Son Konu

2021 Dekorasyon Trendleri: Dekorasyonda farkındalık çağı

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
2021_dekorasyon_trendleri_dekorasyonda_farkindalik_cagi-0.jpg

Modadan dekorasyona tüm dalların ortak başlangıç noktası olarak kabul ettiği bu renklerin global ve estetik olarak ortak bir lisan oluşturduğunu belirten Eda Tahmaz, gereçten mobilyaya, konut dokumasından aksesuarlara kadar dekorasyonun her kaleminde bu sene "pozitif düşünmeye ve yeterli hissetmeye” yönelik bir eğilimin olduğunu vurguluyor. Yılın renklerinin yanı sıra ön plana çıkan materyalleri ve dekorasyon akımlarını tahlil eden iç mimar Eda Tahmaz, pandeminin dekorasyona tesirine de değindi.



"Daha düzgün hissettiren seçimlere yöneleceğiz”


Global boyutta yaşadığımız pandeminin de tesiriyle uzmanlara nazaran; 2021 yılı ile birlikte bir tıp farkındalık çağına giriliyor. Tasarımcılara düşen en değerli misyonlardan birisinin de, karbon salınımı düşük üretim teknikleriyle üretilmiş eserleri gözden geçirerek kullanmak olduğunu aktaran iç mimara nazaran bioplastik, geri dönüşüm yahut üst dönüşüm gereçler, 2021 yılında projelerde daha fazla yer bulacak. Örneğin, gereci sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen hindistan cevizi lifi, deniz yosunu, keten, kenevir ve jüt üzere materyallerden el dokuması halılar günümüzde daha çok yaygınlaşıyor.

Mobilyalarda yuvarlatılmış çizgiler, kalem bacaklar, canlı tonların başını çektiği bir renk paleti, psychodelic desenler ve retro çizgiler ile meskenlerde disko çağına geri dönüldüğünün haberini veren Tahmaz, ekliyor: "Daha âlâ hissettiren ve müspet güç veren seçimlere yöneliyoruz. Renk ve desenlerin özgür frekanslarıyla konutlarda 70'lerin funk ruhunu yine canlandırıyoruz. Geçtiğimiz sene tasarım fuarlarının yıldız oyuncularının ortak noktaları; kıvrımlı, boğum boğum, şirin formları ve beşerde uygun hisler uyandıran renkleriydi. 2021'de de popüleritesini koruyan bu organik formlar kanepelerden, top üzere koltuklara, yuvarlatılmış çizgileriyle aydınlatmalara kadar dekorasyonun her alanında karşımıza çıkıyor.”

Evvelden hasır ve rattan mobilyalar bahçe dekorasyonunun vazgeçilmez elemanlarıyken iç ve dış yer ortasındaki hudutların belirsizleşmesiyle salon, mutfak ve hatta yatak odalarına da dahil olmaya başlıyorlar. Hafifliği ve doğallığı ile tercih sebebi olan hasır koltuklar, rattan yatak başları, hasır kapaklı dolaplar, rattan komodinler iç yerlerde farklı tarzlarla uyumlu bir bütün yaratıyorlar. Bunların yanı sıra merinos yününden kaşmire uzanan bir yelpazede duyulara hitap eden yumuşak dokulu dokumalar, kürk, keten, yün, peluş, şönil ve keçe üzere yere sıcaklık katan dokular da tamamlayıcı ögeler olarak karşımıza çıkıyor olacak.

Aksesuar seçimlerinde ise 2021 yılında aktüel ve çağdaş eserlerin yanı sıra eski ve manevi açıdan pahalı aksesuarların kullanıldığını göreceğiz. Vintage, eski ancak manalı diyebildiğimiz eserler daha çok hayat alanlarımıza giren aksesuarlar oldu. Doğal materyalin kullanıldığı el imali eserler de bu yılki trendler ortasında.



"Sürdürülebilirlik mutfak ve banyolarımızda da yer bulacak”

Yerlerimizde sürdürülebilirlik ve doğallık arayışının akla gelen her alanda olduğunu vurgulayan Eda Tahmaz, doğal ahşap kaplama gereçlerin, ahşap görünümlü fayansların, mermer, porselen ve seramiğin yanı sıra bilhassa de banyo ve mutfaklarda kullanılan değişik renk ve dokudaki mozaiklerin ön plana çıktığını aktarıyor. Bu yıl sistemsiz, pürüzlü yüzeyli doğal materyallerin kullanımı ile banyo aksesuarlarında da vintage eserler, doğal ve eski konseptli olarak tasarlanmış banyolar öne çıkıyor.

Koronovirüsün de tesiriyle meskende her zamankinden daha fazla yemek yapmak, mutfağı ilgi odağı haline getirdi. Bu durumla birlikte mutfakların, yalnızca gereksinimlerin görüleceği yerler yerine bütün aile bireylerinin birlikte vakit geçirebileceği yerler olmasına yoğunlaşıldı. Mutfak dekorasyonlarında eskiyi atıp yeniyi getirmek yerine, eskiyi yenilemek bu yılki trendler ortasında. Doğal, kolay temizlenebilen gereçlerin ve nötr renklerin mutfaklarımıza gireceğini düşünen iç mimara nazaran, patine ahşap yüzeyler ve metal dokular da mutfaklara eski lakin çağdaş bir görünüm katacak.



"Yenilenirken geçmişimizden esinleniyoruz”

Tabiattan, nostaljiden ve tropikal bir kaçış isteğinden etkilenen hayat alanları yaratılırken karşımıza, hygge, endüstriyel tarz, wabi sabi, vintage, cottagecore, mid century, eco-chic üzere tarzların çıktığını açıklayan Tahmaz, bu tarzların ortak noktasının bize geçmişten ulaşıp yaşadığımız periyoda ayak uydurmaları olduğunu söylüyor.

Bir nevi sıcak minimalizm olan Eco-chic, zanaatın sıcak tonlarla buluştuğu bir akım. Altın bej, yosun yeşili, zeytin yeşili ve yanık turuncu renkleri öne çıkarken; mat kadife, buklet ve keten üzere dokunma duyusuna hitap eden kumaşlar rahatlık ve koza hissine hizmet ediyor.

Taşradaki kulübe hayatı hissini alıp, nerede yaşarsak yaşayalım konutlarımıza bu havayı getiren Cottagecore tarzının temeli gerilimden, hastalıktan kurtulma, güzelleşme arayışına dayanıyor. Renk skalası, nötr ve pastel renklerin her tonu iken keten, yün, keçe, dantel, masif ahşap mobilyalar, tartan desenleri, goblen kumaşlar, bakır, kalay, emaye ile birlikte topraktan yapılmış kap ve aksesuarlar bu tarzın belirleyici kodları.

Meskende rahatlık, konfor ve sıcaklık üzere olgulara odaklanan tüm İskandinav ülkelerinin hayat ideolojisi haline gelmiş ve yalnız ya da arkadaşlarla birlikte en kolay anların bile keyifli bir ritüele dönüştürülmesini söz eden Hygge tarzında dekorasyon, yumuşacık battaniyeler, minderler, mumlar ve kilimler üzere nesnelerle sıcaklık hissini artırmaya odaklanıyor.

Wabi Sabi tarzının öne çıkan özellikleri ortasında ise asimetri, kolaylık ve doğal objeler yer alıyor. Genel olarak, abartısız, anıları olan, eski, nostaljik ve antika objelerin bir ortaya getirilmesiyle oluşur. Bu anlayışta renklerden mobilyalara, yüzeylerden aksesuarlara kadar tüm ayrıntılarda yalınlığın ve yaşanmışlığın izleri görülür. Sentetik ve yapay duran hiçbir ögeye yer verilmez. Eşyaların birbirleriyle uyumlu görünmeleri gerekmez. Değerli olan yaşanmışlığı, ruhu ve estetiği olan objelerin uygun formda bir ortaya getirilmesidir. Tabiatı gereği birbiriyle birebir olamayacak el imali seramikler, doğal ahşap mobilyalar, kendinden kırışık keten yatak örtüleri üzere mobilya ve aksesuarlar Wabi Sabi'yi konutunuza taşımanın başlangıç noktaları olabilir.



Pandemi süreci ile bir arada gereksinimlerimiz değişti

Mecburî olarak konutlarımızda daha çok vakit geçirdiğimiz, toplumsal hayatımızın ve dışarı ile olan ilişkimizin neredeyse bittiği bu pandemi sürecinde, kendimize ve yaşadığımız yere daha da odaklandığımızı belirten İç Mimar Eda Tahmaz, bu durumun bize, konutlarımızda atıl duran yerleri kıymetlendirme imkanı sunduğunu söylüyor ve pandeminin dekorasyon üzerindeki tesiri ve dikkat etmemiz kriterler üzerine görüşlerini şu sözlerle aktarıyor: "Birçoğumuz için konutumuz iş yerimiz oldu. İşin meskene taşınmasıyla bir arada konut içinde yerden izole ve konforlu bir çalışma alanı gereksinimi doğdu. Hatta online toplantılarda art fonun gözükmesi üzere etkenler çalışma yerlerinin estetik tasa ile oluşturulmasında tesirli oldu. Ayrıyeten çalışma alanlarında kullanılacak mobilyaların da ergonomik, fonksiyonel ve estetik olması değer kazandı.

Pandemi süreci ile birlikte konutta ailemizle daha çok vakit geçirir olduk lakin kendimiz ile baş başa kalacağımız hobilerimize de farklı bir değer verir olduk. Bu nedenle konutta hobilerimiz için ayrılan köşeler, tahminen de 'evimde kesinlikle olmalı' dediğimiz yerler ortasına girdi.

Pandemi sürecinde konut iç yer dizaynlarında dikkat edilmesi gereken kriterlerin başında öncelikle renk seçimi geliyor. Yerlerde bej ve toprak tonları, beyaz, gri, krem, toprak tonları, yosun yeşili üzere sıcak tonlar seçilmelidir. Pantone'un 2021 trend renkleri olarak seçmiş olduğu Ultimate Gray (Dumanlı Gri) ve Illuminating (Parlak Sarı) renklerini ve bu renklerin tonlarını da yerlerimizde görmek mümkün olacak. Doğal, sürdürülebilir gereç kullanımı da yaşadığımız yere yaşanmışlık hissi katması istikametinden epeyce tesirli.

Bir başka kıymetli kriter de yaşadığımız yerin doğal ışık alması. Aydınlatma tercihimiz her vakit gün ışığından azamî seviyede faydalanmak üzerine olmalı. Daha sonra aplikler, mumlar ve lambaderlerle aydınlatma desteklenmeli.”


 
Üst Alt