Son Konu

Araçlar Neden Geç Çalışır?

hackturkiye

Yeni Üye
Katılım
26 Ara 2022
Mesajlar
774
Tepkime
0
Puanları
16
Yaş
41
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Aracın geç çalışması, sanırım aracı olan herkesin yaşadığı bir sorundur. Burada ilk yapılması gereken sakin olmak, bunun nedenini ortaya çıkarmak ve bu süreçte arabaya zarar vermemektir.

Geç çalışan arabada genellikle aklımıza ilk gelen şey marş olur. Bu problemle karşılaşmamak veya daha az karşılaşmak için öncelikle aracın bakımını zamanında ve yetkili serviste yapmak, yakıtı sağlam bir firmadan almak, aracın değişmesi gereken parçalarını zamanında değiştirmek gerekir. Aracın geç çalışması genellikle marştan kaynaklansa da aracın geç çalışmasının başlıca nedenleri şunlar olabilir:

1. Buji
2. Hava Filtrelerinin Tıkalı Olması
3. Zayıf Akü ve Marş Rölesi
4. Yakıt Sorunları ve Yakıt Tipi

1. Buji

İçten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını ateşleyen makine parçasına buji denir. Bujiler, yüksek gerilimli elektriği iki elektrot arasından atlatarak kıvılcım oluşturur. Belirli bir basınç altında yanma noktasına yaklaşmış yakıt bu kıvılcım sayesinde ateşlenir. Motorun böylece yanma zamanı gerçekleşir.
Ateşleme sistemi arızalı olduğu zaman araç, yeteri kadar güç almaz ve çalışmaz. Araç, geç çalıştığı zaman aracın buji parçasını kontrol etmek gerekir. Buji kabloları genellikle bu sorunun nedenidir. Buji kabloları çeşitli nedenlerden hafif gevşeyebilmekte dolayısıyla ateşlemeyi istenildiği kadar sağlayamamaktadır. Bujilerin bir ömrü vardır ve zamanı geçen bujileri mutlaka yetkili serviste değiştirmek gerekir.

2. Hava Filtrelerinin Tıkalı Olması
Hava filtresi, dışarıdan gelen havayı temizleme görevini yerine getirir. Hava filtresinin aracın motoru için sağladığı hava, yüksek verim sağlamalıdır. Tıpkı bir insanın içine temiz hava çekmesi gibi. Hava filtresi tıkanan bir araç geç ve sarsıntılı çalışır. Hava filtresi sayesinde aracın motoruna dışarıdan kirli ve tozlu hava, haşeratların girişi engellenir.
Motorların sağlıklı çalışması temiz havaya bağlıdır. Ülkemizde gerek şehir içi gerekse şehirlerarası yollara bakıldığında karşımıza çıkan en önemli şey ''toz''dur. Bu toz yığınlarından dolayı hava filtresi tıkanır ve işlevini tam olarak yapmaz. Bu durum aracın hem geç çalışmasına hem sarsıntılı kalkış yapmasına hem de daha çok yakıt tüketimine neden olmaktadır.
Hava filtresini mutlaka zamanında (mümkünse zamanından önce) ve yetkili serviste değiştirmek gerekir. Yeni hava filtresi aracımızın performansını her açıdan etkileyecektir.

3. Zayıf Akü
Akü, araçlarda bulunan elektrik enerjisi kaynağıdır. Akümülatör, Akü, Batarya olarak da isimlendirilir. Akü bittiği zaman ya da voltajı azaldığında araç çalışmaz ya da geç çalışır. Özellikle yeni araçlarda aküler araçların sürekli çalışacağı hesap edilerek tasarlanmıştır.
Kışın soğuk kış gecelerinde araç birkaç gün üst üste çalıştırılmazsa aküde bir zayıflık, boşalma olacaktır. Bu problemi yaşamamak için aracı soğuk günlerde her gün çalıştırmalı, araçla belirli bir kilometre yol yapılmalıdır.
Gevşeyen veya aşınan kutup başları da aracın geç çalışma nedeni olabilir. Aküye bağlı bağlantı kablolarının başlarını kontrol edip gevşemiş kablolar sıkılmalı, korozyon oluşmuş olanları temizlemek gerekir.
Akünün zayıflamasının bir nedeni de aracımızda çeşitli nedenlerden unuttuğumuz bir ışığın yanmasıdır. Bunu fark ettiğimiz anda hemen araçla belirli bir kilometre yol yapılmalıdır. Böylece akünün yeniden dolmasını sağlayabiliriz. Bu yeterli gelmezse aküler servislerde şarja bırakılır.
Eski, performansı iyi olmayan bir akü ile araçtan verim almak mümkün olmadığından aküyü değiştirme vakti geldiği zaman iyi bir marka olmak şartıyla değiştirmeliyiz.
Marş rölesi, elektrik akımıyla ilgili bir parçadır. Marş rölesindeki sorunlar da aracın geç çalışma nedeni olabilir. Dış faktörlerden çok etkilenen marş rölesindeki arızalar genellikle toz ve kirden kaynaklanır. Çok sıcak ve çok tozlu bir ortamda çalışan röle bir süre sonra arıza yapar. Aküden gelen elektrik dalgalanması, Kablo bağlantılarının kirlenmiş olması çalışmasını engeller veya aracın geç çalışmasına neden olur.

4. Yakıt Sorunları ve Yakıt Tipi
Aracımız için en önemli şeylerden birisi de sağlam yakıt ile aracı beslemektir. Yakıttan dolayı çoğu zaman aracımız geç veya sarsıntılı çalışabilir. Normal standartlarda olmayan yakıt, zamanla aracın pahalı bir parçası olan yakıt pompasının arızasına neden olur. Zamanı geldiğinde değiştirilmesi gerekir. Aracınızın düzenli bakımını serviste yapıyorsanız genellikle iki bakımın birinde değiştirilir.
Aracımızın yakıt tipi de aracımızın geç çalışmasına neden olabilir. LPG'li araçlar bu anlamda ön plana çıkar. Bazen gaz sıkışması olur bu da aracın geç çalışmasına veya çalışmamasına neden olabilmektedir. Bunun çözümü bir süre aracı dinlendirmektir. Özellikle LPG'li araçlar uzun süre çamura saplanıp çıkamadığı veya kara battığı zamanlarda kısacası aracın zorlandığı durumlarda bu sorun bir şekilde yaşanır.
Kış aylarında dizel araçların çalışmaması genellikle ısıtma bujilerinden kaynaklanır. Aracı çalıştırırken marşa basmak gerekir. İlk yapılması gereken aracın ateşleme sistemini kontrol etmektir. Kızdırma bujilerinin birindeki arıza aracın geç çalışma nedeni olabilir.
Dizel araçların yakıt filtresi yıpranmış, eskimiş ise veya araca orijinal olmayan yakıt filtresi takılmışsa filtre işlevini tam olarak yapamaz ve bu, geç çalışma sorununa neden olabilir.
Dizel araçlarda kışın aracın geç çalışmasının nedenlerinden biri de genellikle kışları aracın deposunda çok az yakıtın olmasıdır. Bu durum daha çok eski araçlar için geçerlidir. Aracın deposundaki yakıtı kışın bir seviyenin üstünde tutmak önemlidir.
Yine arabamızı güneş alabilecek şekilde park etmek bu sorunun çözümüne önemli katkı sağlayacaktır. Kışın arabaların ön tarafını güneye gelecek şekilde park etmek büyük avantaj sağlar.
Benzinli araçlar yakıt tipi konusunda en problemsiz araçlardır. Yine de benzinli aracımız geç çalışıyorsa bu benzin filtresinin tıkanık olduğu anlamına gelebilir.
Bütün bunların dışında karbüratörlerin tıkanmış olması, motorun farklı nedenlerden arızalanması ya da kilitlenmesi de aracın geç çalışma veya çalışmama nedeni olabilir. Unutmamamız gereken en önemli husus; aracın zamanında ve yetkili servislerde bakımı birçok sorunun ortaya çıkmasını önleyecektir.
Araçlardaki küçük arızaları kendimiz çözebiliriz fakat ağır hasarlar için uzmanlardan yardım almak gerekir. Aracımızı kapalı otopark veya garajda tutmak da aracımızın geç çalışma problemini ortadan kaldırabilir ve daha verimli çalışmasını sağlayabilecektir.
Tedbir, tedaviden ucuzdur.
Hoşça kalın!
 
Üst Alt