Son Konu

Dizel Araçlar Neden Geç Çalışır?

hackturkiye

Yeni Üye
Katılım
26 Ara 2022
Mesajlar
774
Tepkime
0
Puanları
16
Yaş
41
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Dizel veya yakıtı mazot veya motorin olan araçlar ilk çalışma esnasında benzinli araçlar gibi hemen çalışmayabilir. Bu durum, eskisi gibi yaygın olmamakla birlikte süregelen bir sorundur. Yeni nesil dizel araçlarda bu minimum düzeydedir. Peki, dizel araçların geç çalışmasının sebepleri nelerdir:

Dizel veya motorin ile çalışan araçlarda çalışma sorununa en fazla aracın aküsü neden olmaktadır. Dizel araçlar, çalışma anında yüksek akıma ihtiyaç duyar. En ufak bir akü zayıflaması veya amper kaybı dizel araçlarda hemen sorun olabilmektedir.

Motorin, motoru sıkıştırarak çalıştırmaya çalışır. Mazot diğer yakıt türlerine göre daha yoğun olduğundan tutuşma esnasında direnç göstererek hemen çalışmayabilir. Diğer yakıt türlerinde ateşleme olduğu için araçlar hemen çalışır.

Yeni araçlar çok fonksiyonlu olduklarından yeni aküler de buna göre imal edilmiş ve uzun süre pasif kaldıklarında işlevini yitirmektedir. Yeni nesil aküler hem çok pahalı hem de çok narin aküler oldukları için bu duruma özellikle dikkat etmek gerekir.

Dizel araçların yakıt filtresi yıpranmış, eskimiş, araca orijinal olmayan yakıt filtresi takılmışsa veya yakıt filtresi çeşitli nedenlerden işlevselliğini kaybetmişse filtre görevini tam olarak yapamaz. Bu da aracın geç çalışmasına neden olur. Depodaki yakıt tam olarak bitmeden yeni yakıt almak yakıt filtresini daha işlevsel hale getirecek ve yakıt filtresinin kullanım süresini uzatacaktır.

Dizel araçlardaki pompa ve enjektör arızaları da araçların daha sorunlu ve geç çalışmasına neden olabilir. Bunu, araç motorunun eskiye oranla daha geç çalışmasından anlayabiliriz. Araçta hissedilen performans kaybı, aracın egzozundan siyah dumanın çıkması, aracın yakıt tüketiminin artması, motorda tekleme, boğulma, araçta farklı seslerin olması pompadaki arızaya işaret etmekte bu da dizel araçların geç veya sarsıntılı çalışmasının en temel nedenlerindendir.

Standart dışı kötü yakıt kullanımı, kaçak mazot kullanımı veya bilinen markaların istasyonlarının dışında alınan mazot, motorda birçok parçanın aşınmasına neden olabilir. Standart dışı kötü yakıt dizel araçların bütün fonksiyonlarını ya doğrudan ya da dolaylı olarak etkilediğinden dizel araçların geç çalışma nedenlerinden birini oluşturmaktadır.

Dizel araçların geç çalışmasının en önemli nedenlerinden biri de genellikle kışları aracın deposunda çok az yakıtın olmasıdır. Bu durum daha çok eski araçlar için geçerli olsa da buna dikkat etmek gerekir. Aracın deposundaki yakıtı kışın bir seviyenin üstünde tutmak oldukça önemlidir.

Dizel araçlarda motor yağı da aracın geç çalışmasına neden olabilir. Aracın motor yağı değişimini mutlaka yetkili serviste yapmak ve değişimde orijinal yağ kullanmak gerekir. Normal standartlarda olmayan (genellikle kalın yağ) motor yağı birçok soruna dolayısıyla dizel aracın geç çalışmasına neden olabilir. Yine motor yağ seviyesi de ölçülmeli yağ seviyesi, minimum ve maksimum sınırlarını geçmemelidir.

Soğuk kış günlerinde dizel araçları güneş alabilecek şekilde park etmek bu sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır. Genellikle kışın arabaların ön tarafını güneye gelecek şekilde park etmek eskiden süregelen doğru bir uygulamadır. Bu, aracın aküsünün boşalmaması için mutlaka yapılmalıdır. Yine çok soğuk havalarda (kışın) uzun süre dizel araçlar kullanılmayacaksa araçlar mutlaka arada bir çalıştırılmalı ve araçlarla belirli mesafe yol gidilmelidir.

Motorun farklı nedenlerden arızalanması ya da kilitlenmesi de dizel araçların geç çalışma veya çalışmama nedeni olabilir.

Unutmamamız gereken en önemli husus; araçların zamanında ve yetkili servislerde bakımını yapmak birçok sorunun ortaya çıkmasını önleyecektir. Araçları kapalı otopark veya garajda tutmak da dizel araçların geç çalışma problemini ortadan kaldırabilir, bu da araçların daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.
 
Üst Alt