Son Konu

Sağlıklı yaşam ve beslenme

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kişilerin sağlıklı hayatı için gerekli olan birinci temel sağlıklı gebelik süreciyle başlar. Gebelik periyodunda sağlıklı ömür ve beslenme kriterlerine dikkat eden analar, bebeğin sağlıklı büyüme-gelişim sürecini tamamlar. Burada ananın bilinçli olması, sistemli takibi evladın dimağ gelişimini, fizikî gelişimini ve ruhsal gelişimini olumlu tesirler.

Veladet sonrasında 0-1 yaş öbeğinde bebek beslenmesinin sistemli takibi evladın büyüme-gelişme süreci, sıhhat denetiminin tertipli yapılması, ananın sağlıklı ömür ve beslenme konusunda ananın uygun eğitimiyle desteklenmelidir. Bu çeşit malumatları bu mevzuda tecrübeli sıhhat işçisi yoluyla elde etmek çok kıymetlidir.

Mektep çağında ve adölesan çağında bireyin kendisini sağlıklı ömür ve beslenme konusunda bilinçlendirildiğinde bir çok hastalık, büyüme-gelişme bozukluğu, obezite üzere riskler ortadan kaldırılarak topluluk sıhhati açısından yol almış oluruz.

Sağlıklı hayat ve beslenme kriterlerinden birincisi sağlıklı beslenmek, fizikî aktivitelerin artırılması, tertipli sıhhat denetimleri, sıhhat işçisi rehberliği, mekteplerde bu hususta yapılan eğitim ve seminerler üzere yollarla bireyin bilinçlendirilmesidir. Sağlıklı hayat ve beslenme kuralları şahsî özelliklerin, kalıtımsal yapının, vücudun muhtaçlıklarını gerçek tespit etmek ile olur.

Bireyin boy-kilo denetim, kan kıymetlerinin takibi, fizik muayene, ruhsal durumunun kıymetlendirilmesi yoluyla sıhhatle ilgili kıymetlendirme sağlanır.

Sıhhat kıymetlendirilmesi yapılan şahıslar hastalık yahut kahırlar başlamadan hami olarak sağlıklı hayat ve beslenme kurallarına uyması gerekir. Bunun için tertipli uyku, insana münâsib beslenme programı, günlük tertipli aktivite ve spor, gerilimden uzak yaşamak, yanlışsız ve sağlıklı çalışma sahaları, bireyleri rahatlatıcı hobiler, içtimaî aktiviteler içinde taraf almak, zatî muhtaçlık ve psikolojisini desteklemek, berbat alışkanlıklardan uzaklaşmak, sağlıklı hayat ve beslenmenin bize ek sağlamasını sağlar. Aksi taktirde göz önünde bulundurmadığımız husus örneğin istenilmeyen beslenme, tahminen obezite, büyüme-gelişme bozukluğu, metabolik marazlar üzere geri dönüşü daha sıkıntı ezalara yol açabilir. Bu nedenle biz öncelikle vücudumuzun gereksinimlerini farkedip gerekirse araştırarak, sağlıklı hayat ve beslenmeyle hayat kalitemizi artırabiliriz. Böylece toplulukta kimseye muhtaçlık duymadan uzun ve sağlıklı ömür sürmenin hoşluğunu yaşabiliriz.

 
Üst Alt