Son Konu

Yapay Zeka Nedir?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-11
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Yapay Zeka Türleri​


4 çeşit yapay zeka vardır. Dördünün de kendine özgü işlevleri ve yaklaşımı vardır. İşte 4 tür AI:

1. Reaktif Makineler

Bu, yapay zekanın en basit şeklidir. Reaktif makineler, daha önce kendilerine beslenen herhangi bir veriden öğrenmezler. Bu makineler, gerçek zamanlı gözlemlere dayalı olarak çevrelerine tepki verir. Reaktif makinelere bir örnek Google AlphaGo’dur. Bir insan Go oyuncusunu yenen ilk yapay zekadır. Adından da anlaşılacağı gibi, aldığı verileri tahmin eder ve ondan hiçbir şey öğrenmeden tepki verir.

2. Sınırlı Bellek AI


Sınırlı bellekli yapay zeka, reaktif makine yapay zekasının gelişmiş bir biçimidir. Bu programlar, bir karar vermek için önceden beslenen verileri gerçek zamanlı bilgilerle birleştirebilir. Kendi kendine giden arabalar, sınırlı hafızalı yapay zekanın en kolay örneğidir. Bu arabalar daha önce haritalar, trafik işaretleri ve diğer yol işaretleri gibi verileri beslediler ve bu verileri etraflarındaki diğer araçların gerçek zamanlı hareketleriyle birleştiriyorlar.

3. Zihin Teorisi Yapay Zeka

Theory of Mind AI, duyguları işleyebilen ve anlayabilen yapay zekayı ifade eder. Böyle bir yapay zeka, sosyal kararlar verme, empati kurma ve sempati duyma yeteneğine sahip olacaktır. Öğrenecek, gözlem yapacak ve deneyimlerine dayanarak gelişecektir.

Theory of Mind AI’nın ilk örneklerinden biri MIT’nin Kismet robotudur. Bu robot, insanlarla sosyal etkileşime girebilir ve onları her zaman gülümsetebilir.

4. Kendini Bilen Yapay Zeka


Bu, Zihin AI Teorisi üzerine kuruludur. Kendini tanıyan yapay zeka, kendi arzusunu, duygularını ve bilincini hissedebilen yapay zekadır. Yapay zekanın açık ara en gelişmiş biçimi olan bu makineler ve programlar, kendileri ve dünya hakkında bilgi edinebilir ve bir vicdan geliştirebilir. AI hakimiyetinden korkuyorsanız, bu sizin en kötü kabusunuz olabilir.

Şu an itibariyle, kendini tanıyan yapay zekaya bir örnek, Columbia Üniversitesi tarafından yaratılan robot koludur. Bu robotu yarattıklarında hiçbir şey bilmiyordu ama bir gün sonra kendi simülasyonunu çizebilir, kendini sıfırdan anlayabilirdi. Kendini tanıyan yapay zekanın kapsam ve tanımla sınırlandırılabilmesi için bilimin daha kat etmesi gereken uzun bir yol var.

Yapay Zeka Nedir?​

Artık AI, devasa bilgisayarlardan avucunuzdaki telefona ve odanızdaki akıllı hoparlöre dönüştü. Cihazların kendileri, istekleri yerel olarak işleyecek kadar yeteneklidir. Örneğin, Apple’ın Siri’si artık iPhone’unuzda yerel olarak çoğu işlevi anlayabilir ve gerçekleştirebilir.

Henüz geliştirme aşamasındayken, şimdiden yapay zeka bağımlılığının arttığını görebiliyoruz. Zamanla normalleşmesi ve hatta günlük hayatımıza karışması bekleniyor. Bir başka makalemiz olan Siber Güvenlik Nedir? makalemize de göz atabilirsiniz.
 
Üst Alt