Son Konu

"Hangi Renk Görüyorsunuz" Gizemine Yenisi Eklendi: Mavi mi, Yeşil mi?

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
hangi-renk-goruyorsunuz-gizemine-yenisi-eklendi-mavi-mi-yesil-mi.jpg

Beyaz-altın / siyah-mavi elbisenin ve akabinde gelen renk değiştiren eşofman üstünün tesirinden kurtulduğumuza nazaran, artık insanların algılarını bozan ve fikirleri bölen diğer bir renk deneyine hazırız. Deney, birebir uyarıcıdan yaratabileceğimiz çok çeşitli görsel yorumları göstermek için Optical Express tarafından oluşturuldu.

Üstteki renge dikkatle bakın. Sizce mavi mi yeşil mi?

Artık aşağıda 2 olarak etiketlenmiş, ortadaki resme bakın. Pekala sizce bu hangi renk?

1.000 iştirakçinin yüzde 64'ü birinci (en üstteki) manzaranın renginin yeşil olduğunu söylerken, yüzde 32'si mavi olduğunu söyledi. Lakin tıpkı iştirakçilerden, göze çarpan öbür iki mavi tonun yanına koyulduğunda rengi tanımlamaları istendiğinde, yüzde 90'dan fazlası yeşil olduğunu söyledi.

Optical Express'in söylediğine nazaran, RGB (kırmızı, mavi, yeşil) renk modelindeki pahalar, manzaranın 0 kırmızı, 122 yeşil ve 116 mavi olduğunu gösteriyor, yani bu renk teknik olarak daha yeşil.

Olağan ki hepimiz renkleri farklı formlarda algılayıp yorumladığımız için, anlaşılır bir biçimde, hiçbir yanıtın somut olarak yanlışsız olduğunu söyleyemeyiz. Bununla birlikte, rengi yorumlamanız başkalarından kıymetli ölçüde farklıysa, bu bir çeşit renk körlüğüne işaret edebilir.

Burada lisanın de büyük bir rol oynadığını göz önünde bulundurmakta yarar var, zira renkleri birebir niteliklere sahip olduklarını görüp anladığımız halde farklı tanımlıyor olabiliriz.

Optical Express Klinik Hizmetler Yöneticisi Stephen Hannan'ın açıklaması ilgi cazip: "Her bir kişi benzersizdir ve sonuç olarak beynimiz bilgiyi farklı formda işler. Renkleri nasıl yorumladığınıza bağlı olarak, bir kişi onu bir biçimde görebilirken, ona bakan bir sonraki kişi farklı görebilir. Işık göze girer ve gözün gerisindeki ışığa hassas doku olan retinaya çarpar. Işık, Optik Hudut boyunca beyindeki Görsel Kortekse giden bir elektrik sinyaline dönüştürülür. Beyin, bu elektrik sinyalinin kendine mahsus yorumunu yapar."




 
Üst Alt