Son Konu

Yeterlilik tasviri fiilinin olumsuzu nasıl şekillenmiştir?

moderatör

Super Mod
Katılım
27 Tem 2022
Mesajlar
21,844
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Yeterlilik fiilinin olumsuzu nasıl?​

Yeterlilik fiilinin olumsuzunda bil- fiili düşer ve olumsuzluk eki eklenir; ancak aradaki ünlü harf korunur: Saatlerdir uğraşmama rağmen bulmacayı çöz-e-me-di-m. Yarına kadar bu ödevi yet-iş-tir-e-me-m.

Yeterlik eylemi ne demektir?​

Cümle içerisinde bir eylemin yapılabileceğini belirten fiillere, yeterlilik fiili denir. Bu fiiller bazı cümlelere ihtimal ve izin anlamı katar. Yapamadı, yapamaz, yapamıyor.

Yeterlilik fiilinin olumsuzu birleşik fiil midir?​

Yeterlilik fiilinin olumsuzunda bil- fiili düşer ve olumsuzluk eki eklenir. Ancak aradaki ünlü muhafaza edilir: Saatlerdir uğraşmama rağmen bulmacayı çözemedim. Yarına kadar bu ödevi yetiştiremem.

Yeterlilik nedir örnek?​

Örneğin; bir çocuğun ağaca tırmanıp yukarıdaki dallardan birinde mahzur kalan bir kediyi oradan alıp aşağıya indirebileceğini düşünmesi onun yetkinlik beklentisidir (algılanan öz-yeterlik); diğer taraftan bu davranış sonucunda arkadaşları tarafından alkışlanma, onların övgü ve onayını alma ve böyle bir başarı …

Ebilmek ne ekidir?​

YETERLİLİK FİİLİ, YETERLİK FİİLİ, YETERLİLİK EYLEMİ, ÖZELLİKLERİ (2) (-EBİL) (TÜRKÇE DERSİ KONU ANLATIM) "-ebilmek" fiiliyle yapılır. Fiile "gücü yetme, yeterli olma, başarabilme" anlamları katar. Ayrıca: İzin isteme, izin verme, olasılık, başarabilme, gibi anlamlar da katabilir.

Yeterlilik fiili hangi kip?​

1) Yeterlilik Fiili ( fiil + ebil-) : Cümleye gücü yetme ve olasılık anlamı katar. Fiilin üzerine ebilmek getirilerek oluşturulur.

Ebilmek hangi ek?​

c) Yeterlik (Yeterlilik) Fiili: “-ebilmek” fiiliyle yapılır. Fiile “gücü yetme, başarma” anlamı katar. İzin isteme, izin verme, olasılık gibi anlamlar da katabilir.

Ebilmek hangi birleşik fiil?​

– Yeterlilik fiilleri cümleye olasılık ve rica anlamı katmaktadır. Fiil + ebilmek yardımcı fiili ile oluşmaktadır. – Tezlik fiilleri ile kurallı birleşik fiil türlerinden birisidir. Cümlelere çabukluk ve acelecilik anlamlarını katmaktadır.
 
Üst Alt