Son Konu

Korkutan Açıklama: 'Erkeklerde Koronavirüs Kalıcı Kısırlık Nedeni'

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-d870e44dbc358afecf6da26bf40f212034cf9a6b.jpg


Sıhhat Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs geçiren erkeklerde kalıcı kısırlık oluştuğunun ispatlandığını söyledi.





Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs geçirip güzelleşen bireylerde uzun vadede devam eden semptomlara ait DHA'ya açıklama yaptı. Doç. Dr. Savaşçı, en çok koku ve tat kaybının uzun mühlet geri gelmediği tarafında şikayetlerin olduğunu söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "6 ayın üzerinde toku ve tat kaybı olan hastalarımız var. Bilhassa biz koku idmanı yaptırıyoruz; gün içinde 3-4 sefer kahve koklama üzere. Şu an rastgele kullanacağımız lokal bir sprey üzere bir unsur yok. Buradaki hudut uçlarında virüse bağlı bir harabiyet gerçekleştiği için, vakitle bunun geri dönüşünü bekleyeceğiz. Biraz sabırlı olacağız. Bu güne kadar kalıcı hasar yapmadığını biliyoruz. Vakitle koku ve tat kaybı geri gelecektir, bunda bir kaygı hissetmesinler" diye konuştu.

'Oksijene bağımlı formda meskende mahpus durumda kalabiliyorlar.'



Doç. Dr. Savaşçı, koronavirüsün akabinde nörolojik birtakım hastalıkların da kalabildiğini kaydederek, "Özellikle istikrar bozukluğu yaşayabiliyorlar. Akciğerlerde özelikle eski akciğer performansını sergileyemiyorlar. Merdiven çıkarken, yürürken nefes nefese kalma üzere; fakat bunlar da gün geçtikçe genelde geri dönüşlü kayıplı. Oksijene bağımlı olan hastalarımız oluyor. Meskene biz aygıtla gönderdiğimiz hastalarımız oluyor. Şayet altta bir kalıcı akciğer hasarı evvelce de varsa, sigara da içiyorsa doğal ki akciğerde kalıcı hasarla birlikte, oksijene bağımlı halde ne yazık ki mahpus durumda kalabiliyorlar. Bu tesirli kalıcı bir hasar yapabiliyor. Bilhassa koronavirüsü geçirdikten 1 ay sonra kalpte bir kuş çırpıntısı üzere ritim bozukluğu yaşıyorlar. Bunlar bazen çok önemli olup, ölümcül sonuçlar olabiliyor. Bu türlü bir şey hisseden hastalarımızın kardiyoloji kısmına gözükmeleri gerekiyor" diye konuştu.

'Erkeklerde kalıcı kısırlık ispatlandı...'



Doç. Dr. Savaşçı, yurt dışındaki yayınlarda koronavirüs geçiren erkeklerde kalıcı kısırlık oluştuğunun ispatlandığını, bununla ilgili Türkiye'de de önümüzdeki günlerde çalışma yapılacağını belirtti. Doç. Dr. Savaşçı, "Özellikle erkeklerde bu da ispatlanmış bir çalışmadır; üreme hücrelerinde tüplerini etkileyecek vaziyette, pıhtı atma suretiyle beslenmesini bozarak kalıcı kısırlığa neden olabileceğine ait çok değerli yayınlar lisana getirildi. Hastalığı ağır geçirmişse şahısta kalıcı hasarlar kalabiliyor. Üroloji kliniği ile takip ediliyor bu, şu anda testler yapılıyor. İleriki devirlerde bu çeşit yansımaları topluma kesinlikle olacaktır. Özelikle bayanlarda saç dökülmesine neden olduğuna dair yayınlar var. Kalıcı diş kayıplarına neden olduğuna dair yayınlar var. Zira koronavirüs hastalığı damarlarda küçük küçük pıhtılar oluşturuyor ve kimi organların beslenmesini bozuyor. Damarları da etkiliyor. Etkilediği, beslenmesi bozulan organlarda, bir kısmın kuruması üzere, saçlar etkilenirse saç dökülmesi, diş kaybı, erkeklerde kısırlık üzere, kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği üzere çeşitli belirtilere neden olabiliyor. Bilhassa koronavirüs ilaçlarına kan sulandırıcıların eklenmesi bu durumda kıymetli hale geliyor. Pıhtı atmasının önlenmesi tedavide çok kıymetli bir basamak haline geldi" sözünü kullandı.
 
Üst Alt