Son Konu

Blw beslenme yöntemi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
BLW beslenme sistemi son yıllarda memleketimizde epey moda olan bebeklerde ek azığa geçiş tekniği olan bir beslenme formudur.

Sözün mealini inceleyecek olursak BLW İngilizce “ Baby Let Weaning” sözlerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçeye tercüme edersek “Bebeği Bırak Yesin “.

BLW süreci bebeğin ek azığa geçiş süreciyle başlıyor ve bebeğe kendi kendine yemek yemeği öğretiyor.

BLW Metodu (BKY) Neden Değerlidir?

Tatile gittiğinizde görürsünüz, umumiyetle Türk evlatlarının anne-babaları mütemadi ellerinde bir kaşıkla, evlada oyunlar yapıp kandırarak, bazen de peşinden koşarak, televizyonun önünde yemek yedirmeye çalışırlar. Yanındaki masaya bakarsınız bir Alman, Fransız yahut Amerikalı aile yeniden 2-3 yaşlarında bir evlat, elinde çatalıyla ya da bazen eliyle, hiçbir müdahale olmadan çok rahat yemeğini yan. Sizce yabancı evlatlar çok akıllı da bizimkiler mi aptal? Alışılmış ki bizim evlatlarımız da en az yabancıların evlatları kadar akıllı. Aramızdaki tek fark yabancılar, mahsusen gelişmiş devletteki yabancılar evlatlarına 7-8 aydan itibaren yemek konusunda özgürlük tanımış, mümkün olduğunca, evladın kendi kendine yemesine imkan sağlamışlardır. Şayet siz de Blender ile tatile gitmek, evladınızın peşinde yemek yedirebilmek için koşturmak istemiyorsanız, çok da geç kalmadan BLW sistemini denemenizi öneririm.

Türkiye de BLW Metodu neden gereğince uygulanamıyor.

1. Türk valideleri biraz titizdir ve etrafın kirlenmesi onları rahatsız eder.

2. “Bırak kızım bu yolu bu daha bebek kendi kendine yemek yiyemez, ver bakin şu kaşığı bana” diyen anneanne ve babaanneleri duyar üzereyim.

3. Şimdi bu prosedür Türkiye de çok bilinmiyor

4. Bunun en kıymetli sebeplerinden birine gelince, bir şeyler bölgeyken bebeğin boğulacağına dair duyulan tasadır.

BLW, aslında yeni bir usul değildir. Asırlarca bebekler bu halde ek azığa geçmiştir. Günümüz koşullarında Yerküre Sıhhat Örgütü, birinci 6 ay bebeklerin yalnızca ana sütüyle beslenmesini, kâfi ana sütü olmadığında mamalarla bu açığın kapatılmasını önerir. Bu halde tamamlayıcı beslenmeye 6. ayda geçildiğinde bebekler kendilerini besleyebilecek olgunluğa erişmiş olurlar.

Bebek yemek tarafken dik oturmalı

BLW tekniğine başlarken bebeğin destekli ya da desteksiz olarak dik oturabilmesi

Ve mama sandalyesinde tek başına oturabilir durumda olması kıymetlidir.

Mevsim sebzelerine öncelik verin

Bu koşullar sağlandığında, birinci olarak mevsim zerzevatları eliyle rahat tutabileceği (yaklaşık 5 cm uzunluğunda parmak şeklinde) büyüklükte hazırlanarak bebeğe sunulur. Öncelikle sebzelerle başlanmasında emel; bebeğin birinci tattığı yiyecekler meyveler üzere şekerli besinler olduğunda şekerli besinlere alışıp başkalarını reddetmesine mahzur olmaktır.

Bebekler besinleri ellerine almalı

Buharda, fırında ya da tavada pişirme usulü kullanılsa da bebek kendine sunulan yiyeceği tutarak, koklayarak, tadına bakarak keşfeder. Bu süreç büsbütün bebeğin yiyeceği tanıması ve öğrenmesiyle makbul.

Çetinle yemek yedirmeye çalışmayın. Damak tadına hürmet duyun

Bir yaşına kadar ana öğünü ana sütü yahut formül mamadır. Ek besin doyumluk değil tadımlıktır. BLW, bebeğin öncülüğünde ilerlemesi gereken bir formül olduğu için asla beslemek için zorlanmamalı, tercihlerine değer duyulmalıdır.

Tıpkı besinlerle beslenmesine itina gösterin

Bebek, hazır olduğunda ve güvendiğinde aşama kaydedecek ve yiyecektir. Birinci denemelerde üst üste birebir azığın bebeğe sunularak hem bebeğin tatları öğrenmesi hem de muhtemel alerjik yansıların gözlemlenmesi sağlanır.

Bebekler yemekleri nasıl yemeli?

Başlangıçta bebeğin yiyeceği eline alıp hissetmesi, koklaması için eliyle yemesi münasip olacaktır. 9-10 aylık olan bebeğe, müsait kaşık ve çatalı yiyeceklerin yanında sunmak bu alışkanlığı kazanması için yararlıdır. Birlikte yemek yediği erişkinleri model alarak öğrenmesi kolaylaşacaktır. Umumiyetle 12-14 aydan sonra bebekler evvel çatal, sonra kaşık kullanacak yeterliliğe ulaşırlar. Bu metot sayesinde bebekler, kendi beslenmesinden sorumlu olan, neyi ne kadar yiyeceğine kendi karar veren, yemekle arasında olumlu bir bağ kuran bir birey olurlar.

BLW'de besin nasıl hazırlanılır?

• Bebekler ek besine geçtikleri birinci aylarda umumi olarak her şeyi ağızlarına götürürler. Bunu beslenme emelli yapmasalar da farklı besinler sunarak pahalandırmak yararlı olacaktır.

• BLW’ye hususî bir pişirme metodu bulunmuyor. Fakat ek besine birinci geçiş aşamasında sunulan azıklar, bebeklerin avuçlarıyla kavrayabilecekleri boyutta ve damaklarıyla ezebilecekleri yumuşaklıkta hazırlanmalıdır. Bu kıvamı sağlamak için en sağlıklı prosedür buharda pişirmedir. Azıklar bu formda besin kıymetlerini değerli ölçüde korumuş olur. Ayrıyeten fırında pişirerek de lezzetli besinler hazırlanabilir.

• Kıymetli olan, bebeklerin rahatlıkla kavrayıp tutabilecekleri ve yiyebilecekleri sağlıklı azıklar sunmaktır. Meyveler, kesilerek ve buharda yumuşatılarak verilebildiği üzere, bütün halinde de sunulabilir. Bu bebeğin öğrenme sürecini de destekleyecektir. Öncelikle meyvenin formunu ve dokusunu öğrenerek başlar, sonrasında görebileceği bir tarafta kesilerek tadını da öğrenmesi sağlanabilir.

Likit azıklar nasıl verilmeli?

BLW usulünde, kaşıkla beslemek münasebetli olmadığı için likit besinler küçük, kırılmayacak fincan ya da bardaklarla bebeğe sunulur. Birinci denemede; bebek yaklaştığında, bardağa eğim vererek, sıvıyı ağzına akıllıca yönlendirmesine yardımcı olunur. İstediği kadar içmesi sağlanır, istemediğini gösteren hareketler yaptığında kesilir. İlerleyen günlerde bebeğin bardağı tutup ağzına götürmesine de müsaade verilmelidir.

BLW Metodunun Yararları

*Özgüven oluşumunu sağlama. Kendi başına yemek yemesi, ne yiyeceğine ve ne kadar yiyeceğine kendi karar vermesi ile birey oluşumunun alt yapısı hazırlanmaktadır. Bu sayede kaşık ile beslemek alanına kendi kendine yemesini izlemek ebeveynler için de mucize üzere görülmektedir.

* Çiğneme becerisini elde etme. Çiğneme ve yutma hareketlerini yapabilmek bebeklerin daha kısa müddette alışılagelmiş hayata adapte olmasını sağlayacaktır.

*Pütürlü yiyeceklere süratle alışma. Püreye alışan evlatlar küçük pütürleri dahi kabul etmeyecek ve midesi bulanacaktır. Lakin BLW tekniğini tercih eden bebekler daha çabuk pütürler ile tanışacak bu sayede de yemek bölgeyken mide bulantısı yaşamayacaklardır.

* Tıpkı anda yemek yeme saati oluşturma. Hem siz hem de bebeğiniz sefalı bir ek azık saati geçirebilirsiniz. Bebeğinizin ağzına devamlı dolu bir kaşığı uzatmakla, ağzından geri attıklarını toplayarak tekrar yedirmeye çalışmakla uğraşmadan birebir anda ikiniz de yiyebilecek ve keyifli anlar yaşayabileceksiniz.

* Olumlu ek azık saatleri oluşturma. Yemek saatlerini iple çeken ve mama sandalyesine otururken ağlamayan bebekler hayal ediyorsanız kesinlikle ona bu özgürlüğü tattırın. Birden fazla bebek mama sandalyesine otururken velev gördüğü anda ağlamaya başlamaktadır. Mama sandalyesi, bebeğin gözünde bir azap koltuğu üzere hal aldıysa sorunu bebeğinizde değil kendinizde aramalısınız.

Damak tadı oluşumunu sağlama. Örneğin bir zerzevat çorbası yahut püresi hazırlıyorsunuz. İçinde bezelye, patates ve havuç var diyelim. Pişirip blender ile püre haline getirdiğiniz bu besinlerin tek tek tatlarından habersiz olan bebeğiniz karışık renkli ve tatlı bir besin ile karşılaşacaktır. Gelgelelim tıpkı zerzevatları blender ile geçirmeden önüne koyduğunuzda bezelyenin yuvarlak yeşil bir besin olduğunu görebilecek, parmakları ile tutmaya çalışıp yiyecek ve tadına varacaktır.

İnce motor gelişimi destekleme. Az evvelki örnekte verdiğim bezelyeyi düşünün. Bebeğinizin parmakları ile bezelyeyi tutma hareketi göstermesi onun için erken gelen büyük bir muvaffakiyet olacak ve ince motor gelişimi desteklenmiş olacaktır.

*5 duyu organı da harekete geçirme. BLW Usulü sayesinde bebekler tüm duyu organlarını kullanarak yemek yemekte ve daha süratli öğrenebilmektedir.

*El göz uyumu sağlama. Eliyle tuttuğu bir yiyeceği ağzına götürmesi onun istikrarlı hareketler yapmasını desteklemektedir.

Bebeği kandırma gayretini sona erdirme. Ebeveynlerin armağan, ceza, oyun, yalan üzere hiçbir zararlı yola başvurmasına gerek kalmayacaktır. Yersen bunu sana veririm, yemezsen bunu izleyemezsin, yemezsen gerinden ağlar, yemezsen öcü gelir vs. üzere klasik ancak bir o kadar da yanlış formüllere gerek kalmayacaktır.

 
Üst Alt