Son Konu

Prof. Dr. Korkut Boratav'an Yüzde 7'lik Büyüme Yorumu: 'Büyüme Değil, Daralma Yaşandı'

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-0d09529848094b1393c98eab47bfe1f9e2d0e178.jpg


İktisadın büyüme değil, daralma yaşadığını belirten Korkut Boratav, “Ücretler düşüyor. İşsizlik geniş manasıyla artıyor. Pekala, tüketim artışı nasıl mümkün oldu?” dedi.





İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, 2020’nin son çeyreği ile karşılaştırıldığında iktisadın daralma içerisinde olduğuna dikkat çekti. Fiyatların ulusal gelir içindeki hissesinin da süratle düştüğüne işaret eden Boratav, “Ücretlerin ulusal gelir içindeki hissesi bu kadar büyük bir düşme sağlamışsa tüketim artışı nasıl mümkün oldu” sorusunu da yöneltti.  

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine nazaran Prof. Dr. Korkut Boratav, öncelikle bakılması gereken sayıların 2020’nin son çeyreği ile 2021’in birinci çeyreğindeki gerçekleşmeler olduğuna dikkat çekti.

“2020’nin son çeyreğinde ulusal gelir hacim endeksine nazaran 513 milyar lira. 2021’nin birinci çeyreğine gelindiğinde ise 434 milyar liraya düşüyor” yorumunu yapan Boratav, şunları söyledi:

"2020’nin birinci çeyreği yani 12 ay öncesi ile karşılaştırıldığında yüzde 7 artış var. Lakin Ekim-Aralık 2020 ile karşılaştırma yapıldığında ise yüzde 15 düşme görülüyor. Hesaplama ile ilgili sistemdeki bozukluklar bir yana iktisadın şu anda gerileme içerisinde olduğunu görüyoruz.

Yüzde 15’lik bu büyük küçülme iktisadın daralma içinde olduğunu gösteriyor. Bu, birinci 3 ay da Naci Ağbal’ın Merkez Bankası lideri olduğu devirdir. Bütün kredi musluklarının kısıldığı, yüksek faizlerin etkilediği, kredi faizlerinin yükseldiği bir dönem"

'Büyüme baz tesiri ile oldu'



Bu yılın ikinci çeyreğinde baz tesirinden kaynaklı kıymetli bir büyüme görüleceğine işaret eden Boratav, ondan sonrasının meçhul olduğunu söyledi.

Boratav, büyüme bilgileri değerlendirilirken dikkat çeken bir öteki mevzunun da fiyatların ulusal gelir içerisindeki hissesi olduğuna işaret etti. Fiyatların ulusal gelir içerisindeki hissesinin yüzde 31’den yüzde 29’a indiğini lisana getiren Boratav, şunları söyledi:

"Ücretler düşüyor. İşsizlik geniş manasıyla artıyor. İstihdamdaki sakinlik devam ediyor. Fiyatların hissesi bu kadar büyük bir düşme sağlamışsa tüketim artışı nasıl mümkün oldu? Toplam fiyatların ulusal gelirdeki hissesinin düşmesi, enflasyonun personel sınıfına, fiyatlara daha ağır yansıdığını dikkate alırsak ulusal gelirdeki artışı besleyen bir kalem değil"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye iktisadının 2021'in birinci çeyreğinde yüzde 7 büyüdüğünü açıklamıştı.
 
Üst Alt