Son Konu

Siber Suçluların Hedefinde Yaşlılar Var

Garfield

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
171,000
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
siber-suclular-yaslilari-hedef-aliyor.jpg

Meskende kalma sürecinin uzamasıyla toplumsal medya platformlarının yaşlı kullanıcı sayısında kıymetli bir artış oldu. Teknoloji kullanımı arttı. İmajlı konuşmalar tercih edilmeye başlandı. Toplantı uygulamaları uzak tanıdıkları bir ortaya getirmede araç oldu. Bu süreç ile birlikte  dijital okuryazarlığın daha az olduğu ileri yaş kümesinde finansal dolandırıcılıklara ve sanal kimlikler üzerinden  gerçekleştirilen akınlarda da  artış gözlenmeye başladı.

ESET uzmanları yaşlı yetişkin kümesinde değerli bir farkındalık eksikliğine dikkat çekti.  Yaşlılar, ferdî yahut finansal bilgilerini almaya çalışan hatalılardan, internet üzerinde karşılaşabilecekleri tehlikelerden çok haberdar değiller. Uydurma banka mailleri, GSM operatörlerinden gelen, fatura süsü verilmiş oltalama maksatlı mailler, şahsî bilgilerini korumak konusunda farkındalıkları epey düşük.

eset-siber-dolandiricilik.jpg


Pandemi devri, insanların arkadaşlık arayışlarını önemli bir formda kısıtladı ve birçok kişinin çevrimiçi platformlara yönelmesine neden oldu. Bu uygulamalar içerisinde çevrimiçi flörtleşme uygulamaları da yer alıyor. Saf olabileceği üzere riskleri de  barındırabilecek bu uygulamalarda dolandırıcılık muhtemelliğine karşı dikkatli olmak ve kuşkulu yaklaşmak gerekiyor.

ABD Federal Ticaret Komisyonu’na ilişkin bir rapora nazaran, 60 yaş üstü şahıslar 2019 yılında çevrimiçi flörtleşme dolandırıcılığında neredeyse 84 milyon dolar kaybetti. Tüm yaş kümeleri ortasında çevrimiçi flörtleşmenin popülerliğinin epeyce artmasına neden olan COVID-19 pandemisi de bu sorunun büyümesine katkıda bulundu. Romantik alaka yoluyla dolandırıcılık, çok fazla bildirilmeyen bir kabahat, zira kurbanlar çoklukla yaşadıkları dolandırıcılıktan utanıyorlar. Bir aksilik olduğunu fark ederek ve meseleyle ilgili konuşarak sevdiklerinizin büyük ölçüde para kaybetmesini ve kalp kırıklığına uğramasına engelleyebilirsiniz.

Bu dolandırıcılığın akabinde, devlet yetkililerinin kılığına girerek yapılan dolandırıcılıklar, çeşitli çekiliş ve piyango dolandırıcılıkları ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.
  • Teknoloji ve dijital dünya ile sonradan tanışan büyüklerinize karşı anlayışlı ve sabırlı olun.
  • Dijital dünyanın kendisine mahsus kuralları olduğunu ve bu dünyada da makûs karakterlerin varlığını büyüklerinizle paylaşın.
  • Toplumsal medya platformlarında gerçek olmayan, dolandırıcılık emeliyle sonradan yaratılmış  hesapların olabileceği hakkında bilgi paylaşımında bulunun.
  • Büyüklerinize, e-posta kullanımı hakkında bilgi verin. Tanımadıkları bireylerden gelen e-postaları katiyetle açmamalarını isteyin.
  • SMS ile gelen linkleri tıklamadan evvel dikkatli olmaları gerektiğini söyleyin.
  • Yakınlarınıza tanımadıkları insanların onlara hiçbir şartta fiyatsız bir ikram vermeyeceğini anlatın.
  • Toplumsal medyada gördükleri düzmece olabilecek tanıtım ve kampanyalar  konusunda bilgilendirin.
  • Kimlik ve banka bilgilerini hiçbir yere vermemeleri konusunda onları uyarın.
  • Kesinlikle bir güvenlik yazılımı kullanmaları konusunda bilgilendirin.
  • İddia edilmesi sıkıntı şifre ve parola kullanımı konusunda yönlendirici olun.
 
Üst Alt