Son Konu

Dermal dolgu uygulamaları

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Daha evvelki metinlerimde da bahsettiğim üzere otuzlu yaşların başlarından itibaren yüzümüzde yağ, bağ ve kas dokularından her yıl yaklaşık 1-2 ml hacim kaybedilir. Bu hacim kaybını telafi etmek için sıklıkla bağ dokusunun hacmini veren hyaluronik asit dolgular tercih edilmektedir. Hyaluronik asite ek olarak, kullanılan dolgu hususu vücut tarafından eritilse dahi bağ dokusunun temel yapıtaşlarından olan kollajen üretimini arttıran ‘akıllı’ dolgular da tasarruf kolaylığı ve nispeten daha uzun ömürlü olmaları sebebiyle tercih edilebilmektedir. Hyaluronik asit dolgular, çapraz bağ yapısına nazaran 4-18 ay kalıcılık gösterirken ‘akıllı’ dolgular 1-4 yıl sürebilen tesirleri nedeniyle yarı kalıcı olarak isimlendirilmektedir. Dolgu unsurları derinin hacmini arttırmanın yanı sıra derin kırışıkları doldurmak, dudak dolgunlaştırmak ve ameliyatsız burun şekillendirmek için de kullanılır.

Gebe ve emziren şahıslara, bağ dokusu illeti yahut otoimmün illeti olan şahıslara dolgu pratiği yapılmaz. En az üç gün öncesinden ginko biloba, kan sulandırıcı ilaçlar, E vitamini, yeşil çay, aspirin ve ağrı kesici/romatizmal ilaçlar kesilmelidir. Tatbik öncesinde hekiminiz gerekli görürse, takip ve pratiğe karşılığı pahalandırmak hedefiyle fotoğrafınız çekilecektir. Süreç öncesinde krem yahut enjeksiyon usulüyle anestezik husus pratiği yapılabilir (piyasada bulunan birçok marka eserin içerisinde de lokal anestezik bulunmaktadır). Sınırlı bir müddet beklenildikten sonra antiseptik bir hususla cilt temizlenir ve tatbik enjeksiyon tekniğiyle yapılır. Tatbik sonrasında hafif masaj ve buz tatbiki yapılabilir. Tatbik sonrası en az 6 saat müddetle haddinden fazla fizikî aktiviteden, yüz üstü uzanmaktan ve tatbik ortamlarına basınç uygulamaktan kaçınılmalıdır. Dudak dolgusu pratiğinde anestezi yapıldığı için his geri gelene kadar (2-3 saat) rastgele bir şey yiyip içilmemelidir.

Dolgu pratiği sonrası tatbik ortamında kızarıklık, şişlik, morarma, bakteriyel ve viral enfeksiyon (uçuk), ele gelen kitleler, asimetri ve nadiren, alerjik reaksiyonlar ile akıntılı şişlikler (kist/apse) gelişebilir. Dolgu enjeksiyonu ile ilgili en kıymetli istenmeyen tesir kan akımının bozulmasıdır. Enjeksiyon ortamında ani gelişen solukluk ve şiddetli ağrı ile ortaya çıkan bu durum gerek dolgu unsurunun direkt damar içerisine enjeksiyonu gerekse damar yapıları üzerine basınç oluşturacak formda dolgu birikimi ile oluşabilir. Neticede doku nekrozu, inatçı yaralar, deriden çökük yahut kabarık yara izi (skar) ve çok nadiren görme kaybı gelişebilmektedir. Hakikat pratik tekniği, münasebetli dolgu hususu seçimi, künt uçlu kanül tasarrufu ve enjeksiyon öncesi aspirasyon üzere önleyici formüllere karşın görülebilen bu durumları erken teşhis edebilecek ve tedavi sürecini sahih yönetebilecek olan Dermatoloji yahut Plastik Cerrahi uzmanınıza ulaşmanız değer taşır. Sağlıklı günler dilerim.

 
Üst Alt