu daha sağlıklı bir konumdadır. Yakıt pompasını devreye girmesi motorun çalışması durumlarında gerçekleşir. Son model araçlarda durum biraz daha değişkenlik gösterir. tesisatında debi ölçümü yapılarak yağ tankına gönderme yapar. Bu transfer işleminde pompalarda arıza varsa tamamen sökülüp,değişim ve bakımı yapılması gerekir. Eğer arıza varsa bu durum sürekli tekrar eder ve pompalarda istenmeyen kanallarda tıkanmalar gerçekleşir ,aracın daha sağlıksız çalışmasına hatta daha çabuk bozulmasına neden olur.Entegre pompalar sıvı yağı istenilen hazneye doğru bir şekilde transfer etmelidir. Pompa sabitliği bazı devirli araçlara fazla basınç oluşturur ve bu basınç zorluğu motordaki güç kaybına neden olur. Yağ pompası basıncı ölçümü, çeşitli işlemlerle transfer şeklinde gerçekleşir. Bunun belli görevleri ve sistemleri bulunur.



Yağ Pompa Arızası Nasıl Anlaşılır ?


– Araç çekiçten düşmeye başlar. Motora yeterli gücü sağlayamaz.



– Araçta zamanla pompa üzerinde buluna contalar aşınır, ve mazot kaçağı oluşmaya başlar.



– Araç siyah duman atmaya başlar. Egzoz borularında tıkanma ve boğulmalar gerçekleşir. Araçta yüksek ses çıkararak,teklemeye devam eder.



– Hidrolik yağ tesisatında debi ölçümü gerçekleşir. Bu ölçümde arızanın kaynağı belirlenir.



– Bazı yakıt türlerinde motor bundan olumsuz etkilenebilir hatta güç kaybına uğrayabilir. Aracın kabul etmediği yakıtlar tercih edilmemelidir.



– Entegre pompalarında sıvı yağ doğru kanala ulaşmadığında arıza durumu ortaya çıkabilir. Yağ gösterge lambası sürekli yanıp sönerek bu arızanın sinyalini önceden bildirir. Yağ pompası arızası en çok motor güç kaybı yaşadığında kendini belli eder.
 
Üst Alt