Son Konu

Dünya Üzerindeki Kovid-19 Virüslerinin Toplam Ağırlığı Hesaplandı

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-badf2861208a9c690229374002e91973823270ed.jpg


Bilim insanları Kovid-19'a sebep olan, dünya genelindeki tüm Sars-Cov-2 virüslerinin tartısını hesapladı.





Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere nazaran yeni araştırmaya nazaran şu anda insanlarda dolaşan tüm koronavirüs parçacıkları tek bir yerde toplansaydı tartısı, bir elmanın ve küçük bir çocuğun yükü ortasında bir noktada olurdu.

İsrail'deki Weizmann Bilim Enstitüsü ve ABD'deki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, enfekte olmuş her bireyin, enfeksiyonunun tepe noktasında yaklaşık 1 ila 100 milyar Sars-Cov-2 parçacığı taşıdığı sonucuna vardı.

Bu da şu anda insanlarda katrilyonlarca viryonun (bir virüsün tüm yapılarını barındıran tek bir virüs parçacığı) dolaştığı manasına geliyor. Çünkü dünyada her gün yaklaşık 323 bin yeni Kovid olayı kaydediliyor.

Öte yandan yeni bulgulara nazaran tüm bu viryonların toplamı 10 kilogramdan daha ağır değil. Hatta toplam tartının 100 gram kadar az olması mümkün.

Kaliforniya Teknoloki Enstitüsü'nden araştırma vazifelisi Avi Flamholz'a nazaran sonuçlar bilim insanları için bile çarpıcıydı.

Business Insider'a konuşan Flamholz, "Bütün dünyanın 10 kiloluk bir şey karşısında dizlerinin üzerine çökmesi çok şaşırtıcı" dedi.

Bir bireydeki virüs ölçüsü, haşhaş tohumundan 100 kat daha hafif



Enfekte bir kişinin içindeki virion sayısını iddia etmek için araştırmacılar, makak maymunlarının dokularından aldıkları virüslerin genetik malzemesini (RNA) ölçtü.

Bu araştırma için maymunlara, ölçümlerden iki ila dört gün evvel virüs enjekte edildi.

Ölçümler sonucunda enfekte bir bireydeki viryonların toplam yükünün 1 ila 100 mikrogram ortasında değiştiği saptandı. Bu da bir haşhaş tohumundan 100 kat daha hafifti.

Tüm virüslerin yükü 100 gram ile 10 kilogram ortasında olmalı



Tekrar de Flamholz, "Bu sayıya bilimsel şüphecilikle yaklaşmak için geçerli nedenlerimiz var" diyor. Çünkü bilim insanına nazaran araştırmada temel olarak RNA test edildi ve sonuçta parçacıklar tek tek sayılmadı.

İşte bu nedenle araştırmacılar, viryon sayısının kişi başına 1 milyar ila 10 milyar ortasında değiştiği sonucuna vardı. Tüm parçacıkların yükünün, 100 gram ila 10 kilogram ortasında değişmesinin nedeni de bu.

Bu tıpkı vakitte virüsün herkesi farklı halde etkilediğinin de hesaba katıldığı manasına geliyor. Çünkü kimi şahıslarda başkalarından daha fazla viryon görülüyor.

Flamholz, "Ciddiyet dereceleri açısından emsal Kovid hadiselerinde bile çılgınca farklılıklar görebilirsiniz" diye açıklıyor.

Araştırmanın bulguları hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlandı.
 
Üst Alt