Son Konu

Diyet ve bağırsak sağlığımızı düzenlemek için önemli gerçekler ve öneriler

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
1. Yerküre nüfusunun yaklaşık üçte birinde kabızlık ve şişkinlik üzere sindirim sistemi şikayetleri vardır. Bu semptomlar yapısal ve fonksiyonel bir anormallik olmadanda oluşabilir.

​2. Sindirim sisteminin rahat çalışması, gaytanın (dışkının) hakikat içerik ve hacimde olarak rahat çıkarılması için ehil ölçüde fiber (lif) diyetle alınması gereklidir. Ülkü olarak günlük diyetle 30-40 gr lif alınmalıdır. Baklagiller, meyve ve sebzeler lif kaynağıdır. Örnek olarak 100 gr fasülyede yaklaşık 20 gr, fındıkta 9 gr lif bulunur. Lifli diyetin divertikül ve bağırsak kanserinden koruduğu unutulmamalıdır. Başkaca yüksek lifli diyet kolestrolü düşürmekte, kilo kaybı sağlamakta ve başkaca şeker hastalarında kan şeker seviyesinin denetiminde yardımcı olmaktadır.

​3. Likit alımınız ehil olmalıdır. Diyetle yani besinlerle alınan fiberin gaitayı (dışkıyı) hacimli ve yumuşak kılması için ehliyetli ölçüde likit tüketilmelidir. Günlük en az iki litre likit tüketilmelidir. Likit tüketiminde tercih su olmalıdır ayrıyeten çay, kahve ve süt likit tüketimi olarak kabul edilebilir. Gazlı ve tatlandırılmış içeceklerden uzak durulmalıdır.

​4. Yüksek fruktoz ve yağ içeren azıklar bağırsak bariyerini bozmakta, yağlı karaciğer illetine yol açarak metabolik bozukluklara neden olmaktadır.

5. İşlenmiş azıklar ehil besin öğeleri ve fiber içermezler ve sıklıkla yüksek ölçüde vücuda zararlı olan doymuş yağlar, tuz ve esirgeyici hususlar içermektedir.

​6. Tez yemek tüketiminden kaçının. Sindirimin ağızdan başladığını unutmayın. Yemeklerinizi yavaş tüketin, her lokmayı yeterli çiğneyin.

​7. Günlük 30 dakika orta noktalı egzersiz yapın. Süratli tempolu yürüyüş teklifler arasındadır.

​8. Sigarayı bırakın. Sigara yemek borusu ve mide arasındaki sfinkterin basıncını düşürerek asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına neden olmaktadır. Reflü denilen bu durum yanma ve öteki komplikasyonlara neden olabilmektedir. Başkaca sigaranın birçok illeti kötüleştirdiği ve birçok kansere neden olduğu unutulmamalıdır.

​9. Mide asit salgısını azaltan ilaçları gereksiz kullanmayın. Mide ve bağırsak mukozasında hasar oluşturan ağrı kesici tasarrufundan uzak durun.

​10.Belirli besinler azık alerjilerine neden olmaktadır. Deniz eserleri, buğday, yerfıstığı, süt ve yumurta en sık alerjiye neden olan besinlerdir.

​11.Buğday, arpa ve çavdarda bir protein olarak bulunan glüten genetik olarak yatkın kimselerde çölyak illetine neden olmaktadır. Çölyak illeti topluluğun %1’ini etkilemektedir.

​12. Kimi diyetler karında şişkinlik, karın ağrısı yahut rahatsızlığı ve bağırsak alışkanlığında değişiklik yapabilmektedir. Bahsedilen bu şikayetleri hassas bağırsak sendromu ve fonksiyonel dispepsi üzere hastalıklarda azaltmak için kimi diyet teklifleri yapılabilir.

 
Üst Alt