Son Konu

Sağlıklı pişirme yöntemleri

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
101711.jpg
101711.jpg
Obezite, kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu hastalıklardan korunmak için bugüne dek nasıl besleneceğimizden bahsettik. Halbuki hastalıklardan korunmak için ne yediğimizin yanında yiyeceklerimizi nasıl pişirdiğimiz de oldukça önemli...

En çok uygulanan ve sağlık açısından zararları en çok gündeme gelen pişirme yöntemlerinden biri kızartma... Kızartılarak pişirilen besinler neredeyse kendi ağırlıklarının yarısı kadar yağ çekerler. Bu da gün içinde tükettiğimiz yağ miktarını ve aldığımız enerjiyi artırmaktadır. Yüksek yağ alımı da başta obezite olmak üzere kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Ayrıca kızartma sırasında yağın yanması ile açığa çıkan kanserojen maddeler ve serbest radikaller kalp hastalıkları ve kanser oluşumunu artırmaktadır. Kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanılması da oldukça sakıncalı olduğundan kesinlikle besinleri kızartmayın.

Özellikle bahar ve yaz aylarında sıklıkla kullanılan bir pişirme yöntemidir ızgara yapma... Mangalda et ve sebzelerin yağ eklenmeksizin pişirilmesi kalori açısından oldukça yarar sağlıyor. Ancak mangalda pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı mangal kömürü ile yiyecekler arasındaki mesafe... Mangal kömürü ile pişirilen yiyeceğin arasında 15 cm kadar mesafe bulunması gerekiyor. Zira kömürün yanması ile açığa çıkan kanserojenler besine yapışarak sağlık için son derece riskli bir hal alıyor.

Fırında pişirme yönteminde ise yiyecekler çok az yağ eklenerek pişirildiğinden hem sağlık hem de kalori alımı açısından oldukça ideal bir pişirme yöntemi... Özellikle et/tavuk/balık gibi yiyecekleri kızartarak veya yağda kavurarak pişirmek yerine çok az miktarda zeytinyağı ve su ekleyerek pişirdiğimizde yalnızca kalori açısından değil, pişirme esnasında oluşan besin ögesi kayıplarını en aza indirme açısından da çok doğru bir yöntem uygulamış oluruz.

Yiyeceklerin özel kaplarda su ile temas etmeden su buharında pişirilmesi yöntemi özellikle sebzeler için oldukça uygun bir yöntem olup en sağlıklı pişirme tekniğidir diyebiliriz. Yiyecekler az zamanda daha az ısıya maruz kaldığı için A, C, E vitaminleri başta olmak üzere besin ögesi kayıpları diğer yöntemlere oranla çok daha azdır. Buharda pişirme yöntemi yiyeceklerin yapısındaki nişasta ve selülozu kırarak yiyeceğin daha yumuşak hale gelmesini ve böylece daha kolay sindirilebilir olmasını sağlar. Besin zehirlenmelerine neden olabilecek mikroorganizmaları yok ederek yiyeceği güvenilir hale getirmekle de kalmaz, yiyeceğin rengini, kalitesini, tadını korur. Besinlerin sindirilebilirliğini kolaylaştırarak diyete uygun hale getirir, ayrıca proteinlerin zarar görmesini engeller.

Haşlama da çok fazla kullandığımız pişirme yöntemlerinden biridir. Sıcak veya soğuk suya bırakılan yiyeceklerin pişene kadar kaynatılması esasına dayanan bu yöntemde dikkat edilmesi gereken husus çok uzun süre kaynatılarak fazla ısıya maruz bırakılan yiyecekte besin ögesi kayıplarının çok fazla olmasıdır. Bu nedenle kaynayan suya bırakılan yiyeceğin en kısa sürede pişirilmesi çok daha uygun olur. Ayrıca haşlama suyuna da bir miktar besin ögesi geçişi olacağından haşlama sularının dökülmemesi gerekir.

Soteleme yöntemi de küçük parçalara ayrılan yiyeceklerin çabuk pişirilmesi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Yağsız olarak ya da çok az yağ ile besinin özsuyu dışarı çıkmadan pişirilen yiyecekte besin ögelerinin muhafazası sağlanmış olur.

 
Üst Alt