Son Konu

Karakutu Çözümlendi: Sabiha Gökçen'deki Kazaya İhmaller Zinciri Neden Olmuş

dagcı

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,900
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
68
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-ecfca3854d31bd5c2c1b69b8f331c2fa59b50333.jpg


Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 3 kişinin vefatına 180 kişinin de yaralanmasına neden olan uçak kazasına ait uçağın karakutuları çözümlendi. Uzman raporunda yanılgılar tek tek belirtildi.




İstanbul Sabiha Gökçen Milletlerarası Havalimanı'nda meydana gelen uçak kazasına ait kaza kırım raporu tamamlandı.

TRT Haber'de yer alan bilgiye nazaran, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, 5 Şubat'ta 177 yolcu ve 6 mürettebatın bulunduğu İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayollarına ilişkin yolcu uçağının pistten çıkması sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiği kazaya ait uçağın karakutusu çözümlendi.

İnişten evvel uçağa yıldırım isabet etti




Rapora nazaran, inişe geçmeden 6 dakika evvel uçağa bir yıldırım isabet etti. Bu da pilotlardaki gerilimi artırdı. Yardımcı pilot, Pegasus teknik ünitesi ile bir irtibat sağladı. Bunun da telaşını bir ölçü daha artırdığı belirtildi.

Kokpit takımı inişe geçmek istedikten sonra, havalimanı yaklaşma anons sistemi pilotları 06 kuzeydoğu tarafındaki 06 pistine yönlendirdi. Kokpit grubu ise havalimanı yaklaşma sisteminin verdiği 06 pisti yerine tam aykırı istikametteki 2-4 pistine iniş planladı.

Yer denetim anonsları Türkçe yaptı



Raporda ayrıyeten, hava trafik kontrolörünün iniş öncesi mevcut hava şartları ve pistin durumunu Türkçe bilgilendirdiği ortaya çıktı. Bu da yabancı asıllı yardımcı pilotun Türkçe anonsları anlamamasıyla uçuş komutlarına müdahale edememesine yol açtı.

Heyet raporunda uçağın son iniş safhasında hız ve konumunun da inişe uygun olmadığı belirtildi. Taksi yolu civarında uçağın kuyruk suratının olağandışı artışa geçtiği yeniden raporda yer aldı.

İniş öncesi frenleme sistemi devre dışı bırakıldı



Kaptan pilot Mahmut Arslan'ın frenleme sistemini inişten evvel devre dışı bıraktığı ve 6 saniye gecikmeli olarak manuel frenleme yaptığı, bu manuel frenlemenin de pistin sonuna gelinirken yavaşlamayı sağlamadığı belirtildi.

Pist sonuna kadar yavaşlayamayan uçak 40 metre yükseklikten düştü.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün havalimanında yaptığı denetlemede ise pistin yetersizlikleri rapor edildi. Tüm bu ayrıntılar soruşturma evrakına eklendi. Dosyadaki eksikliklerin giderilmesinin akabinde savcılığın iddianameyi tamamlaması bekleniyor.

İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ilişkin uçak, 5 Şubat 2020 tarihinde inişten sonra Sabiha Gökçen Havalimanında pistten çıkmış, üç modüle ayrılmıştı.

3 kişinin hayatını kaybettiği, 180 kişinin yaralandığı kaza ile ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.
 
Üst Alt