Son Konu

Detoks nedir? Nasıl uygulanmalıdır?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Koca bir yıl boyunca yaşadığımız kent, aldığımız ilaçlar, sigara, alkol, ek hususu eklenmiş besinler, haddinden fazla fastfood tüketimi, kızartmalar, kömür ateşiyle pişen etlerle vücudumuz yorgun düşer. Bunun nedeni vücudumuza giren toksinleri doğal yollarla atamamış olmamızdır. Nedir bu doğal yollar? Karaciğer, böbrekler, bağırsaklar, nefes alıp verme ve terlemedir. İşte bu durumda detoks yapmak, arınmak gerekebilir.

Detoksta gayemiz vücudu toksinlerden arındırmak, vücudu dinlendirmektir. Asla aç kalmak, yalnızca likit almak, zayıflamak değildir. Detoks 3-7 günlük kısa periyodik bir pratiktir. Bu vadede kalori azaldığı için, şekerli ve yağlı yiyecekler diyetten çıktığı için kilo kaybı olabilir ancak bu yağ değil su kaybıdır. Bu kilo kaybına güvenip detoks müddetini uzatmamalı ve zayıflama hedefli kullanmamalısınız.

Detoks yalnızca beslenmeyi düzenleyerek olmaz. Tam bir arınma hem zihinsel, ruhsal, bedensel arınmayla olur. Zihinsel ve ruhsal arınmanın yolunu en düzgün siz bulabilirsiniz. Arınmanız için 45 dakika yapmaktan en çok keyif aldığınız şey ile uğraşmalısınız. Oyun oynamak, kitap okumak, sinema izlemek, otomobil sürmek, gezmek vs.. ne yapmaktan keyif alıyorsanız. Müzik dinlemek, yoga ve meditasyon yapmak, namaz kılmak vb. işlerde ruhsal arınmanıza yardımcı olacaktır.

Bedensel detoks içinse gerekli olan şey; antioksidanlar. Antioksidanlar; vücutta toksin oluşumunu tetikleyen oksidasyon sürecinin önüne geçen besin öğeleridir. A, C, E vitaminleri ile selenyum ve çinko üzere mineraller en güzel antioksidan aktivite gösteren besin öğeleridir. Bunların yanı sıra omega3-6 yağ asitleri ve D vitamini de dolaylı yoldan emsal aktivite göstermektedirler. Besinlere al rengi veren likopen, koenzim q yahut bir pigment olan flavonoidler üzere, çok ziyade sayıda antioksidan vardır. Bu kadar şeyi nerden bulacağız derseniz zerzevat ve meyveler hepsini içeriyor.

Birtakım detoks listeleri yalnızca sıvılardan oluşmaktadır. Ama lif olmadan detoks düşünülemez. Günlük 25-30 gr lif almalıyız. Ve bunu günde ½ -1 porsiyon kuru baklagil yemeği, 3-4 porsiyon zerzevat, 2-3 porsiyon meyve, 3 – 5 dilim kepekli yahut tam tahıl ekmeği , ½-1 porsiyon esmer bulgur yahut yulaf gevreği tüketerek sağlayabiliriz. En ziyade lif içeren zerzevat meyveler; elma, armut, nektarin, üzüm, domates, salatalık, yeşil yapraklı sebzeler, lahana, pırasa, brokoli, kabaktır.

Detoksu yalnızca meyve zerzevat tüketerek yapamayız. Evet, her şeyin en doğalına ulaşacağız, antioksidan ile dolup taşacağız fakat vücudumuzu dört besin ögesiyle besleyerek yapacağız. Yani protein, karbonhidrat, yağ gereksinimimizi da karşılayacağız. Tabi ki kimi değişiklikler yaparak. Mesela; protein için az yağlı yoğurt, süt ve balık; karbonhidrat için tam tahıllı ekmekler, bulgur; yağ için salatalarımıza 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı üzere.

Pişirme metotlarında de değişiklik yapmalıyız. Buharda pişirme en sağlıklısıdır. Haşlama sistemi de çok sağlıklıdır ama kıymetli ögeler suya geçtiğinden haşlama sularını atmayarak değerlendirmeliyiz. Fırınlama tekniğini de kullanabiliriz. Gelgelelim kızartma, kavurma, mangalda-ateşte pişirme tekniklerini kullanmamalıyız.

Detoksun olmazsa olmazlarından biriyse su tüketimidir. Metabolizmayı hızlandırıp, sindirimi kolaylaştırır, toksinlerin atımına yardımcı olur. Günde 2-2,5 litre ılık su tüketmeli ve güne bir bardak limonlu suyla başlamalıyız. Suyu bir seferde değil aralıklarla tüketmek gerekir.

Şöyle bir genelleyecek olursak; detoks mühletince gereksinimimiz olan suyu içmeli, sebze-meyve tüketimini arttırmalı, kafeinli içeceklerden uzak durarak konumuna bitki çayları tüketmeli, alkol-sigara tüketmemeli, paketli-işlenmiş eserleri diyetten çıkarmalı, tuzu azaltarak bölgesine sair baharatlar kullanılarak tat verilmeli, günlük yarım saat tempolu yürüyüş ile de arınma desteklenmelidir.

Şayet aslında Ege-Akdeniz diyeti biçiminde beslenen, sebze-meyve tüketen, spor yapan, sigara içmeyen biriyseniz o devir esasen her gün detoks yapıyorsunuz demektir.

Bu arada gebeler, emzikliler, tansiyon sorunu olan bireyler, diyabetliler, evlatlar, diyaliz hastaları, kanser hastaları, organ yetmezliği olanlar, yakın hengamda operasyon geçirmiş olan kimseler detoks diyeti uygulamamalıdır.

Sağlıklı beslenmeye adım atmak için detoks programı sonrası en ülkü vakit ya da diyete başlamayı düşünenler detoks programından sonra daha verimli bir diyet süreci geçirebilirler.

 
Üst Alt