"Akşama ne pişirsem?" sorusunun yanıtını bulmak ziyadesiyle vakit alıyorken bir de husus iftar için bir sofra kurmak olunca işler bazen içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. İşte bu yüzden Ramazan boyunca sizler için her gün iki farklı menü önerisi sunarak yükünüzü hafifletmeye çalışacağız.
Güzel Ramazanlar...
1. Makarnalı Tavuk Çorbası Tanımı:
4 su bardağı tavuk suyu
2 dilim tavuk göğsü
1 su bardağı makarna
1 havuç
1 tutam maydanoz
1 limon
Havucu soyup ve dilediğimiz biçimde kesiyoruz. Tencereye sıvı yağı koyup havuçları kavuruyoruz. Tavuk suyunu ekliyoruz ve kaynamaya başlayınca makarnaları ek ediyoruz. Makarna haşlanmaya başlayınca yarım su bardağı sıcak su ekliyoruz ve tuzunu atıyoruz. Kıyılmış maydanoz ile servis ediyoruz. İçine bir limonun suyunu sıkabilirsiniz ya da yanında servis edebilirsiniz.
2. Rezene Çorbası Tanımı:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
450 gr rezene (saplarını ayırın)
Tuz
3 su bardağı su
1/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı portakal ya da limon suyu
Bir tutam şeker
Bir tencereye doğranmış zeytinyağını koyup doğradığınız rezeneyi soteleyin. Rezeneler yumuşayınca suyu ekleyip 20 dakika kaynatın. Rezeneleri mutfak robotunda çekip buzdolabında bir saat bekletin. Buzdolabından çıkardığınız çorbaya greyfurt suyunu ve bir tutam şekeri ekleyin. Tuzla tatlandırın. Zeytinyağı ve rezene saplarıyla servis edin.
Salata yahut zeytinyağlıyı unutmayalım.
3. Tahıl Salatası Tanımı:
1/4 su bardağı buğday
1/4 su bardağı kinoa
1 su bardağı zerzevat suyu
1 litre su
1/3 bağ roka
3 yaprak marul
Maydanoz
5 yemek kaşığı çökelek
Sos için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
Tahılları yıkayın ve tuz ek edilmiş sebzeli suyun içerisinde kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Suyunu süzün. Yeşillikleri doğrayın. Sos için gerekli materyalleri karıştırın. Bütün materyalleri karıştırıp servis edin.
4. Topik Tanımı:
Dışı için;
2 su bardağı nohut
3 adet patates
100 gram tahin
2 yemek kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
İçi için;
10 adet soğan
30 gram kuş üzümü
30 gram dolmalık fıstık
100 ml zeytinyağı
250 gram tahin
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz tarçın
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı toz şeker
Servis için;
2 çay kaşığı toz tarçın
1 adet limon suyu
Birinci olarak nohutu haşlayın ve kabuklarını ayırın. Dışı için kullanılan gereçleri rondodan ezip bir hamur elde edin. İç harcı için; bir tavaya zeytinyağı ekleyin ve soğanı karamelize oluncaya kadar kavurun. Şekeri ilave edin. Tahin hariç tüm materyalleri ekleyip pişirmeye devam edin. Son olarak tahini ekleyin ve karıştırın. Elde edilen hamuru cevizden biraz daha büyük bir biçimde koparın. İki streç ortasında döverek açın ve iç harçtan doldurup streç yardımıyla top haline getirin. Servis için; limon suyu ve tarçın ek edin.
Ve sıra geldi ana yemeğe.
5. Beşamel Soslu Tavuk Tanımı:
3 adet patates
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kekik
Tavuk sote için;
1 paket tavuk göğsü
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kekik
Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Muskat
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
Üzeri için;
- Rendelenmiş kaşar peyniri
Patatesleri soyun ve ince ince dilimleyin. Sıvı yağ ve baharatlarla harmanlayın. Güvecin içerisine patatesleri dizin ve 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Patatesler pişerken tavuk sote imaline başlayın. Malzemelri küp küp doğrayın. Sıvı yağı ısıttıktan sonra tavuğu pişirip biberleri ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Sarımsak ve baharatları ekleyip kısık ateşte pişirin. Beşamel sos için tereyağı ve sıvı yağı ısıtın. Unu kavurun. Üzerine soğuk sütü dökün ve ve çırpın. Kaynamaya yakın baharatları ek edin ve 5-6 dakika kaynatın. Patatesin üzerine tavuk soteyi ve beşamel sosu dökün. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpip fırında kızarana kadar pişirin.
6. İslim Kebabı Tanımı:
1 kg patlıcan
2 adet domates
2 adet yeşil biber
Köfte için;
500 gram kıyma
1 adet kuru soğan
1 yumurta
Yarım demet maydanoz
Yarım su bardağı galeta unu
Tuz
Kimyon
Karabiber
Sosu için;
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
Tuz
Kızartma için;
Patlıcanları alacalı olacak biçimde soyun ve uzunlamasına ince ince dilimleyin. Kızgın yağda patlıcanları kızartın, peçete serdiğiniz bir tabağa alın. Derin bir kaba köftelik materyalleri alın ve güzelce yoğurun. Cevizden biraz büyük boyutta olacak formda modüller koparın. Köfteleri de kızgın yağda kızartın. Patlıcanlarınızı '+' işareti oluşturacak halde üst üste koyun. Ortasına bir adet köfte koyun ve üst üste kapatıp bir kürdan ile sabitleştirin. Her kürdana biber ve domates takın. Cam fırın kabına dizin. Sos için olan gereçlerin tamamını bir kaba alıp blender yardımıyla karıştırın. Yaptığınız sosu köftelerinizin üzerine dökün. Evvelce ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin.
Ana yemeğin yanına yancısı olmadan olmaz.
7. Kıbrıs Köfte Tanımı:
1 kg patates
1 soğan
200 gr kıyma
1 yumurta
3 dilim bayat ekmek içi
Tuz
Kuru nane
Kimyon
Zeytinyağı
Patatesleri rendeleyip suyunu sıkın, soğanların ve suyunu harcın içine sıkın. Sonrasında kalan gereçlerle karıştırıp uygunca yoğurun ve zeytinyağında kızartın.
8. Ezogelin Pilavı Tanımı:
1 su bardağı arpa şehriye
1 tane yeşilbiber
1 tane kırmızı kapya biber
1 tane domates
1 tane tavuk bulyon
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım yemek kaşığı tereyağı
Tencereye 2 kaşık sıvı yağla şehriyeleri rengi dönünce kadar kavuruyoruz. 3-4 dk kavurduktan sonra doğradığımız biberler ve domatesleri ekliyoruz. Bir kaç cins karıştırdıktan sonra bulyonu dilediniz baharatı ve tereyağını ekledikten sonra 3-, 3-5, su bardağı suyu koyup pişmeye bırakıyoruz. 10 dakika sonra servise hazırdır.
Tatlısız olmaz diyenlere...
9. Güllaçlı Tart Tanımı:
125 gr tereyağı
1/2 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
3 çorba kaşığı ince çekilmiş badem
2 su bardağı un
4 adet güllaç yaprağı
1 paket vanilyalı puding
750 ml süt
200 ml süt
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı çekilmiş badem
Rendelenmiş çikolata
Yumurta sarılarını ve 1 yemek kaşığı sütü çırpın. Daha sonra un ve pudra şekerini karıştırıp içerisine soğuk tereyağını ekleyin. Son olarak yumurta karışımını ekleyip hamur elde edin. Streç folyoya sarıp buzdolabında 30 dakika bekletin. Hamuru unlanmış tabana alıp merdane ile açarak inceltin. Üzerlerini alüminyum folyo ile örtüp birer avuç kuru bakliyat ek edin. 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Soğumaya bırakın. Pudingi 750 ml sütle paketteki tanım üzere hazırlayın. Yoğunlaşınca ocaktan alıp daima karıştırarak soğutun. Kalan sütü tencereye alın. Tozşekeri ekleyip eriyinceye kadar kaynatın. Süt hafif ılınınca güllaç yapraklarını tek tek süte batırıp çıkarın. Tabana birinci olarak pudingin 1/3’ünü daha sonra süte batırdığınız güllaç yapraklarını koyun. Güllaçların ortasına file badem serpin. Kalan güllaçları da birebir sıralamayla dizin. Üzerine çikolata rendeleyin.
10. Limonlu Cup Tanımı:
1,5 bardak şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 adet yumurta sarısı
2 adet yumurta
1/2-3/4 bardak limon suyu (zevkinize göre)
1/2 paket krem şanti
Şeker ve mısır nişastasını düzgünce karıştırın ya da eleyerek sos tenceresine alın. Üzerine yumurtaları ve limon suyunu ekleyip yeterlice karıştırın. Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. 2-3 saat dolapta soğutun. Servis için kullanacağınız kapların tabanına 1-2 kaşık bu limonlu sostan koyun. Geri alanını soğuk kremşanti ile birleştirin ve karıştırın. Sıkma poşeti yardımıyla kaplara paylaştırın. Servis ederken üzerini yaban mersiniyle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.