Son Konu

Yabancıya Konut Satışında Tüm Zamanların Rekoru Kırıldı

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-4657f90533a2d1b720f067f8aaed7638e3c83bc0.jpg


Türkiye'de bu yılın birinci yarısında yabancılara satılan konut sayısı, geçen yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 44 artışla 20 bin 488'e çıkarken, bu sayı tüm vakitlerin en düzgün ocak-haziran verisi olarak kayıtlara geçti.





AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu datalarından derlediği bilgilere nazaran, yılın birinci yarısında konut satışları geçen yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 11,5 azalışla 552 bin 810 olarak kayıtlara geçti.

Bu devirde konut satışındaki azalmaya karşın yabancılara yapılan satışlardaki artış dikkati çekti. Kelam konusu periyotta dalgalı bir seyir izleyen satışlar, ocakta 2 bin 675, şubatta 2 bin 964, martta 4 bin 248, nisanda 4 bin 77, mayısta 1776 ve haziranda 4 bin 748 olarak kayıtlara geçti. Böylelikle yabancılara konut satışı geçen yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 44 artışla 20 bin 488'e ulaşmış oldu. Bu sayı geçen yılın tıpkı periyodunda 14 bin 262 düzeyindeydi.

Ocak-haziran devrinde yabancılara İstanbul'da 10 bin 108 konut satılırken, bu ili, 3 bin 990 ile Antalya, 1276 ile Ankara, 951 ile Mersin, 584 ile Yalova takip etti.

Bu devirde en çok konutu 3 bin 70 adetle İran vatandaşları aldı. İranlıları, 3 bin 19 konutla Irak, 1759 ile Rusya, 1277 ile Afganistan, 726 ile Almanya vatandaşları izledi.

'Trabzon ve Samsun haziranda birinci 10'a girdi.'



Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Lideri Ömer Faruk Akbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabancılara satılan konutların haziranda yıllık bazda yüzde 185, birinci 6 ayda ise yüzde 44 arttığını belirterek, artışların dala moral olduğunu söyledi.

Aşılanma süreciyle toplumsal bağışıklığın kazanılması, uçuş trafiğinin ve turizmdeki performansın kademeli yükselmesinin gayrimenkul dalına tesirlerinin olumlu seyrettiğini lisana getiren Akbal, kelamlarına şöyle devam etti:

"Haziranda yabancıların en çok konut satın aldığı 10 kent sıralamasında Samsun ve Trabzon da yer aldı. Yabancılar yaz devrinde Türkiye'de yalnızca İstanbul, Antalya ve Muğla'ya değil, Samsun ve Trabzon üzere farklı bölgelere de yatırım yapıyor. Bu iki vilayet başta olmak üzere Karadeniz kıyı kentlerini, iklim ve tabiat şartları tercih edilir kılıyor. Bilhassa Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen alıcılar için yeşil ve mavinin buluştuğu bir lokasyonda yer alan bu kentler, konut fiyatlarının İstanbul, Antalya üzere kentlere kıyasla daha uygun olması, ulaşımın rahatlığı ve kent karmaşasının yaşanmaması, turizm merkezleri ve tabiat parklarının olması üzere özellikleriyle gayrimenkul, konut ve arsa alımı noktasında da cazip."

Akbal, Avrupa’dan Orta Doğu'ya alıcıların çeşitlendiği bu periyotta Kanada'nın da listeye girdiğini, bunun sürpriz olmadığını, ilerleyen periyotlarda listede yeni ülkelerin de görülebileceğini kelamlarına ekledi.

'İlk 6 aylık sayılar yıl sonu rekorunun habercisi.'



Helmann Yapı İdare Şurası Lideri Selman Özgün ise haziranda satış sayılarının 5 bin bandına yaklaştığını belirterek, 6 aylık sayının ise tarihte birinci sefer 20 bini aşarak 20 bin 488 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Haziranda şimdi turizm dönemi tam başlamadan elde edilen bu muvaffakiyetin bölümü keyifli ettiğini lisana getiren Özgün, "İlk 6 aylık rekor, yıl sonundaki rekorların da habercisi. Yaz mevsimi, turizm döneminin ve uçuşların açılması, kısıtlamaların kalkması üzere etkenler sayesinde yıl sonu için artık beklentimiz en az 50 bin adet." dedi.

Özgün, Türkiye'nin bu yıl yabancıya satıştan elde edeceği gelirin 7 milyar dolar olmasını beklediklerini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yabancıya satışta 2025 amacı 20 milyar dolar. Hem satış sayılarının hem de gelirin artması için elimizden geleni yapıyoruz. Yabancıya gayrimenkul satışı ülkeye direkt döviz kazandırması açısından çok kıymetli. Bu mevzuda Türkiye'nin cari açığının kapatılması, mesken alan yabancıların konaklarken çok daha fazla harcama yaparak iktisada katkı sunması üzere çok değerli avantajları var. Dünyanın çabucak her noktasından konut talebi var. Üreticiler olarak bu talepleri cevaplarken tabiata ve beşere saygılı, yeşili odak noktasına alan, yatay mimariye sahip projeleri öne çıkarmalıyız."

'Yabancıya satıştaki artış kesime can suyu oldu.'



Özyurtlar Holding İdare Heyeti Lideri Tamer Özyurt da sayıların, yabancı yatırımcının ne olursa olsun Türkiye'ye bakış açısının değişmediğini, itimat duyduğunu gösterdiğini söyledi.

Döviz kurundaki artışın fiyatları yabancı yatırımcı açısından ilgi çeker hale getirdiğini lisana getiren Özyurt, "Yabancıya satılan konutta artışın devam edeceğini öngörüyoruz. Bu, dala can suyu oluyor." diye konuştu.

Akkuş Group İdare Konseyi Lideri Abdülkadir Akkuş da bu devirde gurbetçilerin markajına girdiklerini söz ederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Salgın, yerli yatırımcı kadar yabancı yatırımcı ve gurbetçi beklentilerini de tümüyle değiştirdi. Yabancı yatırımcı, hayatını da işini de ülkemize taşımak istiyor. İzole ve inançlı ömür beklentisiyle de geniş balkonlu bahçeli, merkezi lokasyonlarda yer alan projelere yöneliyor. Turizm döneminin tam olarak açılması ve bu etkenler konut satış sayılarını daha da üste taşıyacaktır."
 
Üst Alt