Son Konu

YÖK, Uzaktan Eğitimle İlgili Merak Edilen 16 Soruyu Cevapladı

habercibotu

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2023
Mesajlar
14,349
Tepkime
1
Puanları
38
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-a194ca59073cb8ffd629b727aaa8f43a3f62c8ee.jpg


Yükseköğretim Şurası (YÖK), üniversitelerde 2022-2023 bahar yarıyılı eğitim ve öğretimine ait sıkça sorulan 16 soruyu yanıtladı.


Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin akabinde, 2022-2023 bahar devrinde, 20 Şubat'tan itibaren uzaktan eğitime başlanabileceği, kuralların elverişli hale gelmesi durumunda nisan ayı başı prestijiyle hibrit öğretim seçeneğinin de değerlendirilebileceğine karar verilmişti.


s-571c5db9819a3ec5548003055261383487f87af1.jpg

Bu kararlar sonrasında YÖK, öğrenciler tarafından sıkça soruların 16 soruyu yanıtladı.

s-2edacc410054c9b20ad4ad859b37daef06aa1c7f.jpg

YÖK'ün internet sitesinde yer alan bahar yarıyılı eğitim ve öğretimine ait sorular ve karşılıkları şöyle:

s-4991b40037ad5913196fb3fb60b67712d4a7cb14.jpg


1- Bahar yarıyılı ne vakit başlayacak?

2022-2023 bahar yarıyılının, 20 Şubat 2023 tarihinden itibaren ne vakit başlayacağına yükseköğretim kurumlarının yetkili şuraları karar verecek. Öğrencilerin, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarının duyurularını takip etmesi gerekiyor.

2- 2022-2023 bahar yarıyılında eğitim ve öğretim nasıl yürütülecektir?

Eğitim ve öğretim uzaktan öğretim (online) formülü ile yürütülecek.

3- Uzaktan öğretim tüm bahar yarıyılında mı uygulanacak?

Uzaktan öğretim kararı, 2023 yılı nisan ayı başında tekrar gözden geçirilecek. Koşullar elverişli hale gelirse Yükseköğretim Konseyi kararlarıyla harmanlanmış (hibrit) öğretim yordamları de değerlendirmeye alınabilecek.

4- Derslerin teorik ve uygulamalı kısımları yüz yüze yapılabilir mi?

Yükseköğretim sisteminde, laboratuvar, atölye, saha ve gibisi birtakım dersler teori ve uygulama diye kendi içinde iki kısımdan oluşuyor. Teori ve uygulamanın toplamı dersin toplam kredisini oluşturuyor. Bu biçimdeki derslerin teorik kısmı uzaktan öğretim usulü ile yapılacak. Derslere ilişkin uygulama kısmı ise bu yılın nisan ayından sonraya bırakılacak. Uzaktan öğretimin nisan ayından sonra da devam etmesi halinde bu haldeki uygulamalar, yükseköğretim kurumunun yetkili şuralarının alacağı karar ile yaz periyodunda yapılabileceği üzere bir sonraki eğitim ve öğretim periyoduna de ertelenebilecek yahut uygulamalı proje çalışmalarıyla tamamlanabilecek.

5- Uygulamalı eğitimler hangi programları kapsamaktadır ve bunlar nasıl verilecektir?

Uygulamalı eğitimler, tıp fakültesinin 4, 5 ve 6. sınıf öğrencilerini, diş hekimliği fakültesinin 4 ve 5. sınıf öğrencilerini, veterinerlik fakültesinin 5. sınıf öğrencilerini, (7+1) programı uygulayan teknoloji ve mühendislik fakültelerinin (+1) periyottaki öğrencileri, hemşirelik, ebelik, denizcilik ve başka tüm yükseköğretim programlarında İşletmede Mesleksel Eğitim Uygulaması yapan öğrencileri, (6+2) yahut (7+1) programı uygulayan spor bilimlerinin (+1) yahut (+2) devirdeki öğrencileri, (3+1) yahut (2+1) programı uygulayan meslek yüksekokullarının (+1) devirdeki öğrencileri, meslek yüksekokullarının İşletmede Mesleksel Eğitim Uygulaması yapan öğrencileri ve öğretmenlik uygulaması dersinin öğrencilerini kapsayacak. Bu öğrenciler uygulamalı eğitimlerini yüz yüze mahallinde yapabilecek. Öğrenciler bu hususta detaylı bilgiyi kayıtlı oldukları üniversiteden edinebilecek.

6- Mezun durumuna gelmiş ve stajı eksik kalmış öğrenciler stajlarını nasıl tamamlayacak?

Mezun duruma gelmiş ve stajı eksik kalmış ön lisans ve lisans programı öğrencileri, kayıtlı oldukları programın müfredatında yer alan zarurî stajlarını ilgili iş yerlerinde yüz yüze yerine getirecek.

7- Sarsıntı bölgesindeki bir kısım üniversiteler neden öteki üniversiteler ile eşleştirildi?

Depremden etkilenen vilayetlerdeki birtakım üniversiteler, öteki vilayetlerdeki üniversitelerle eşleştirildi. İlgili üniversitelerin rektörleri ile de görüşülerek yapılan bu eşleştirme, kelam konusu üniversitelerin kendi ortalarında akademik ve idari görevlendirme ile bilişim alanında işbirliği yapabilmeleri için gerçekleştirildi.

8- Sarsıntı bölgesindeki kimi üniversiteler neden eşleştirilmedi?

Deprem bölgesindeki üniversitelerin mevcut durumu yerinde kıymetlendirilerek ve üniversitelerin rektörleri ile de görüşülmek suretiyle öğrencilerin eğitim ve öğretim imkanlarını güçlendirmek hedefiyle eşleştirme yapıldı. Eğitim ve öğretim hizmetini yürütmesine pürüz bir durumu olmayan üniversitelerle ilgili rastgele bir eşleştirme yapılmadı.

9- Özel öğrencilik ne yarar sağlar?

Özel öğrencilik statüsü bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversiteden farklı bir üniversitedeki eş paha diploma programından ders alabilmesine ve başarılı olduğu derslerin kredisini saydırabilmesine imkan veriyor.

10- Yükseköğretim Heyetinin 17 Şubat 2023 tarihli kararlarına nazaran hangi öğrenciler özel öğrencilik statüsünden faydalanabilir?

'Depremden etkilenen vilayetlerdeki üniversitelerde kayıtlı öğrenci olmak yahut birinci derece yakınları sarsıntı bölgesindeki vilayetlerde ikamet edip sarsıntı bölgesi dışındaki vilayetlerde bulunan üniversitelerde kayıtlı olmak' ve 'Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği kapsamındaki programlarda kayıtlı öğrenci olmak' iki koşulunu birlikte sağlayan öğrenciler özel öğrencilik statüsünden yararlanabilecek.

11- Özel öğrencilik statüsü için nereye ve ne vakit müracaatta bulunulmalıdır?

Özel öğrencilik statüsünden faydalanmak isteyen öğrenciler, özel öğrencisi olmak istedikleri üniversiteye başvuracak. Özel öğrencilik müracaatının, müracaatta bulunulacak üniversitenin bahar yarıyılı eğitim ve öğretime başlama tarihinden itibaren 3 hafta içinde yapılması gerekecek. Bu nedenle özel öğrenci statüsüne başvuracak öğrencilerin, ilgili üniversitenin bahar yarıyılı açılış tarihini yakından takip etmeleri ehemmiyet taşıyor.

12- Özel öğrencilik statüsü için nasıl müracaat yapılır?

Özel öğrencilik statüsünden faydalanmak isteyen öğrenci hazırlayacağı müracaat dilekçesi ile özel öğrenci olmak istediği üniversitenin öğrenci işleri daire başkanlığına başvuracak. Dilekçesine YÖK e-transkript üzerinden aldığı öğrencilik evrakını de ekleyecek. Müracaat yapılan üniversite 10. soruda açıklanan koşulları sağlayan öğrenciyi ilgili programa ve sınıfa kaydedecek. Devir sonunda öğrencinin temel kayıtlı olduğu kendi üniversitesi, ayrıca bir sürece gerek olmaksızın öğrencinin muvaffakiyet durumunu YÖK e-transkript üzerinden kabul edecek.

13- Öğrenciler müracaatları kabul edildikten sonra ne yapmalıdır? Özel öğrencilik için tahsil fiyatı ödenecek mi?

Özel öğrenci statüsü kazanan öğrenci, kendi üniversitesinin öğrenci işleri daire başkanlığına özel öğrencilik statüsü kazandığını yazılı olarak bildirecek, özel öğrencilik için ayrıyeten bir fiyat ödenmeyecek.

14- 2022-2023 bahar yarıyılında kayıt dondurma hakkından kimler faydalanabilir?

Talep eden her üniversite öğrencisi, bahar yarıyılında kayıt dondurabilecek. Kayıtlı olduğu üniversitenin bahar yarıyılının başlangıç tarihinden itibaren 3 hafta içinde dileyen öğrenci kayıt dondurma müracaatında bulunabilecek. Öğrencinin kayıt dondurduğu devir azami tahsil müddetinden sayılmayacak. Mazeretleri nedeniyle kayıt dondurma tarihlerinde müracaat yapamayanların, mazeretlerini belgelendirerek başvurmaları halinde talepleri üniversitelerince yine pahalandırılacak.

15- Sarsıntı nedeniyle imtihanlara katılamamış öğrencilerin durumu ne olacak?

6 Şubat ve sonrasında 2022-2023 güz yarıyılı ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarına ilişkin imtihanlar için yükseköğretim kurumları yeni bir tarih belirleyerek telafi imtihanları yapacak.

16- Sarsıntıdan etkilenen vilayetler hangileridir?

Depremden etkilenen vilayetler, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ile Sivas'ın Gürün ilçesi.

 
Üst Alt