Son Konu

Nöbet deyince akla gelir

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
~~Çocuğunuz mütemadi dalıyor mu?, daima baygın mı bakıyor?, uykuda garip haraketler mi yapıyor?, ellerinde ve ayaklarında atma haraketi mi yapıyor?, garip garip gülümsüyor mu? Evladınız nöbet geçiriyor olabilir. Nöbet deyince akıla epilepsi geliyor. Nöbet deyince akıla beyinsel hastalık geliyor. Nöbet deyince akıla dimağ tümörü geliyor.


Nöbet nedir?
Nöbet çocukluk çağında sık görülen nörolojik bir semptomdur. Yaşanması aile için güçlü ve dehşet verici bir hadisedir. Nöbet ani olarak meydana gelen bilincin açık ya da saklı olduğu bir durumdur. İnsanın vücudunda kasılma, atılma, yüzünde seyirme biçiminde olabileceği üzere bir kaygı hissi, buruna bed koku gelmesi, hayaller görme, bulanık görme, bir hadisesi yaşamış üzere hissetme, baş ağrısı, baş dönmesi biçiminde olabilir.
Nöbet ateşli mi olur?
Nöbetler ateşli olabileceği üzere ateşsiz de olabilir. 5 yaş altı çocuklarda en sık ateşli nöbetleri görürüz. Ateşli nöbetler çoklukla üst teneffüs yolu enfeksiyonları sonrası görülmektedir. Umumiyetle saf nöbetlerdir. Lakin, ateşli nöbetler menenjit üzere önemli beyinsel illetin bir semptomu olabilir. Ateşsiz nöbetler halk arasında sara marazı olarak bilinen epilepsi illetinin da bir bulgusu olabilir. Epilepsi marazı tekrarlayıcı nöbetler ile karakterize bir hastalıktır. Ekseriyetle ateşsiz nöbetler formunda bulgu verir. Nadir olarak ateşin tetiklediği nöbetler ile de bulgu verebilir.
Her nöbet tehlikeli midir?
Nöbetlerin birçok kısa müddetli olup tehlikesizdir. Uzun süren nöbetler tehlikeli olabilir. 5 dakikadan kısa süren nöbetler ekseriyetle günahsız nöbetlerdir. 5 dakikadan uzun vadeli nöbetler müdahale gerektirmektedir.
Nöbet ile karşılaşıldığında ne yapılmalıdır?
Nöbet aileleri korkutan bir durum olduğu için ekseriyetle yanlış tatbikler yapılmaktadır. Nöbet geçiren hastaların %90’ından ziyadesi birinci beş dakika içerisinde resen durduğu için hasta yan çevrilir. Etrafında zarar verebilecek objeler uzaklaştırılır. Hasta kusar ise ağzı temizlenir. Nöbet durmaz ise 112 acil servisi arayarak yardım talep edilmelidir. Nöbet esnasında çeneyi açmaya çalışmak, ağız içerisine kaşık üzere cisimler sokmak tehlikelidir. Çene çıkılarına ve diş kırılmalarına neden olunabilir. Hasta lisanını ısırmış ise lisanı geçmişe itilir. Nöbet esnasında suyun altına sokulma, birşeyler yedirip içirmeye çalışmak tehlikeli ve zararlıdır.
Nöbet önemli bir marazın bulgusu olabilir mi?
Evet, mutlaka olabilir. Dimağ tümörleri, menenjit, ansefalit (beyin iltihabı), elektrolit bozukluğu, kalsiyum düşüklüğü, D-vitamini eksikliğinin birinci bulgusu nöbet olabilir. Her nöbet ciddiye alınmalı bu açıdan tetkik edilmelidir.
Son laf
Nöbet geçirmiş olan her hasta nöbet sonrası bir Evlat Nöroloji Mütehassısı tarafından görülmelidir. Nöbet sonrası dimağ sineması (tomografi, emar) çekilmeli, dimağ EEG’si yapılmalıdır. Her hasta Evlat Nöroloji Mütehassısı tarafından takibe alınmalıdır.


 
Üst Alt