morfeus
Yeni Üye
Sultan Bohçası Tanımı İçin Gereçler
- 500 gram et/tavuk/mantar
- 1 küçük soğan
- 1 adet domates
- 1 kutu garnitür
- 6-7 yufka/6 lavaş/6 krep (tercih sizin)
- Kaşar peyniri
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı oda ısısında süt
- Tuz
- Karabiber
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağından biraz az un
- 2 su bardağı süt
- Tuz
- Pişirmek için tereyağı yahut sıvı yağ
Sultan Bohçası Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Tavuk, et ya da mantar kullanabilirsiniz. Ben bu tanımda et kullandım.
- Evvel etlerimizi kısık ateşte pişiriyoruz.
- Renkleri pembeden kahverengine dönmeye başlayınca içerisine 1 adet domates ve bir adet soğan ekliyoruz.
- Domates ve soğanlar pişince içerisine bir çay bardağı kadar su ekliyoruz.
- Etler yeterlice piştikten sonra içerisine garnitürünüzü ve baharatlarınızı ekleyiniz.
- Garnitürün çiğliği geçtikten sonra ocağınızı kapatabilirsiniz.
- Bir tavada beşamel sosumuzu hazırlıyoruz.Beşamel sos için; tereyağı ve sıvı yağı küçük bir tencereye alarak eritiyoruz. Bunu kısık ateşte yapın ki yanmasın.
- Tereyağımız eridikten sonra unu ek edebilirsiniz ve daima karıştırarak kavurun.
- Kokusu çıkan un kavrulmuş demektir.
- Tıpkı vakitte unu da kavururken ateşi yüksek açmamalıyız, aksi halde unumuz ve yağımız yanabilir.
- Üzerine daima karıştırarak 1, 5 su bardağı sütü yavaş yavaş ek edebilirsiniz.
- Çırpıcı ile süratlice çırpalım, topak kalmamasını sağlayın ki yerken ağza gelmesin.
- Sosumuz kaynayıp yoğunlaştıktan sonra tuz ve karabiberi de ekleyerek kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
- 1-2 dakika kaynadıktan sonra sosunuzu ocaktan alabilirsiniz.
- Bir kasenin içine yufka, krep ya da lavaş koyuyoruz. (yumurta baskınlığını sevmeyen ve doyurucu olsun isteyen lavaş, hafif olsun isteyen yufka kullanabilir. Kreple ise daha ağızda kalır bir tat oluyor. ) ben bu tanımımda yufka kullandım lakin krep tanımını de ekliyorum.
- Krep tanımı hazırlamak için unu süt ile hiç topak kalmayana kadar yeterlice çırpın.
- Yumurtaları ekleyin biraz daha çırpın. Kek hamurundan daha akıcı bir kıvamda hamur edin. Çok hafif sıvı olacak.
- Teflon tavaya 1 çay kaşığı kadar tereyağı yahut sıvı yağ koyup yayın.
- Kızgın tavaya 1 kepçe krep hamuru dökün, sağa sola eğerek yayın. Alt üst çevirin.Vee hazır.
- Yufkanın içerisine evvel beşamel sostan bir taban oluşturuyoruz.
- Daha sonra hazırladığımız içi, ağzına kadar dolmayacak halde ekleyip kapatıyoruz.
- Pişireceğimiz borcama yerleştiriyoruz. Bütün iç bitene kadar süreci tekrarlıyoruz.
- Oluşan bohçaların üzerine beşamel sosumuzu güzelce gezdirip üzerine kaşar rendeleyerek 150 derece fırında 20-25 dk üzerleri düzgünce kızarana kadar pişiriyoruz.