Son Konu

Beklediğimiz Indie'ler - Yaga

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

[ Haftalık Beklediğimiz Indie'ler köşemizde takip listemizde olan ve çıkmasını sabırsızlıkla beklediğimiz indie oyunları ilgi cazibeli beş unsurda tanıtmaya çalışıyoruz. ]

Tahminen metinlerden dikkatinizi çekmiştir, pek çok oyunu takip etmeye çalışıyorum elimden geldiğince. Münasebetiyle hayli kabarık bir listem var, onlar arasında birilerini gözden kaçırmamak için de ağır gayret sarf etmek durumundayım :) İşte gözden kaçırmayayım diye bilhassa not düştüğüm oyunlardan birisi Yaga.

Kendisiyle buluşmamıza da az bir mühlet kaldı. Esasında geçtiğimiz günlerde Apple Arcade için çıkışını yapmıştı lakin benim üzere PC versiyonunu bekleyenler 12 Kasım tarihinde kavuşacaklar Yaga’ya.

37I8Nn.jpg

> Bu oyunu benim için münhasıran takip edilmesi gereken oyunlar kategorisine sokan münasebetlerin başında Slav Mitolojisinden, folklorundan esintiler taşıması geliyor. Oyunun görsellerinde, hikayesinde ve müziklerinde bu kültürün izlerini görmek mümkün. Oyunun müziklerinin altında folklorik müzik yapan Subcarpati ve Argatu isimli kümelerin imzası bulunuyor. Yapımcı ekip Breadcrumbs Interactive de esasen Romanya menşeili bir şirket. Haliyle kendi topraklarından ilham almaları da pek doğal. Gerçekten kendileri için bu oyun, çocukluk periyotlarındaki masallara bir hürmet duruşu, bir aşk mektubu niteliğinde kendi sözleriyle.

> Pagan inanç sisteminin oyuna yedirilmiş olduğunu biliyoruz. Birtakım gizleri çözmekte, ruhları kendi safımıza çekmekte ve bizler için tehdit oluşturan yaratıkların güçlü lanetlerinden sakınmakta bu inanç sisteminden istifade edeceğiz.

> Kahramanımız Ivan tek kollu bir nalbant. Oyunda kullanacağı silahları da kendisi yapıyor. Çar tarafından kendisine hayli güçlü vazifeler veriliyor ve bahtsız kahramanımız, kara talihini de alt edip bu hizmetleri yanına getirmeye çalışıyor. Bu arada Ivan’dan beklentisi olan birisi daha var, büyükannesi. Onun talebi ise Ivan’ın bir eş bulup aile kurması.

> Çeşitli büyülü eşyalar, tılsımlar, dualar, özellikler ve lanetler Ivan’ın oynama formunu değiştirebiliyor. Buna ek olarak birden çok tahlil usulü sunan müsabakalar, değişen haritalar, karşılaşılabilecek çok sayıda karakter, keşfedilmeyi bekleyen sırlar da oyunu farklılaştırıyor; emsal biçimde farklı sonlar da bizleri bekliyor olacak. Münasebetiyle tekrar tekrar oynanabilecek bir oyun ile karşı zıdda olduğumuz tez ediliyor.

> Oyunun ismini görünce aklınıza John Wick gelmiş olabilir, bu oyunda da Peder Yaga var :) Slavlarda farklı tasarrufları var bu sözün; Jezi Peder, Jaga Peder, Peder Jahinia vs. Peder, Rusça Babushka (nine) kökeninden. Hasebiyle yaşlı hatun üzere bir meal taşıyor. Yaga da musibet, hastalık vs. manalarına gelmekte imiş efendim. Bulgarlarda da beğenilmeyen ruh manasına geliyormuş. Tatarlarda ise Şaman’a istenilmeyen ruhları kovmada yardımcı olan Yula isimli yılan formlu bir ruh var imiş, ondan da geliyor olabilir Yaga. Yaga yahut Yaka, Türk mitolojisinde de kendisine yan buluyor. Yek/yeğ/yiğ yahut bugün de kullandığımız haliyle İblis ile irtibatlı bir makûs ruh oluyor kendisi. Özcesi, bizim de dahil olduğumuz pek çok kültürde izlerine rastladığımız bir varlık. Oyunda nasıl işlendiğini görür, üzerine ayrıyeten konuşuruz.




 
Üst Alt