Son Konu

Müziğin Etkilediği İnsanların Beyin Yapısı Daha Farklı

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
muzik-dinlerken-tuyleri-diken-diken-olan-insanlarin-beyinleri-daha-farkli-1559026631.jpg

Müzik dinlemek, umumi manada kişileri yatıştıran bir harekettir. Klasikleşmiş bir kelam olarak "Müzik ruhun besinidir." da aslında bunu anlatmak velev. Kişisi dinlendirir, huzur verir, kimi hengam motive edici bir özelliği de vardır. Kimi devir içimizdekileri haykırmamıza sebep olan müzik, kimi hengam da bizleri çok uzak diyarlara götürebilir. 

Müzik her kişide birebir etkiyi bırakmaz. Kimisi için ziyadesiyle anlamsız gelen bir müzik, bir diğeri için büyük bir mana tabir edebilir. Velev kimi kişilerin dinlediği bir müzik, o kişilerin tüylerinin diken diken olmasına neden olur. Pekala sizce bu bir tesadüf mü? Bu sorunun karşılığını öğrenmek isteyen Columbia Üniversitesi araştırmacısı Matthew Sachs, 20 farklı öğrenci üzerinde araştırma yaptı.

3f57d773684041c247585602ca6b06904a95bc17.jpeg

Talebelerin yarısı müzik dinlerken tüylerinin diken diken olabildiğini tabir ederken gayrı yarısı da müzikten bu biçimde etkilenmediklerini tabir ediyordu. Sachs, müzik dinledikleri sırada öğrencilere beyin taraması yaptı. Ortaya çıkan sonuçlar ise enteresandı. Sonuçlara nazaran dinledikleri müzikle duygusal bir bağ kurmayı başaran talebelerin dimağ yapıları, başkalarına nazaran daha farklıydı. 

Oxford'da yayımlanan araştırmanın sonuçlarına nazaran bu usul bireyler, işitsel doneleri dimağlarının his kısmına daha ziyade işliyordu. Buna da beyinlerinin bu nahiyesinde bulunan hudut ağının ziyadesiyle ağır ve hacimli olması neden oluyordu. Bu sonuçlarla ilgili açıklamalarda bulunan Sachs, işitsel verileri ve hisleri yöneten dimağ kesiminde daha çokça had olmasının, bu iki kısım arasında daha çokça süreç yapıldığını gösterir dedi. Depresyonun kişilerin hayattan aldığı zevki düşürdüğünü belirten Sachs, dimağın bu kesimleri bir formda geliştirilebilirse depresyondan kurtulmanın daha kolay olacağını söyledi.

Sachs artık bu araştırmanın devamı niteliğinde yeni bir araştırma yapmak üzere çalışıyor. 2. araştırmanın konusunun insan dimağının birtakım müziklere verdiği reaksiyonu incelemek olduğunu açıklayan Sachs, bu araştırma ile müziğin ruhsal illetlerin tedavisinde nasıl kullanılabileceğini anlamayı amaçlıyor.




 
Üst Alt