Son Konu

Kilo almadan sigarayı bırakmak

Welcome! You have been invited by Alimetim to join our community. Please click here to register.

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Sigarayı bırakacağım lakin korkuyorum aslında 2-3 kilo fazlam var. Bıraktıktan sonra ya kilo alırsam

Bir çok şahısta bu mülahaza, etrafında gözlemlediği örneklerle sabitleşmiş durumda. Evet Yalan mı ?

Kısmen diyelim ve nedenini açıklamaya çalışalım.

Öncelikle; sigara memnunlukla ilgili olan 4 hormondan birini salgılatır. Bu hormon ENDORFİN hormonudur.
Sigara içtikten sonra endorfin hormonunun salgılanmasına bağlı olarak kişi kendini daha rahat, gerilimsiz ve düzgün hisseder. Endorfin hormonu salgılanmak için en çok neye muhtaçlık duyar ?

Yani yalnızca sigara ile değil, dış kaynaklardan münhasıran çikolata , tatlılar, karbonhidrat içeriği yüksek olan besinler de endorfini salgılatır ve kişi güya sigara içmiş üzere kendini yeniden uygun hisseder. Kısa bir mühlet sigara içme isteği bastırılır ve sonrasında bu durum döngüsel olarak tekrarlanır.

Sonuç ?

Ağır karbonhidrat alımı sonucunda bunlar sizin vücudunuza yağ dokusu, artan kilo, agresif denetimsiz alımlarda ise insülin direnci ve velev tip 2 diabete kadar gidebilir.

Tahlil:

1- Memnunluk hormonlarını salgılatan bir öbür durum ise spordur. Sigarayı bırakan bireyler sistemli aktivite yaptıkları takdirde yeniden memnunluk hormonları salgılanacak, yeme gereksinimi hissetmeyecek ve velev sigarayı bıraktıktan sonra çok daha rahat bir biçimde kilo verebilecektir. Tabi sigara içen bir bireyde ile metabolizmanın %4 civarında arttığı düşünüldüğünde , tarafına spor konduğu takdirde bu dezavantaj da başkaca ortadan kalkacaktır.

2- Bir gayri dikkat edilmesi gereken durum ise su tüketimidir.
Sıhhatimiz için günlük tüketmemiz gereken su ölçüsü her ne kadar kilo başına 30 cc olsa da, sigarayı bırakan şahıslarda bu ölçünün biraz daha üstüne çıkarak kilo başına 35 cc olmasında yarar var.

3- C vitamini
Mahsusen sigarayı bıraktıktan sonraki 1 hafta c vitamini kaynaklarından her zamankinden daha çokça beslenmek gerekiyor. En güzel c vitamini kaynakları kuşburnu, trunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler. Bunlara diyetinizde daha sık taraf vermek te olumlu olacaktır.

4- Öğün sayısı

Birinci 1-2 hafta daha sık ve daha az ölçülerde beslenerek sonraki haftalarda öğün sayısını yavaş yavaş düşürmek mantıklı olacaktır. Sıradan sağlıklı bireylerde günde 4 öğün beslenmesi tavsiye edilir. 7 – öğünle başlayarak her hafta bir öğün düşürüp sonrasında beslenme sayınızı 4 öğünde sabitleyebilirsiniz.

 
Üst Alt