Son Konu

Kekemelik ve kekemelik terapisi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Çocukluk Çağı Akıcılık Bozuklukları

Akıcı konuşma; Konuşmanın daima, eforsuz kabul edilebilir bir süratte olmasıdır. Çocukluklarda en sık görülen akıcılık bozuklukları kekemelik ve süratli bozuk konuşmadır.

Kekemelik Nedir?

Konuşmanın akışına olağanın üstünde sıklıkta ve uzunlukta beis çıkartılmasıdır. Normali belirlemek zordur. Zira kekemelik tarifi 2 açıdan bakılarak yapılmalıdır. Dinleyicinin algıları ve takılması olan bireyin kendisi ve takılmaları ile ilgili algıları. Bu aşamada normali tanımlamak belirlemek güçtür ama köstekler tanımlanabilir.

Tek heceli sözcüklerin tamamının tekrarları

Ses ve hece tekrarları

Ses uzatmaları

İşitilebilir ya da sessiz bloklar

Takılmalar ile başa çıkmada fizikî tansiyonlar

Burada olağan takılma ile sıradan olmayan takılmaları belirlemek gerekir. Her insan konuşurken takılabilir. Alışılagelmiş gelişim gösteren çocuklarda da takılmalar olabilir. Bilhassa 2-5 yaş arası. Bu evlatlara tanı koymadan evvel beklemek gerekir. Ailesinde kekemelik hikayesi olan evlatlar, 6 aydan çokça devam eden takılmalar, lisan ve konuşma bozukluğu yaşayan evlatlar, olumsuz çevresel ve aile deneyimleri yaşayan evlatlar risk kümesidir.

İkincil Davranışlar

Takılmalar konusunda evlatlar ve yetişkinler farkındalık oluşturduktan sonra, kendilerini kekeme olarak algılamaya ve bu durumdan kurtulmak için ise kimi davranışlar geliştirmeye başlarlar. Bu davranışları kurtulma ve kaçınma davranışları olarak ikiye ayırabiliriz. Kurtulma davranışları kişinin takıldıktan sonra kelimeyi bitirebilmek için yaptıklarıdır. Burun deliklerini açma, el-ayak vurma, göz kırpma, ilgili öteki cihete çekmek için boğaz temizleme üzere. Kaçınma davranışı ise kişinin takılmadan evvel takılma derdi ise yaptıklarıdır. Aşikâr sesleri ve sözleri kullanmamak için söz değiştirme, sözcüğün etrafında dolaşarak o sözcüğü kullanmama, muayyen durum ve ortamlardan kaçınma bunlardan bazılarıdır. Evlatta ikincil davranışlar görülüyor ise beklenmeden bir lisan ve konuşma terapistine başvurulmalıdır.

Kekemeliğin Sebepleri

Takılmaların bir çok sebebi olabilir. Genetik ve nörofizyolojik sebeplerde bunların içindedir. Her evladın kekemeliğinin ortaya çıkış nedeni kendine mahsustur. Fakat bu hususta umumî kanı ebeveynlerin tavırları tek başına kekemeliğe neden olmadığıdır. Aile tavrı evladın kekemelikle başetmesini zorlaştırır ya da kolaylaştırır. Birebir formda çevresel etmenlerde tek başına takılmaların sebebi olarak gösterilmez; ama takılmaları arttırabilir. Bilhassa süratli ömür, gerilim, aile beklentilerinin yüksek olması evladın takılmalar ile başa çıkmasında olumsuz etkene sahiptir. Evladın mizacının tek başına kekemeliğe sebep olup olmayacağı konusunda ise farklı görüşler vardır.

Evladın lisan ve konuşma gelişimi de takılmalara sebep olabilecek bir gayri faktördür. Evladının yaşının altında ve çok üstünde lisan becerilerin sahip olması takılmalar ile başetme sürecini de olumsuz etkileyecektir.

Kekemeliğin Azaldığı Durumlar

Yalnızken

Çok rahat ve dinlenmiş iken

Koro halinde bir şey söylerken

Hayvana ya da bebeğe konuşurken

Ritmik uyaranla konuşurken

Müzik söylerken

Aksan değiştirince

Küfür ederken vb.

Sıklığı

Takılma başlama devri olarak 2 yaş ile ergenlik arası periyot rapor edilir. Kekemelik başlama nispetlerine bakacak olursak %75’i 2-5 yaş arasıdır. Sıklığı topluluktan topluluğa farklılık gösterir. Sosyoekonomik seviyesi âlâ olan memleketlerde daha çokça görülüyor. Tekrar de ortalama bir orantı vermek gerekirse tüm toplulukta %1 -2 arasıdır. Cinsiyet bakımından erkeklerde daha çokça ve geçen devir yeniden erkeklerin aleyhine işliyor. Yapılan çalışmalarda erken periyot kekemelik erkeklerde kızlara nazaran 3 kat ziyade iken ilerleyen yaşlarda bu nispet 5 katına kadar çıkıyor. Yani kızlarda düzgünleşme daha çokça görülüyor.

Kekemelik Terapisi

Kekemelik terapisi çok kişisel bir terapidir ve yalnızca bir kişi hazırlanır. Bu terapi yalnızca bu mevzuda kompetan bir lisan ve konuşma terapisti tarafından yürütülmelidir. Kekemelik terapisinin bir reçetesi yoktur, kişinin gereksinimlerine, aile ve kültürel yapısına, etrafına, bağlantılarına vb. özellikleri göz önüne alınarak hazırlanır. Bu açıdan bakıldığında her birey tektir ve şahsidir. Hazırlanan her kekemelik terapisi de tektir.

Kekemelik terapisi bir ekip işidir, çocuk/birey ve aile bu terapinin en kıymetli kesimleridir. Terapi planlaması yapıldığında bu durumun evladın hayatını nasıl etkilediğine bakılmalı ve buradan başlanmalıdır. Değerlendirmede alınan haberlere dayanarak muhit, aile bağlantıları ve özellikleri üzere durumlar terapi planlamasında göz önüne alınmalıdır. Seçilen terapi formülü evlada ve aileye tutarlı alınmalıdır.

Mektep öncesi kekemelik terapisinde evlat kekemeliğe dair olumsuz hislerini tabir edemeyebilir. Klinisyen bu durumu gözlemeli; olumsuz tavırlar azaltılmaya ve ortadan kaldırmaya çalışmalıdır. İkincil davranışlara müdahale ise çok bıçak sırtıdır ve evlada müsait seçilen terapi tekniğinde bunlar zaten azalacaktır. Mektep öncesi periyotta terapi direkt ve dolaylı olarak iki biçimde yapılır. Hangisinin seçileceğine evladın takılma özelliklerine, takılma müddetine, genetik yatkınlığına, muhabere özelliklerine, lisan becerilerine, aile ve çevresel özelliklerine bağlı olarak karar vermek gerekir.

 
Üst Alt