Son Konu

Ders başarısızlığı neden olur?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Mekteplerin yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte kimi meskenlerde memnunluk kimi hanelerde ise hüzün yaşanmaktadır.

Hüzün umumi bir matem havasına dönüşmüş bile olabilir. Evet bu matemin nedeni nedir ? Bir dostumuzu yahut yakınımızı kaybetmediğimiz halde niye yas havası içindeyizdir ?

Evladımız karne almıştır ve karnesinde birçok zayıfı vardır ya da ders notları istediğimiz orantıda yüksek değildir. Ana pederler olarak biz matem havasını yaşarken, evlatların yaşadıkları ders başarısızlığı onların çevre ve ruhsal durumunu tesirler. Sonuç olarak ise evladın aile ile münasebetlerinde bozulma laf konusu olabilir. Ders başarısızlığından ötürü evlatların yaşadığı ruhsal meseleler çok kıymetlidir. Lakin öncelikle mektep ve ders başarısızlığı nedir bunun üzerinde durmak ve sorunu anlamak gereklidir.

Mektep yahut ders başarısına tesir eden bir çok durum vardır. Ders başarısına en büyük etken evladın zeka kapasitesidir. Bu ise evladın okuduğunu, anlatılanları ve aktarılan haberleri kolay kavramasına neden olur. Evlat şayet zahir bir zeka kapasitesine sahipse öğretilenleri daha kolay aklında fiyat. Zekanın muayyen bir seviyede olmasını daha çok doğumsal özellikler belirler. Hepimiz görünür bir zeka kapasitesiyle doğarız, bunu değiştirmek yahut bununla oynamak mümkün değildir. Veladet sonrası çevresel etkenler de var olan zekanın en yüksek performansta çalışmasını sağlamada tesirlidir. Var olan zeka kapasitesi eğitimle ama bulunduğu orantı kadar tesirli olabilir.

Ders başarısızlığı yaşayan evladımızın zeka kapasitesini göz önünde bulundurmamız koşuldur, zira evladımızın beklide kapasitesi fakat bu kadardır ve bunu kabullenmemiz gerekmektedir.

Evladımız alışılagelmiş zeka kapasitesine sahip lakin hala ders başarısızlığı yaşıyorsa sıklıkla bunun en kıymetli nedeni, evlatların belirli bir sorumluluk içerisinde kendilerini hissedip, mektep sonrası gerekli ders çalışma saatlerini düzenlememeleri ile kendini gösteren durumdur.

Sorumluluk duygusu evladı kazandırılması gereken en temel becerilerden bir adedidir. Sorumluluk erken çocukluk periyodundan başlayarak evladın yaşına, cinsiyetine ve gelişim seviyesine makul hizmetler vermekle başlar. İki buçuk yaşından başlayarak döke saçada olsa evladın çorbasını kendi başına içmesine fırsat vermek, oyuncaklarını toplamasını beklemek, kendi odasında kendi yatağında yatmasına ortam hazırlamak, sorumluluk konusunda; evladı cesaretlendirici ve destekleyici bir ortam sağlar. Bu türlü bir ortam evladın kendi kendisine yetmesine ve kendi kendini yönetmesine fırsat vereceğinden onun kendine olan itimadını de artıracaktır. Evlada küçük yaşlardan itibaren her yerde aşılanan sorumluluk bilinci ders sorumluluğunu almasına da yansıyacaktır. Mektepte ve derslerinde başarılı olmak mekteplinin sorumluluğudur. Öncelikle bunun bilinmesi ve buna nazaran hareket edilmesi gerekir. Mekteplinin ders çalışırken ana pederinin onun yanında olduğunu ve gerektiği bölgelerde kendisine yardımcı olacaklarını bilmesi çok şık. Lakin bu, ana pederin, evladın ödevlerini yapması, onun sorumluluklarını yüklenmesi mealine gelmemelidir. Karnede gelen zayıflar yüzünden ana pederin matem havasında olması da evladın berbat sonuçları yaşamasını ve değerlendirmesini engelleyebilir. Beğenilmeyen notlar için bizlerden çok evlatlarımızın hüzün ve matem yaşamasına fırsat verelim.

Evladınızın zeka kapasitesi kâfi, müsait sorumluluk bilinci var lakin hala ders başarısızlığı yaşıyorsa çevresel etmenleri de göz önünde bulundurmak gerekir. Evladınızın gittiği mektebin umum durumu, mualliminin özellikleri, sınıfın özellikleri, verilen eğitimin kalitesi, eğitime ek olarak sağlanan imkanlar evlatların muvaffakiyetini direk olarak tesirler. Bütün bu noktalarda sarih mesele olmamasına karşın evlatta görülen ders başarısızlığında kıymetli olabilecek öteki etmenler evlat ruh sıhhatini ilgilendiren mevzulardır.

Ders başarısızlığının kesinlikle bir nedeni vardır, bunun için tahlil arayışına girmek, eksperlerden yardım almak değerlidir. Başarısızlığı olan evlatların yaşıtları ile kıyaslanmadan ve özgüvenleri zedelenmeden, ders başarısı için yönlendirilmeleri değerlidir. Evlatların bu türlü ıstırapları varken ana pederin çok ilgisiz ve ölçüsüz denetim durumları, evlatların bu durumlarının devam etmesine neden olur.

Şayet evlat ders başarısızlığı yaşıyorsa çabucak evlada yapılan suçlamalardan vazgeçip, evladın niye bu sorunu yaşadığı araştırılmalıdır. Ayrıntılı psikiyatrik muayene ile ders başarısızlığının nedenleri araştırılmalıdır. Vakit geçirmeden derde müdahele edilmelidir. Aileden, mektepten yahut evladın kendinden kaynaklanan mesele çözülmeye çalışılmalıdır.

Evlatta şayet Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu varsa ders başarısızlığı değerli bir belirti olabilir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun yanı sıra Özgül Öğrenme Bozukluğu, Koordinasyon Bozukluğu, Dert Bozuklukları, İki Uçlu His durum Bozukluğu üzere psikiyatrik bozukluklarda ders başarısızlıklarına neden olabilir. Psikiyatrik rahatsızlıklar ders başarısızlığının yanında ek belirtiler ile kendini gösterir.

Psikiyatrik rahatsızlığın tedavi edilmesi ile ders başarısızlığında düzelme bariz olarak görülür.

Değerli olan ana pederlerin evlatlarına vakit ayırarak, onların durumlarından haberdar olmaları ve bu türlü sorunlar, büsbütün evladın hayatında pekişmeden gerekli tedbirler alınmalıdır.

 
Üst Alt