Son Konu

Mırmır Nasıl Avlanır

moderatör

Super Mod
Katılım
27 Tem 2022
Mesajlar
21,844
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kıyıdan Mırmır Avı

Bilimsel ismi Lithognathus mormyrus olan mırmır, sparidae familyasından bir balık türüdür. Mırmır, ülkemizin tüm denizlerinde bulunan, görüntüsü itibariyle oldukça sevimli bir balıktır. Bu balığın en karakteristik özelliği parlak gümüş renkli vücudunda dikey şekilde uzanan koyu kahve-siyah renkli çizgilerdir. Bu renkleri onu ızgaraya yatırılmış gibi gösterir. Kafa kısmı vücuduna oranla oldukça büyüktür. Neredeyse tüm kumsallarda bulunur ve yavru olanları yüzerken ayak diplerimizde dolaşarak kalkan kumların altında yiyecek ararlar. En büyük boyu yaklaşık bir kg kadardır. Üreme dönemleri yaz aylarındadır. Küçük sürüler halinde kumluk alanlarda yaşarlar. Mırmır balığının irileri gündüz vakti kıyılara çok yaklaşmaz; ancak geceleri kumları karıştırıp midye, yengeç vb. yemlere ulaşmak için kıyılara yaklaşırlar.

Lezzetli, yumuşak ve beyaz eti olan mırmırın ekonomik değeri yüksektir. Tava, ızgara ve fırında pişirilebilen bir balıktır. Ancak çok yağlı olmadığından tavada daha lezzetli olmaktadır.

Bu yazıda kıyıdan yemli olarak mırmır avının nasıl yapılacağı anlatılacak. Son yıllarda yaygınlaşan LRF yöntemiyle mırmır avı başka bir yazıda ele alınacaktır.

Kıyıdan Mırmır Avı Nasıl Yapılır

Mırmır meraklı ve narin bir balıktır. Yemi genellikle yuttuğu için oltadan kurtulması çok zordur. Tasmalama gerektirmez. Bu yüzden kamışınızı bırakarak bekleyebilirsiniz. Ayrıca yemi yuttuktan sonra kamışı gerdirmek ya da vuruş göstermek yerine sakin ve hareketsiz bir şekilde bekler. Çoğu zamanda kamışa doğru hareket ederek misinayı boşlar. Bu sebeple balıkçılar misina boşluğunu alırken oltada balık olmasına çoğu zaman şaşırırlar. İlk çektiğinizde pek direnmeyen mırmır kıyıya yaklaştıkça sert şekilde karşı koyar.



Zaman Seçimi:


Mırmır, hemen her mevsim avı yapılabilen bir balıktır. Ancak özellikle yaz sonu ve sonbahar aylarında daha verimli av vermektedir. İri mırmırlar gündüzleri kıyılara pek yaklaşmadığından verimli bir mırmır avı için hava karardıktan sonraki saatler seçilmelidir. Ancak gün içinde de iri mırmırlar yakalayabilirsiniz. Sabah erken saatlerde kimi zaman mırmır için oldukça verimli olmaktadır.

Mera Seçimi:

Mırmır, kıyılara yakın kumluk alanlarda yaşayan ürkek ve bir o kadar da meraklı bir balıktır. Kumların altındaki kurt, yengeç, mideye benzeri canlıları yiyerek beslenir. Bu da demek oluyor ki; kumsal meraların tümünde ve liman içlerinde mırmır yakalama şansınız vardır.

Yem Seçimi:

Mırmır kumsal zeminlerde beslenen bir balıktır. Menüsü geniş olmakla birlikte bazı yemlere hiç dayanamaz. Bulunduğu bölgedeki doğal besinleri her zaman en favori yemi olmakla beraber asla hayır diyemeyeceği yem muhtelif kurtlardır. Kaya, kum ve boru kurdu mırmırın en favori yemleridir. Yani herhangi bir kurt çeşidiyle veya varsa avlandığınız bölgedeki doğal kurtlarla mırmır avlama şansınız çok yüksektir. Kurt dışında teke ve mamun da mırmır avında etkili bir yemdir. Kimi zaman sülünes, midye, tavuk göğsü, ve madya ile de avlandığı görülür. Ancak tekrar belirtelim ki, en etkili yem kurttur. Buna ek olarak pek bilinmese de sonbahar aylarında gece avlarında sardalye kullanımı da oldukça etkili sonuç almaktadır.

Takım Seçimi:


Mırmır avında klasik iki veya üç köstekli takımların yanında gezen kurşunlu şeytan çarpması diye tabir ettiğimiz takım da kullanılabilir. Hedeflediğiniz mırmırın iriliğine göre kanca boyu seçebilirsiniz. Çupra için kullandığımız kısa ve çapraz palalı 2-3-4-5-6 nolu iğneler kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken husus takımların kumda yatacak şekilde ayarlanmasıdır. Bunun için misinada biraz boşluk bırakılabilir veya kamış yere paralel yatacak şekilde konumlandırılabilir.

Bulunduğunuz yerde akıntı yoksa olabildiğince hafif kurşun kullanmanızda fayda vardır. Ana beden 40 köstekler 30 veya 25’lik olarak kullanılabilir. Ancak mırmır avında levrek çupra gibi sürpriz balıklarla karşılaşma ihtimaliniz her zaman olduğundan takımları güçlü tutmak da fayda vardır.
 
Üst Alt