Son Konu

Çocuklarda havale (nöbet)

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier
107507.png
Havale geçirme, Sara bunalımları çocuklarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Yenidoğan periyodu olarak isimlendirilen hayatın birinci 28 günü tüm yaş öbekleri içinde en çok Sara buhranı geçirilen devirdir. Aslında beynimiz ne kadar genç ise o kadar havale geçirmeye yatkındır.

İki çeşit havale ile karşılaşıyoruz. Ateşli havaleler ve ateşsiz havaleler. Şayet evlat Sara bunalımının geçirirken yahut acilen sonrasında ateşi 38 kademenin üzerinde çıkıyorsa bu durumu ateşli havale olarak kıymetlendiriyoruz. Umum olarak ateşli havaleler daha âlâ huylu olmaya eğilimlidirler. Birçok 6 yaşından sonra devam etmez. Meğer ateşsiz havaleler daha ileri yaşlara kadar edebilir.
Ateşssiz havalelerin düzgün yahut bed huylu olduğunu pahalandırmak için ise bir kaç parametreyi pahalandırmak lazım. Havale ne kadar kısa sürüyor ve seyrek geliyorsa o kadar daha yeterli huylu olacağını düşünürüz. Tüm vücudun etkilendiği, evladın nöbetler sonrasında durgunlaştığı sık nöbetlerin zeka gelişimini etkileme riski daha ziyadedir. Kimi nöbet tipleri, örneğin West Sendromunda görülen kasılmalar, istenilmeyen gidişatın habercisi olabilirler. Umumî olarak yalnızca uykuda geçirilen nöbetler daha güzel huylu olarak kabul edilebilir.
Şayet Sara bunalımlarını bir ilaç ile denetim altına alabiyorsak hafif bir epilepsi ile karşı zıdda olduğumuzu düşünürüz. Bu durumlarda ilaçları kesmek için nöbetsiz geçen 2 yıl inançlı bir yaklaşımdır. Bu vadeyi ortalama olarak düşünmek daha sahih olacaktır, zira ilaç tasarrufu 1 ay üzere kısa bir vade olabileceği üzere yıllarca da devam edebilir.
Bazen nöbetleri durdurmak daha çetin olabilir. İki yada 3 ilacı tıpkı anda kullanan hastalarımız olabiliyor. Şayet birinci iki ilaç denemesi ile nöbetler denetim altına alınamıyorsa bu duruma dirençli epilepsi denilmektedir.

Doç Dr Barış Ekici,
Evlat Nörolojisi Bilirkişisi,

 
Üst Alt