Son Konu

Yargıtay Başkanı'ndan AB raporuna sert tepki: Değersiz bir kağıt parçası

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Yargitay%2DBaskani%2Dndan%2DAB%2Draporuna%2Dsert%2Dtepki%2DDegersiz%2Dbir%2Dkagit%2Dparcasi%2D224571%2Ejpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Lideri İsmail Rüştü Cirit tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen isimli yıl açılış programında konuşan Yargıtay Lideri İsmail Rüştü Cirit "Yargının, yasama ve yürütme organı başta, tüm güç odakları karşısında bağımsız olması, hukuk devletinin değişmez ilkesidir" dedi.

Rüştü'nün açıklamaları kısaca şöyle:

"Bundan evvelki isimli yıl açılış konuşmalarında olduğu üzere adalet sistemine ait Yargıtay'ın kurumsal görüşlerini şeffaf biçimde sizlerle paylaşacağım. Anayasanın 9.maddesi uyarınca her türlü egemenliğin kaynağının ulu Türk milletinden direkt aldığımız yargı yetkisini kullanıyoruz. Bu sebeple 5.ve son isimli yıl açılışını yaparken bu süreçte neleri başarıp neleri başaramadığımızı açıklamak istiyorum.



Hukuk muhtaçlığı sistem fikrine dayanır. Bir hukuk tertibi kurmak güçlülerin zayıfları istismar etmesine mani olmaktır. Yargının kullandığı kamusal gücün tartımaya açık bir kişi tarafından kullanılmasını kimse istemeyecektir. Bu sebeple yüksek mesleksel ve şahsî yeteneklere sahip yargı mensuplarının varlığına bağlıdır. Yargının, yasama ve yürütme organı başta, tüm güç odakları karşısında bağımsız olması, hukuk devletinin değişmez unsurudur.

"YARGININ TARAFSIZLIK ÖZELLİĞİ GÜÇLENDİRİLDİ"

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte parlamenter sistemden farklı bir kuvvetler ayrılığı gündeme gelmiştir. Yargının tarafsızlık özelliği güçlendirilmiş, yargının denetleme ve istikrar misyonu kuvvetlendirilmiştir.

Yargı Islahatı Stratejisi'nde öngörülen 9 maksadın gerçekleştirilmesi, adalet sistemimizin daha da güçlenmesine katkı sağlayacak. Yargıçların coğrafik teminatının olması, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi açısından olumlu bir adımdır. İsimli yıl açılışlarının halkın huzurunda, tüm tarafların iştirakiyle şeffaf ve demokratik biçimde yapılması değerlidir.

Bağımsız yargı cumhuriyetimizi ve devletimizi ayakta tutan temellerden birisidir. Gerek yurtiçinden gerek yurtdışından üst seviye siyasi kişiliklerin devame den soruşturmalara haklı münasebetleri olsa bile muhakkak istikamette karar vermeleri için mahkemelere davette bulunmaları yahut açıklama yapmaları, adil yargılama hakkını teminat altına alan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6.maddesindeki bağımsız ve tarafsız mahkeme unsuruyla bağdaşmamaktadır.

FETÖ soruşturmaları kapsamında eski yüksek yargı üyesi 178 kişi hakkında fezleke düzenlenmiş, bunlardan 175'i hakkında dava açılmıştır.

"AB'NİN RAPORU BEDELSİZ BİR KAĞIT PARÇASIDIR"



AB'nin raporu kıymetsiz bir kağıt modülüdür. AB, Türk yargı etiğini de görmezden gelmektedir. Memleketler arası alanda Türk yargısına yönelik bir karalama kampanyasının modülü olan AB'nin raporundaki sözler AB'nin Türk yargısı ve kamuoyu önünde prestij kaybetmesine yol açmıştır.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2018 yılı Global Rekabetçilik Raporu'nda Türkiye'deki yargı bağımsızlığı 111. sırada gösterilmiştir. Kelam konusu idam cezalarının günlük ömrün bir kesimi haline geldiği Mısır 29. sıra, Cemal Kaşıkçı cinayetini dünyanın gözü önünde örtbas etmeye çalışan Suudi Arabistan ise 24. sırada gösterilmiştir. Yalnızca bu iki örnek dahi raporu hazırlayanların hukuk anlayışlarının ve Türk yargısı hakkındaki memleketler arası alanda nasıl kirli ve nahoş propaganda yürütüldüğünü göstermeye kafidir."

"ARABULUCULUK TOPLUMSAL BARIŞA DA KATKI SAĞLAYACAK"

Arabuluculuk daire başkanlığında iş uyuşmazlıklarında 2018 yılının Ocak ayından 2019 yılının Temmuz ayına 356 bin 408 uyuşmazlık çözülmüştür. İhtiyari arabuluculuğun uygulanmaya başlandığı 2013 yılından bu yana 144 bin uyuşmazlık çözülmüştü. 2019 yılının ocak ayından itibaren yürürlüğe giren ticari uyuşmazlıklarla dava kaidesi arabulucuklarda analaşma sağlanan uyuşmazlık sayısı Temmuz ayı itibariyle 22 bin 405'tir. aile uyuşmazlıkları başta olmak üzere öbür uyuşmazlıklarda da arabuluculuğun tesirli formda uygulanması hem toplumsal barışa katkı sağlayacak hem de yargının iş yükünü azaltacaktır.

Ticari uyuşmazlıklarda tahkimin geliştirilmesi sağlanması gerekmektedir. Sık yapılan kanun değişiklikleri isimli hizmetlerin kalitesinin düşmesine sebep olmuştur. Yargıtay'ın tüm kararları kamuya açıldı, şeffaf hale geldi. Şu ana kadar 5 milyona yakın Yargıtay kararımız kamuya açılmıştır.

"ÇOCUKLARIN VE BAYANLARIN ADALETE ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRILMALI"



Ülkemizde çocukların korunmasına, engellilerin hayatlarının normalleştirilmesine ve bayana karşı şiddetin önlenmesine yönelik güçlü devlet siyasetlerinin geliştirilmesi önemli bir gereksinimdir. Toplumsal ömrün her alanında bu dezavantajlı kümelere yönelik bir hassasiyet geliştirilmelidir. Her çocuğun ziyan görmeme hakkı oluş, hayatta kalmak gelişmek ve büyümek için muhtaçlıkları olan hakları gözetilmelidir. Bilhassa çocuklara ait kurumların sorumluluğu ister kurum içinde olsun, ister kurum dışından gelsin temasta oldukları çocukları korumaktır. Dünyada olduğu üzere ülkemizde cinsiyet ayrımcılığı ve bayana karşı şiddet değerli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bayanlara yönelik ayrımcılığa neden olan etkenlerin kaldırılması ve bayanlar ile erkekler ortasında tarihi eşitlikçi olmayan güç bağlantısının dengelenmesi için başta kamu organları olmak üzere toplumun her kısmına değerli misyonlar düşmektedir. Bayana karşı şiddet ve cinsiyet ayrımcılığın aile içi toplumsal yansımaları dikkate alındığında insan hakları ihlalinin ötesinde toplumsal ruh sıhhatini da tesirler bir tarafı bulunmaktadır. Televizyonlarda, gazetelerde ve internet sitelerinde bu tarafta çıkan haberlerin neredeyse rutin hale gelmesi sorunun ciddiyetini göstermeye kafidir. Çocukların ve bayanların adalete erişimi kolaylaştırılmalı."
 
Üst Alt