Son Konu

Sağlık Bakanlığı'ndan Ramazan Bayramı açıklaması

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
saglik_bakanligindan_ramazan_bayrami_aciklamasi_1620816151_5179.jpg

Sıhhat Bakanlığı, Ramazan Bayramı'nda 'Sağlıklı Beslenme Önerileri' başlığıyla bir ihtar yayımladı.

Sıhhat Bakanlığı, Ramazan Bayramı münasebetiyle 'Sağlıklı Beslenme Önerileri' üzerine bir ihtar yayımladı. İkazda yer alan ayrıntılar şu halde:

'Öncelikle tüm vatandaşlarımız, Ramazan Bayramı müddetince Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemlere uygun hareket etmeli, kendilerini ve sevdiklerini korumalıdır. Ramazan hasebiyle beslenme nizamındaki değişiklikler, Ramazan Bayramı ve sonrasında dikkat edilmezse öğün sayısının artmasına ve kimi sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.

Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin ölçüsü apansız artırılmamalıdır.   Gerektiğinde orta öğünlerde taze meyveler, ceviz, badem, fındık ya da az şekerli kompostolar, ayran, kefir üzere içecekler beslenme tertibine eklenebilir.



​Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma usulleriyle pişirilmiş besinler tüketilmemelidir. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber üzere çiğ sebzeler çokça tüketilmeli, az tuzlu peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. 

Sucuk, salam, sosis üzere yağlı besinlerden, börek ve hamur işi besinlerden sakınılmalıdır. Tam tahıl ekmeklerinin tercih edilmesi kan şekerini denetim altında tutacağından ve tokluk hissi vereceğinden değerlidir.

Besinler güzel çiğnenmeli, yemekler süratli yenmemelidir. Ramazan Bayramı mühletince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.



Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze yahut az ölçüde kuru meyveler; şerbetler yerine şekersiz yahut az şekerli komposto/hoşaf suları, az şekerli limonata, ayran üzere içecekler tercih edilebilir.

​Sindirim sisteminin sistemli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan zerzevat, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Lif içeriği yüksek bu besinler tıpkı vakitte kan şekerinin süratle yükselmesini de pürüzler. ​Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon üzere kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete bayram mühletince de itina göstermelidir.



​Sıvı gereksiniminin karşılanması için günde en az 2-2,5 litre sıvı alınmalı; su, ayran, az şekerli limonata, az şekerli komposto/hoşaf üzere sıvı besinler gün içinde tüketilmelidir. Tüm bireyler bilhassa de yaşlı ve tansiyon hastası olanlar çay, kahve üzere kafein içeriği yüksek içecekleri gün uzunluğu fazla ölçüde tüketmemelidir.

​Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı formunda sürdürülmemelidir. Bayram süreci ile birlikte bireyler uyku tertibi Ramazan öncesi nizamlarına dönmeli böylelikle gece yemeleri alışkanlığının önüne geçilmelidir.

​Ramazan ayı boyunca güç harcamamak için azaltılan fizikî aktivitenin bu devrin sonlanmasıyla birlikte artırılması meskende kalındığı mühlet içerisinde de konutta fizikî aktivite uygulamalarının yapılması faydalı olacaktır.

Tüm vatandaşlarımıza sağlıklı  bayramlar diliyoruz.'
 
Üst Alt