Süneklik nedir sorusu her inşaat mühendisliği öğrencisinin , öğrencilik hayatında bir kez bile olsa karşısına çıkacak bir sorudur Süneklik nedir sorusunun cevabını aslında hepimiz biliyoruz Fakat bu soruyu kelimelere dökerken zorlanıyoruz O yüzden ben de bu yazımda süneklik nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağım
Süneklik Nedir?
Süneklik, bir elemanın herhangi bir yük etkisi altında yer değiştirebilme,deformasyon yeteneğidir Sünekliğin tanımını en sade ve doğru bu şekilde yapabiliriz Fakat süneklik kavramını biraz daha açalım Size süneklik ile ilgili somut bir örnek vermek istiyorum :
Süneklik aslında bir elemanın taşıma kapasitesini de ifade etmek için kullanılır Bir kolon düşünelim İnşaat mühendisliği okuduğum için aklıma direkt kolon geldi İnşaattaki bu kolonların esneme paylarına süneklik diyebiliriz Yani eleman herhangi bir dış yük etkisi altında bir süre dayanabiliyor,esneyip , yer değiştirebiliyor Ama taşıyıcı elemanın da belli bir taşıma kapasitesi var Taşıma kapasitesinden fazla bir yük üzerine yüklenirse yapıda kalıcı hasarlara yol açar
Bu yazımda süneklik nedir sorusuna cevap vermek, sizlere sünekliğin tanımını yapmaya çalıştım Umarım faydalı bir yazı olmuştur Bu yazı işi