Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?​

Yeşil çay, insan sağlığına kattığı sayısız olumlu etkisi ve nitelikli içeriğiyle öne çıkan, bitkisel bir üründür. Yeşil çayın faydaları ise bu nedenle bir hayli fazladır. Sağlığına dikkat eden kişiler genellikle sık sık yeşil çay tüketirler. İçeriğinde pek çok antioksidan ve mikro bileşen bulunduğu için, bu çay ile vücut çok daha zinde kalır. Günlük fonksiyonların en iyi biçimde yerine getirilmesine katkıda bulunur. Kişiyi hastalıklara karşı korur. Bu nedenle, düzenli yeşil çay tüketmek önemlidir.

Bitkisel tedavi yöntemleri, artık günümüzde çok daha popüler hale gelmiş durumdadır. Bu bitkisel tedavi besinlerinden biri de yeşil çaydır. Sık karşılaşılan hastalıklara karşı koruma sağlayan bu besin, son derece değerlidir. Barındırdığı antioksidan sayesinde, düzenli yeşil çay tüketenlerin beyin fonksiyonlarında da gelişme görülür. Birçok kanser çeşidine karşı koruma sağlar. Kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Yeşil çayın, bunların haricinde sayısız faydası vardır. Bu faydalardan en çok öne çıkanları ise şunlardır:

1. Yeşil Çay, Bilişsel Fonksiyonları Geliştirir​

Her ne kadar kahvede olduğu kadar olmasa da, yeşil çayda da bir miktar kafein bulunur. Ancak bu miktardaki kafein, gerginlik ve çarpıntı gibi olumsuz durumlara sebebiyet vermez. Bilakis ideal miktarda olduğu için, sağlık açısından olumlu etkiler sağlar. Kafein sayesinde gün içinde daha canlı ve zinde olmak mümkündür. Aynı zamanda kafein, bilişsel fonksiyonların korunması konusunda yardımcı bir görev üstlenir.

Kafein ile beyinde bir inhibitör nörotransmitter olarak görev yapan Adenozin bloke edilir. Diğer yandan norepinefrin ve dopamin gibi nöronları destekleyen nörotransmitterlerin miktarı artar. Hafızanın daha kuvvetli hale gelmesi ve bireyin reaksiyon süresinin hızlandırılması gibi bilişsel fonksiyonların da gelişimine olumlu katkılar sağlar.

Bunların yanı sıra, yeşil çayda L-teanin adı verilen bir amino asit bulunur. Bu amino asit, kan beyin bariyerini geçebilmesi ile bilinir. L-teanin ile anksiyetenin önüne geçilmesini sağlayan GABA nörotransmitterinin aktivitesi de artar. Beyinde bulunan dopamin ve alfa dalgalarının üretimi de buna paralel olarak artış gösterir. Bu da bilişsel faaliyetleri güçlendirerek, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.

2. Yeşil Çay, Sağlığa Yararlı Biyoaktif Bileşenler İçerir​

Yeşil çayın bir fincanı dahi önemli miktarda biyoaktif bileşen içerir. Bunlardan belki de en önemlisi olan polifenoller, vücuttaki inflamasyonun azalmasına yardımcı olur. Bu sayede pek çok hastalığa karşı koruyucu etki elde edilir.

Polifenoller arasında yeşil çayın faydaları için etkili rol oynayan bileşen ise kateşinlerdir. Kateşinler, bilhassa yeşil çayda da bolca bulunan epigallokateşin gallat adı verilen kateşin çeşidi, hücre hasarını önleme konusunda yardımcı olan ve koruyucu etkileri bulunan doğal antioksidanlardır.

Bu antioksidanlar, vücutta dolaşan ve kansere davetiye çıkaran serbest radikalleri uzaklaştırır. Böylece hücrelerin kanserleşmesini önlemiş olur. Bununla birlikte yeşil çay, diğer çay çeşitlerine kıyasla yüksek miktarda mineral içerir. Bu da vücuttaki mikro besin ögelerine olan ihtiyacın karşılanması konusunda fayda sağlar.

3. Yeşil Çay, Kronik Hastalıklara Karşı Korur​

Yeşil çayın olumlu etkileri söz konusu olduğunda, kronik hastalıklara karşı koruma sağladığını söylemeden geçilmemelidir. Bu alanda yapılan bilimsel araştırmaların çoğu, yeşil çayın insülin direncini azalttığını ve kan şekeri düzeylerini dengelediğini öne sürer. Bu sayede yeşil çay, diyabet hastalarının kan glukoz seviyesinin regüle edilmesini sağlar.

Ayrıca sağlıklı kişilerde ise hastalığa yakalanma riskinin önüne geçer. Ölüme en çok davetiye çıkaran hastalık grubu olan kalp ve damar hastalıklarından korunmak için de yeşil çay içmek son derece önemlidir. Şayet düzenli tüketilirse, kandaki LDL kolesterol, total kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür. Bu da kalp ve damar hastalıklarına karşı önemli bir koruyucu etki sağlar.

4. Yağ Yakımını Hızlandırır ve Formunuzun Korunmasına Yardımcı Olur​

Bu alanda yapılan pek çok araştırma göstermiştir ki, düzenli olarak yeşil çay tüketen bireylerde yağ yakımı hızlanır. Bunun sebebi ise metabolizma hızının artıyor olmasıdır. Bu sebeple yeşil çay tüketimi ile kilo kontrolünü sağlamak daha kolay hale gelir. Düzenli tüketen kişiler daha fazla kilo verir ve obezitenin önüne geçilmiş olur.

Tüm bu olumlu etkilere ek olarak, yeşil çayın kalori içeriği oldukça düşüktür. Kalori bakımından bir fincan yeşil çayda 2 kilokalori enerji mevcuttur. Neredeyse sıfıra yakın bir kalori ile zayıflamaya yardımcı olan yeşil çay, diyet yapan kişilerin güvenle tüketebileceği sağlıklı içeriklerden biridir.

5. Kansere Yakalanma Riskini Azaltır​

Kanser hastalığı, hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalması ile baş gösterir. Kanser, dünya genelinde kalp ve damar hastalıklarının ardından en çok ölüme sebebiyet veren ikinci hastalık grubu olarak öne çıkar. Yeşil çayın içeriğinde bulunan antioksidanlar ise hücrelerde oksidatif hasarın oluşumunu engeller. Bu sayede prostat kanseri, kolorektal kanserler ve göğüs kanseri başta olmak üzere, bütün kanser türlerine karşı koruma sağlar.

Bu konuda yapılan pek çok bilimsel araştırma, düzenli olarak yeşil çay tüketen kişilerin kansere yakalanma konusunda çok daha az riskli grupta yer aldıklarını öne sürmektedir. Keza kanser tedavisi uygulanan hastalarda da tedavi başarı oranının artırılması ve hastalık sonrası toparlanma süresinin kısalması için yeşil çay tüketimi büyük fayda sağlamaktadır.

Yeşil Çay Ödem Atar mı?​

Yeşil çayın faydalarını ve olumlu etkilerini araştıran birçok kişinin aklında ‘’Yeşil çay ödem attırır mı?’’ sorusu bulunmaktadır. Yeşil çay, içeriğinde barındırdığı bileşenler sayesinde ödem attırıcı bir etkiye sahiptir. Yeşil çayın Diüretik yani ödem sökücü etkisi, ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.