Son Konu

Protein Eksikliği ve Belirtileri Nedir?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
26
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Protein , kas dokularının ve vücudun tüm hücrelerinin işleyişini düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan içerisinde amino asit barındıran insan bünyesi için vazgeçilmez moleküllerdir.Gıdalar üzerinden alınan ve vücudumuzun temel yapı taşını oluşturan protein eksikliği belirtileri nelerdir?
Aminoasitlerin birleşmesiyle ortaya çıkan yapı taşına protein denilmektedir. Protein insan vücudunda %80 oranında bulunmakla birlikte insan vücudunda en çok bulunan yapı taşını oluşturmaktadır. Protein eksikliği yaşanması durumunda ise birçok sorunla karşı karşıya kalınmaktadır. Peki, protein eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Protein Eksikliği Belirtileri

Çabuk Yorulma



İnsan bünyesi gereği çok çalıştığında, fazla hareket ettiğinde, uykusuz kaldığında yorulması gayet normaldir. Her insan yorulur. Ancak yorulma hızınız diğer insanlara göre daha yüksekse yani diğer insanlara göre daha çabuk ve çok yoruluyorsanız bunun sebebi protein eksikliği olabilir. Mesela aynı işyerinde çalıştığınız ve aynı işi yaptığınız arkadaşlarınız sizin kadar yorulmazken, siz çok daha fazla yoruluyor ve bitkin düşüyorsanız bunu protein eksikliğiyle bağdaştırabilirsiniz. Protein eksikliğinden kaynaklı yorulmalar genel olarak çabuk yorulma, normalden daha fazla yorulma, kendini bitkin halsiz hissetme, iş yapma isteğinin doğmaması, çalışma konusunda isteksizlik gibi etmenlerle kendini göstermektedir.

Kansızlık

Kansızlık birçok insanın başına gelen bir durumdur. Hatta öyle ki bazı insanlarda kronik kansızlık durumu vardır ve kansızlık bütün hayatları boyunca yaşadıkları bir sorun halini almaktadır. Kansızlık genel olarak ilaç tedavisiyle tedavi edilmektedir. Ancak kansızlığın altında protein eksikliği de yatıyor olabilir. Eğer ki protein eksikliğinden kaynaklanan kansızlık probleminiz varsa protein takviyesi yapmanız da şart oluyor.

Hastalıklara Karşı Direncin Azalması

Bağışıklık sistemi mikroplara, enfeksiyonlara karşı vücudu korumaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte vücudun mikrop ve enfeksiyonlara karşı direnci azalmaktadır. Hastalıklara karşı direnci azalan vücut ise çok daha sık hasta olmakta ve hasta olduktan sonra iyileşme süresi de uzamaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasındaki en temel sebep vitamin, mineral ve protein eksiklikleridir. Bunun için beslenme bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için en önemli etkeni oluşturmaktadır. Protein eksikliğinizden kaynaklanan bağışıklık sistemi güçsüzlüğü yaşıyor olabilirsiniz. Eğer ki çok sık hasta oluyorsanız ve hastalıklarınız normalden çok daha uzun sürüyorsa özellikle doğal yollardan vücudunuza protein takviyesi yapmanızda fayda bulunmaktadır.

Diş Eti Hastalıkları



Vücudumuzdaki her hangi bir eksiklik birçok bölgenin de hasara uğramasına sebep olmaktadır. Protein eksikliği basit bir durum gibi gözlemlenebilir. Ancak birçok yan etkisi de beraberinde gelmektedir. Diş eti hastalıkları da protein eksikliğinden kaynaklanabilen rahatsızlıklar arasında bulunmaktadır. Diş etinizin şişmesi, diş etinizin çok sık kanaması gibi kendini gösteren diş eti hastalıklarınız protein eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Göz Bozuklukları

Protein eksikliği hiçte hafife alınacak bir durum değildir. Protein eksikliği göz bozukluklarına varacak kadar sonuçlar doğurabilir. Protein eksikliklerinden kaynaklanan göz bozuklukları genel olarak yakını görememe, uzağı görememe, bulanık görme, karışık görme gibi belirtileri olmaktadır.

Saç Dökülmesi



Protein eksikliğinde saç köklerindeki pigment oranı azalmaktadır. Saç köklerindeki pigment oranının azalması ve saç derisinde oluşan rahatsızlıklar ise saçların cansız olmasına, çok kolay kopmasına ve dökülmesine sebep olmaktadır. Saç dökülmenizin sebebi her zaman için ilerleyen yaş ya da stres değildir. Protein eksikliği olanlarda da saç dökülmesi oldukça sık görülen bir durumdur.

Yaraların Geç İyileşmesi

Şeker hastalarında vücutta meydana gelen yaraların geç iyileştiği genel olarak bilinir. Hatta böyle bir durumla karşı karşıya gelindiğinde neredeyse hemen şeker hastalığı teşhisi konulur. Ancak yaraların geç iyileşmesi ya da hiç iyileşmemesinin sebeplerinden bir tanesi de protein eksikliği olabilir. Protein takviyesi almaya başladığınızda bu sorundan da yüksek oranda kurtulmuş olursunuz.

Bebek ve Çocuklarda Zeka Sorunu

Protein eksikliğinin çocuklar üzerindeki en ciddi belirtisi şeklinde adlandırabileceğimiz belirtilerin başında zeka sorunu gelmektedir. Bebek ve çocuklarda protein eksikliğinin görülmesi durumunda, protein eksikliği ciddi anlamda bulunuyorsa çocuklarda zeka sorunu, zeka gelişiminde yavaşlama ya da durma gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.

Hızlı Kilo Alma

Hızlı kilo alma sağlıklı bir durum değildir. Eğer ki aniden ve hızlı bir şekilde kilo alıyorsanız bunun sebebinin protein eksikliği olma ihtimali de çok yüksektir. Çünkü protein eksikliği durumunda kaslar kendini salarak yağa dönüşmeye başlamaktadır ve kasların yağa dönüşmüş hali kilo almanıza sebep olmaktadır. Eğer ki böyle bir durum varsa bu da protein eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda acilen protein takviyesi yapmaya başlamalısınız. Protein takviyesini şüphesiz ki öncelikle doğal yollarla yapmalısınız.
 
Üst Alt