Son Konu

Yalnızca Görüntüye Maruz Kalmak Bile Etkileyebilir: Üstlenilmiş Travma Nedir, Nasıl Başa Çıkılır?

habercibotu

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2023
Mesajlar
14,349
Tepkime
1
Puanları
38
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-93f12cfda49dddb0b1ff1ccb7b7c58ce4fbfdb15.jpg


Özellikle toplumsal medyanın hayatımıza bu kadar entegre olmasıyla birlikte dünyada yaşanan tüm olaylardan haberdar olmamız kaçınılmaz bir hal alıyor. Her gün fizikî, duygusal ve ruhsal olarak tesiri altına gireceğimiz binlerce imaj biz farkında olmasak bile gözümüzün önünden geçiyor. Bu durum sonucunda tetiklenen 'üstlenilmiş travma' bireyin tüm davranışlarının gidişatını da değiştiriyor. Pekala üstlenilmiş travma nedir? Üstlenilmiş travmayla nasıl başa çıkılır? 

Not: Yaşadığınız travma belirtilerini teşhis ettikten sonra uzman bir isimden yardım almak süreci daha yanlışsız yönetmenizi sağlayacaktır. İçerikte yer alan bilgiler sırf teklif niteliği taşımaktadır. 

Kaynak: ...
Psikolojik açıdan travma kavramı, bireyin beklemediği bir olay ile hudutlarını zorlayacak biçimde gayret etmesi, buna maruz kalması durumudur.


s-c8d2a653486bde148c6456e79598c3c39d5396c8.jpg

Bireysel olarak yaşadığımız travmaların yanı sıra, hayatımızda büyük bir yer edinen toplumsal medya sayesinde maruz kaldığımız yüz binlerce imaj; 'üstlenilmiş travma' durumunu tetikliyor.

Peki üstlenilmiş travma nedir?

s-b9a4691a63ae90b6d268e06d779b2617f09cb91e.jpg

Yaşanan muhtemel bir makûs durumda buna kişisel ve fizikî olarak şahit olmasanız dahi manzaralarına maruz kalmanız durumunda, ruhsal olarak etkilenmeniz kaçınılmazdır. Rahatsız edici imgeler ve travmatik içerikleri izlemek, insanı duygusal, ruhsal ve fizikî olarak etkilemektedir. Bu durumda 'üstlenilmiş travma' durumunun ortaya çıkması büyük bir ihtimaldir. Tek bir duruma bağlı kalmaksızın, üstlenilmiş travma vakitle da gelişebilmektedir. 

Üstlenilmiş travma durumunu yaşayan birey; izlediği olaya şahsen şahit olmuş, orada şahsen bulunmuş üzere gerilim belirtileri gösterir.

Üstlenilmiş travma belirtileri nelerdir?

s-c5c4b64abd0fafc707e2fdd56636346c45fedd76.jpg

Yaşadığı durumu fark etmeyen birey, güzelleşmek ismine adım atamaz. Üstlenilmiş travma belirtileri aşağıdaki üzeredir:

  • Korku

  • Öfke

  • Kaygı

  • Suçluluk

  • Kopukluk

  • Baş Ağrısı

  • Kayıtsızlık

  • İğrenme

  • Umutsuzluk

  • İştahsızlık
Üstlenilmiş travmayla nasıl baş edilebilir?

s-e9e5c1e0941a095f316af996445ea806b3cca56a.jpg

Üstlenilmiş travma durumunda bireyin öncelikle yaşadığı durumu kabullenmesi gerekmektedir. Travmayı kabullenmek, tahlile ulaşmanın birinci adımıdır. 

Diğer adım ise itimat duyulan birine durumdan bahsedilmesidir. Güvenilen birine durumu anlatmak gerilimi paylaşmaya ve bununla başa çıkmaya yardımcı olur.

Uyku insan vücudunu en çok etkileyen faktörlerden biridir. Bedene yetersiz gelen uyku hudut sistemini ve hormonları tesirler. Bu durum gerilimi ve korkuyu tetiklemektedir. 

Sizi tetiklediğini düşündüğünüz olaylara karşı sonunuzu çizip uzak durmaya çalışın. Gündelik yaşantınızda kendinize mola vakitleri yaratın.

Diğer bireylerin rahatsız edici görsellerden tetiklenmemesi için "hassas içerik" uyarısı yapmayı unutmayın.

s-eb6b456a9df08e621dda8b8d41c48a282afeab65.jpg

Stresinizi ve korkunuzu azaltmanız için topraklama hareketi uygulayabilirsiniz. Tıpkı elektrik akımını dönüştürdüğünüzü düşünür üzere geriliminizi dönüştürebilirsiniz. Bunun için;

  • Görüş açınızda yer alan bir objeye beş saniye odaklanabilirsiniz,

  • Bulunduğunuz ve temas ettiğiniz yere odaklanabilirsiniz

  • Kokusu sizi rahatlatacak (çiçek, yiyecek, parfüm) bir şeyi koklayabilirsiniz

  • Soğuk suyla yüzünüzü yıkabilirsiniz. 
Sosyal medyada hassas içerik paylaşımında ikazlar yapmayı unutmamalısınız. Travmatik ve rahatsız edici, öbür insanları tetikleyebilecek imgeleri paylaşırken, bunu görecek insanların isteyip istemediğine karar vermesi için 'hassas içerik' ihtarında bulunmalısınız. Bu durum tetiklenmenin önüne geçecektir.

Travma durumlarında yardım istemekten çekinmeyin: yalnız değilsiniz!

s-9f556f7708ef5dfed9910e5613a5d6b2d0ca0e34.jpg

Uzmanların en çok önerdiği baş etme sistemlerinden bir tanesi de nefes idmanı. 7'ye kadar sayarak yavaş yavaş nefes alın. 11'e kadar sayarak ise nefesinizi bırakın. Kendinizi sakin ve rahat hissedene kadar bunu tekrarlayabilirsiniz. 

Bunu tek yaşayan siz değilsiniz. Yalnız olduğunuz fikrini aklınızdan çıkartın. Yaşadığınız travma durumu sizi güçsüz kılmaz. İçinde bulunduğumuz toplumda tıpkı şeyleri yaşarken, birbirimizi gözetmek bizim görevimiz. Yardım istemekten çekinmeyin.
 
Üst Alt