Son Konu

Köpekler Neden Hızlı Hızlı Nefes Alır?

dragons

Yeni Üye
Katılım
15 Ocak 2023
Mesajlar
1,004
Tepkime
0
Puanları
16
Yaş
69
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
“Köpekler neden hızlı nefes alıp verir?” hakkında köpek sahipleri sıklıkla endişe duymaz. Bunun temel nedeni köpeklerde bu davranışın oldukça tipik olması ve genellikle herhangi bir soruna işaret etmemesidir. Köpekler çok sıcak havalarda, çok enerji harcadıklarında ya da heyecanlandıklarında hızlı hızlı nefes alma eğilimi gösterirler. Ancak bu durumun da bir sınırı olduğunun bilinmesi gerekir. “Köpek hızlı nefes alıyor “söylemi “köpek çok hızlı nefes alıp veriyor” söylemine evrildiğinde potansiyel nedenlerin bilinmesi için veteriner hekimlerin uzmanlığına başvurulması önemlidir. Bu yazımızda “köpekler neden hızlı nefes alır?” sorusunun yanıtları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpekler Neden Hızlı Nefes Alıp Verir?​

Genel olarak köpekler hızlı nefes alıp verir. Uzun bir yürüyüş ya da tempolu bir egzersizin ardından vücut sıcaklıklarını hızlı nefes alıp vererek düzenlerler. Egzersiz ve oyun sonrası sergilenen bu davranış bizler gibi ciltlerinden terlemeyen köpeklerin vücutlarını soğutmalarını sağlar. Yine de “köpekler neden hızlı hızlı nefes alır?” sorusuna verilebilecek ek yanıtlar bulunur.

Stres​

Köpekler birçok farklı nedenle strese girebilen hassas canlılardır. Yoğun bir strese, endişeye ya da korkuya maruz kaldıklarında nefes nefese kalabilirler. Araba yolculuğundan ya da havai fişeklerden korktuklarında, ayrılık kaygısı yaşadıklarında köpeklerin solunum hızlarının değişmesinin ardında duygusal dalgalanmalar vardır. Köpeklerin hızlı nefes alıp vermelerinin nedeninin stres kaynaklı olup olmadığının anlaşılabilmesi adına beden dillerinin okunması önemlidir. Hangi durumlar karşısında korkup endişelendikleri bilinirse bu duygu durumunu tetikleyen olay veya kişilerden uzak durmaları sağlanarak daha stabil bir ruh halinde kalmaları kolaylaştırılabilir.

Ağrı veya Huzursuzluk​

Köpekler ağrılarını, acılarını ve huzursuzluklarını saklama konusunda çok başarılıdırlar. Bazı köpekler yaşadıkları konforsuzlukları uzun süre sahiplerine hiç belli etmeden saklayabilirler. Ancak şikayetleri belirgin ölçüde arttığında ve hatta dayanılmaz noktaya geldiğinde hızlı nefes alıp vererek ilk işaretleri bizlerle paylaşabilirler. Köpek hızlı nefes alıyor ve ek olarak kusma, iştahsızlık, ishal, huzursuzluk, topallama veya çeşitli davranış değişiklikleri gösteriyorsa bu durumda veteriner hekim muayenelerinin aksatılmaması önemlidir. Köpeklerin kullandığı bazı ilaçların yan etkileri de köpeklerde hızlı nefes alıp verme gibi semptomların oluşmasına neden olabilir. İlaç kullanan köpeklerin yakından gözlemlenmesi ve kullanılan ilaçların yan etkileri ortaya çıkıyorsa veteriner hekimlere danışılmasında fayda olacaktır.

Kronik Hastalıklar​

Kalp yetmezliği, Cushing Sendromu ve solunum sistemi bozuklukları köpeklerde hızlı nefes alıp verme davranışını kronik hale getirebilir. Köpekler de insanlar gibi kalp yetmezliği yaşayabilirler ve bu durumda nefes alırken zorlanma, egzersiz kondisyonunda azalma ve öksürme gibi belirtiler sergileyebilirler. Köpeklerde hızlı nefes alıp vermenin nedeni kalp yetmezliği olduğu takdirde tedavi planlaması hastalık nedeni doğrultusunda gerçekleştirilir. Köpeklerin adrenal bezlerinin stres hormonu olarak da bilinen kortizol salınımının çok olması ile karakterize Cushing Sendromu köpeklerde hızlı nefes alıp verme, hızlı acıkma ve susama, tüy dökülmesi gibi belirtilere neden olabilir. Kalp yetmezliği ve Cushing Sendrom gibi kronik hastalıkların yanı sıra solunum sistemi rahatsızlıklarının da “köpekler neden hızlı nefes alıp verir?” sorusunu gündeme getirebilir. Zatürre, akciğer tümörleri ve astım köpeklerin solunum hızlarını etkileyen rahatsızlıklara örnek olarak gösterilebilir.



Sıcak Çarpması​

Özellikle yaz aylarında köpeklerin serin tutulması ve her zamankinden yoğun egzersizler yapmamaları önerilir. Köpeklerin vücut ısılarının tehlikeli oranda artması ile oluşabilen sıcak çarpması hızlı nefes alıp verme belirtisinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Köpekler bu durumda zaman kaybetmeden veteriner hekimlere ulaştırılmalıdır. Vücut ısının ne kadar yükseldiğine bağlı olarak köpeklere dakikalar içerisinde müdahale edilmesi gerekli olabilir.

Kansızlık​

Köpeklerde anemi, kırmızı kan hücrelerindeki düşüşle karakterize bir rahatsızlıktır. Kandaki kırmızı kan hücrelerinin temel görevi vücuda oksijen taşımaktır, bu hücreler sayıca azaldığında hücrelere ulaştırılan oksijen miktarı düşeceği için köpekler her zamankinden hızlı nefes almaya başlayabilirler. Köpeklerde anemi teşhisi basit kan tahlilleri ile yapılabilir.

Obezite​

Aşırı kilolu köpeklerde hızlı nefes alıp verme yaygın bir sonuç olarak karşımıza çıkar. Obezite dostlarımızın sağlığını tehlikeye atan ve yol açtığı hastalıklarla hayati risk barındıran bir hastalıktır. Fazla kilolu köpeklerde solunum sıklığının artması vücutlarına oksijen almak için mücadele ettiklerinin bir işaretidir. Bu nedenle köpeklerin sağlıklı beslenmesi, düzenli olarak egzersiz yapmaları ve kilo fazlalıkları olduğu takdirde veteriner hekimlerin önerileri ile mama değişikliğine gidilmesi gerekir.

Irksal Yatkınlık​

Bulldog, Boxer, Pug, Pekingese ve Shih Tzu gibi kısa ve basık suratlı köpeklerde hızlı nefes alıp verme yaygın görülen bir durumdur. Düz ve basık suratlı olarak tabir edilen bu cinslerin ortak sorunu yüzlerinin anatomik yapıları nedeniyle tam anlamıyla sağlıklı nefes alıp verememeleridir. Bu durum yemek yedikten, heyecanlandıktan ve egzersiz yaptıktan sonra belirgin şekilde gözlemlenebilir.



Oyuna Çağrı​

Köpeklerin hızlı nefes almalarının ardında çok masumane ve kesinlikle tehlikeli olmayan nedenler de olabilir; oyuna çağrı da bu nedenlerden biridir. Köpeklerin nefes nefese kalması yalnızca bir mutluluk işareti olabilir. Köpeklerde hızlı nefes alıp vermeye sallanan bir kuyruk, rahatlayan bir ağız ve parlayan gözler eşlik ediyorsa oyun için nazik bir davet içerisinde oldukları düşünülebilir.

Veteriner Hekimlere En Kısa Sürede Danışılmasını Gerektiren Durumlar​

Az önce de belirtildiği gibi köpeklerde hızlı nefes alıp vermenin ardında birçok farklı neden olabilir, kimi zaman heyecan göstergesi kimi zaman ise kronik hastalıkların semptomu olarak karşımıza çıkan bu durum, belli şartlar altında acilen veteriner hekimlere başvurulmasını gerektirir. Köpekler bir anda hızlı nefes almaya başladılarsa ve hızlı nefes almalarına neden olacak bir şart ortada yoksa (sıcaklık, heyecan, stres ve egzersiz gibi), köpekler kaza geçirdilerse, hızlı nefes alma sürekli ve yoğun hale geldiyse, köpeklerin diş etleri mavi, beyaz veya mor renk aldıysa veteriner hekimlerle en kısa sürede iletişime geçilmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir.
 
Üst Alt