Kara Delik​

Kara delik, her türlü madde ve ışığı kendine çekme gücüne sahip olan ve kütleleri oldukça büyüktür. Geçmişten günümüze kadar araştırmalar yapılsa da gizemlerini koruyan kara delikler hakkında bilinmesi gereken önemli 5 detay bulunmaktadır.

Uzayın en gizemli ve ilginç nesneleri arasında yer alan kara delikler, doğası günümüzde de gizemini korumaya devam ediyor. Ancak günümüze kadar yapılan araştırmalara göre oldukça tuhaf nesneler olmasına rağmen bilinmesi gereken bazı fikirleri ortaya çıkarmıştır.

Kara Delik Nedir?​

Kara delikler büyük kütleleri ile dikkat çeken ve uzayda yer alan nesnelerdir. Büyük kütlelere sahip olması nedeniyle yıldızların çökmesi sonucunda ortaya çıkar. Kara delikler büyük kütleli yapıya sahip olmaları nedeniyle yer çekimi kuvvetlerinin de aynı oranda güçlü olmasına neden olur. Yer çekimlerinin bu kadar güçlü olması sebebiyle hiçbir nesne onlardan kaçamaz.

Kara Delik Neden Olur?​

Kara deliklerin güçlü nesneler olması sebebiyle ışıklar dahil olmak üzere hiçbir şey karadeliklerden kaçamaz. Buna göre kara deliklerin etrafında bulunan maddeler karadeliklere çekilir. Maddeler, kara deliklerin sınırları içine yakınlaştığı zaman bu maddeler yüksek hızlarda dönerek ısınmaya başlar. Isınmaları sonucunda kara delik yakınlarında bulunanlar maddelere radyasyon olarak geri yayılır. Bir nevi kendine çeker, ısıtır ve radyasyon olarak etrafındakilere iletir.

Kara Delikler Nasıl Tespit Edilir?​

Kara delikler direkt olarak tespit edilmesi mümkün değildir, ancak varlıkları ve etraflarında bulunan maddelerin hareketlerinden sonra radyasyon özellikleri varlığını ortaya çıkarmaktadır. Karadeliklerin varlıklarını ispatlamak amacıyla Astronomlar yıldızların hareketlerini gözlem altına alırlar.

Astronomlar yıldızların kara deliklerinin etrafında geçerken yörüngesinde meydana gelen değişiklikler kara deliklerin varlıklarını ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde de kara delikler hakkında çalışmalara devam edilmektedir.

Kara Deliklerin Özellikleri Nelerdir?​

Kara delikler genel anlamda 5 farklı özelliğe sahiptir. Bu özellikler sırasıyla;

  • Yer Çekimi: Kara deliklerin denildiğinde herkes tarafından kabul edilen en belirgin özellikleri yer çekim kuvvetinin oldukça yüksek güce sahip olmasıdır. Karadelik etrafında bulunan her madde karadelikler tarafından çekilmektedir.
  • Madde Yutma: Karadelikler etraflarında bulunan her maddeyi içlerine çekerler. Karadeliklerin etrafında bulunan maddeler oldukça hızlı şekilde dönmesi sebebiyle yüksek sıcaklık seviyelerine ulaşırlar.
  • Event Horizon: Karadeliklerin sınırları bulunur. Bu sınırlar karadelik etrafındaki çekim sınırları olarak kabul edilir ve buna event horizon denir. Etrafında bulunan her maddeyi kendine çekerek sınırlarını belirler. Event horizonda bulunan her madde karadelik çekimleri sayesinde yutulur.
  • Kütlesel çarpışmalar: Farklı karadeliklerin birbirleriyle çarpışması sonucunda oldukça yüksek miktarlarda enerji ortaya çıkar. Bu çarpışmalardan sonra birleşerek oldukça büyük karadelikler meydana gelir.
  • Zaman Kırılması: Karadelikler etrafında hareket eden maddeler, uzayın kıvrılmasına ve zaman kırılmasına neden olur.