Son Konu

Çocuklarda astım belirti ve özellikleri

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Çocuklarda astım belirtileri ve özellikleri, çocuklarda astım teşhisi ve tedavisi

Çocuklarda astım kaç yaşında görülür?

Çocuklarda astım marazı umumiyetle 5 yaş altında belirti gösterir

Çocuklarda astım belirtileri nelerdir?

Tekrarlayan yahut daima öksürük, hırıltı (hışıltı-vizing) ve nefes darlığı astımda en sık karşılaşılan şikayetlerdir.

Astım belirtilerinin özellikleri nelerdir?

Öksürük; bilhassa kuru, inatçı ve tekrarlayıcıdır. Sıklıkla uyuduktan 1-2 saat sonra yahut sabah karşı, uykudan uyandırıcı, oyun oynadıktan yahut egzersiz yaptıktan sonra artan vasıftadır.

Hırıltı (hışıltı-vizing); daralmış bronşlardan hava çıkışının zorlanması nedeniyle , münhasıran nefes verirken göğüsten ince tiz ıslık sesine misal duyulan bir sestir.

Nefes darlığı; çocuklarda kendini süratli nefes alıp verme ile gösterir.

Çocuklarda astım nasıl teşhis edilir?

Çocuklarda astım tanısı koymada en kıymetli tanı aracı hikayedir. Öksürük, hırıltı ve/veya nefes darlığının ataklar halinde ve tekrarlayıcı olması, mahsusen gece yahut sabaha karşı artışı, egzersiz yahut oyundan sonra, alerjenlerle yahut irritan unsur ile müsabaka sonrası tekrarlaması, bronş genişletici ilaçlarla gerilemesi astım tanısı koyduran en değerli ipuçlarıdır.

5 yaştan büyük çocuklarda, akciğerlerin teneffüs kapasitesini kıymetlendiren teneffüs fonksiyon testi, çocuklarda astımın %80-90’ı alerjik olduğu için, allerjenin varlığını araştırmak üzere deri testleri ve/veya kimi kan testleri yapılmaktadır.

Başkaca astımın farklı illetlerden ayırıcı tanısını yapmak için birtakım kan testleri, boğaz yahut balgam kültürü, ter testi, gaita tahlilleri, daha ayrıntılı radyolojik inceleme ( akciğer sineması, akciğer tomografisi, sinüs grafisi-tomografisi, lateral sefalometrik film) gerekebilir.

Çocuklarda astım nasıl tedavi edilir?

Astımın kronik bir hastalık olması nedeniyle hastanın tertipli aralıklarla denetim edilerek, uzun vadeli tedavisinin planlanması gerekmektedir.

Tedavideki hedef; hastanın çok az/veya hiç şikayetinin olmaması, spor dahil sıradan ömrünü sürdürebilmesi, atak geçirmemesi ve teneffüs fonksiyon testlerinde olağana yakın seyretmesidir. Nizamlı aralıklarla bu hastaların takip edilmesi çok değerlidir.

Tedavinin temelini, alerjenlerden kaçınma, astım ataklarını tetikleyen enfeksiyon, hava kirliliği, sigara dumanı, ağır ve keskin kokulardan uzak muhit koşullarının sağlanması oluşturur.

2. aşamasını ise astım atakları sırasında kullanılan bronşları genişleten; rahatlatıcı ilaçlar ( sprey ve nebülizer cihazı ile uygulananlar) ve astım ataklarını tedbire hedefi ile mütemadi kullanılan kollayıcı ilaçlar ( sprey, hap, toz ) oluşturur. Birtakım hastalarda bunlara ek olarak immünoterapi (aşı tedavisi) gerekebilir.

Astım makbul mi?

Hastaların bir kısmında bilhassa alerjik olmayanlarda, astım bulguları yaşla birlikte gerileme gösterir, bir kısmında da kaybolabilir. Gelgelelim evlatların değerli bir kısmında ileri yaşlarda bulgular ortaya çıkabilir.

Astımlı evlatlar grip aşısı olmalı mıdır?

Bütün astımlı evlatlar grip aşısı olmalıdır. Aşının eylül-aralık ayı arasında yapılması müsaittir. Grip geçirilmemiş ise mayıs ayı sonuna kadar da yapılabilir. Aşının koruyuculuk tesiri 1-2 haftada ortaya çıkar. 9 yaş üzerindeki çocuklarda tek ve tam doz, 3 yaş altındaki çocuklarda ise daha evvel aşılama yapılmamış ise 1 ay ara ile 2 kere yarım doz, aşılama yapılmış ise yarım tek doz, 3-8 yaş arası çocuklarda daha evvel aşı yapılmamış ise 1 ay ara ile 2 tam doz aşı uygulanmaktadır.

 
Üst Alt