Ortodontik tedavi sırasında ağız sıhhatini korumak başlı başına çok kıymetli bir bahistir. Dişleri ve dişetlerini günde en az iki kere, bilhassa kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan evvel itinayla fırçalamanız gereklidir. Ortodontik tedavi esnasında ağız içinde bir güruh materyal bulunduğu için, hiçbir ortamda besin artığı ve plak kalmayacak formda temizlemek epeyce güçtür. Tedavi sırasında dişlerinizi ve tellerin muhitini âlâ fırçalamazsanız, aygıtların muhitindeki plak birikimine bağlı olarak diş minesi üzerinde beyaz lezyonlar, çürük, dişeti meseleleri ve ağız kokusu oluşma riskini de arttırmış olursunuz. Tedavi ahir çok şık diş dizilimine sahipken, dişleriniz yüzeylerinde oluşan çürükler ve dişeti meseleleri nedeniyle canınız sıkılacaktır. Çürük üzere geri dönüşümsüz olarak diş minesine zarar veren durumlarda diş hekimliğinin gayrı kısımlarında tedavi olmak kaçınılmaz olacaktır.
Dişlerinizi fırçaladığınız mekanın aydınlık olması çok değerlidir. Dişlerinizi fırçalarken aynanın önünde tekrar tekrar dişlerinize, tellerinizin arasına ve braketlerin muhitine bakarak fırçalamak, arilik sırasında size kolaylık sağlayacaktır. Dikkatlice bakarsanız, yemek artıklarını rahatlıkla görebilirsiniz ve dişlerinizi ayrıntılı biçimde temizleyebilirsiniz.
Ortodontik tedavi gören hastalar, braket ve tellerinin aklığını 4 aşamada gerçekleştirmelidir. Birinci aşama, ortodontik diş fırçası ile kapsamlı formda bütün diş yüzeylerini fırçalamak, 2. aşama, arayüz fırçası ile diş fırçasının temizleyemediği kalan artıkları uzaklaştırmak, üçüncü aşama diş ipi yahut tercihen ağız duşu kullanarak dişetlerinin altında kalan plakları temizlemek ve dördüncü aşama, florlu ağız gargarası ile paklığı tamamlamaktır. Bu dört basamak birbirinden bağımsız düşünülemez; her bir aşama birbirini tamamlamaktadır.
Ağız Hijyeni
Ortodontik tedavi görmeyen bireylerin dişlerini günde iki kere fırçalaması yerinde olabilir lakin tedavi gören bireylerin dişlerini her yemekten sonra fırçalaması kuraldır. Zira ortodontik tedavi gören ağızlarda yemek artıklarının lisan ve dudaklar tarafından temizlenmesi mümkün değildir ve fırçalama kaidedir. Bu sebepten ötürü fırçanızı ve macununuzu yanınızda taşımanız gerekecektir. Gayeniz yalnızca dişlerinizi fırçalamak değil birebir devranda temizlemek olmalıdır. Dişlerinizi her öğünden sonra kesinlikle fırçalamanız gereklidir. Diş macunu bulamazsanız bile diş fırçası ile yemek artıklarınızı uzaklaştırın. Tedaviye başladıktan sonra birinci 1 ay ağız gargarası kullanmak yararlı olabilir. Fırçanız kuru olsun ve üzerine leblebi büyüklüğünde diş macunu koyun. Braket ile diş eti arası nahiyeyi güzelce temizleyin. Dişlerinizin ön yüzlerini, art yüzlerini, çiğneyici yüzlerini bu halde temizledikten sonra lisanınızı de fırçalamayı unutmayın.
Ortodontik Tedavide Paklık Materyalleri
Ortodontik tedavi esnasında ağız hijyenini sağlamak hedefi ile kimi materyalleri önermekteyiz.
Ortodontik Fırça
Braketli ağızlar için hususî olarak üretilen bu fırça ‘V’ halinde tasarlanmış kıllar ile diş ve braketler arasındaki bakteri plağını kolaylıkla temizler. Umumî temizliğinizi bu fırça ile yaparsınız. Dişlerinizi ayna önünde, ağız açıkken, alt ve üst dişler münferit farklı olacak halde, dairesel hareketlerle yapın. Her dişi fırçanın ucunda tek tek hissederek dairesel hareketlerle fırçalayın ve bir dişe 10 saniye olacak formda vakit ayırın.
Dişler detaylı bir formda fırçalandıktan sonra ağız bol su ile çalkalanıp tükürün.
Arayüz Fırçası
Bu fırça olmaksızın arilik tam mealiyle olmuş sayılmaz. Ortodontik tedavide münhasıran braketlerin ariliği için bu fırça kullanılır. Bu fırçayı kullanırken diş macunu kullanmanıza gerek yoktur.
Dişarası fırçası ile telin altından olacak halde braketlerin altı, üstü, sağı, solu olmak üzere braketi kendisini ve ulaşılamayan yanları temizlemek mümkündür.
Diş ipi
Ortodontik tedavi gören bireyler günde bir kere diş ipi kullanmalıdırlar. Tellerden ötürü sıradan diş ipleri kullanılamayacağı için köprü protezleri için hususî yapılmış ucu mumlu olan diş iplerini kullanmanızı tavsiye ederiz.
Diş İpi Tasarrufu
Günde bir defa (tercihen gece yatmadan önce) diş ipi ile dişlerinizin aralarını ve braketlerinizin etrafını temizleyin.
Diş ipinin mumlu kısmını telin altından geçirin,her braketin dörtkenarını temizleyin, diş eti nahiyesini temizlemeyi unutmayın. Her dişin arasına girip sağ ve sol yüzeylerini temizleyin.
Ağız Duşu
Ağız duşları dişler üzerine hava ve su basınç uygulayarak bakteri plağını dişten uzaklaştırmak emeliyle üretilmiş pilli materyallerdir. Bu eser olmaksızın yerinde ağız hijyeni sağlanabilir ancak mahsusen damağa yerleştirilen sabit apareylerde ağız duşunu tavsiye etmekteyiz.