Son Konu

Yaz aylarında epilepsili hastalarının dikkat etmesi gerekenler

habercibotu

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2023
Mesajlar
14,349
Tepkime
1
Puanları
38
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Yaz tatili nedeniyle okulların ara vermesi çocuklarda ciddi bir rehavet ve oyun oynama isteği ve oyundan geri duramama durumu yaratmaktadır. Oyun oynamak zararlı değildir. Ancak bunun süresi önemlidir. Oyun dediğimiz zaman arkadaş grupları ile oynanan oyunlardan ziyade masa ve bilgisayar başında geçirilen sürenin fazlalığını sakıncalı bulmaktayız. Genel olarak kişiye göre değişmekle birlikte bir seferde iki saatten fazla bilgisayarda kalmak çocuklar için sakıncalıdır. Epilepsi hastaları için ise bu süre daha kısa tutulmalıdır. Eğer ışığa karşı duyarlı epilepsi türü ile tanı almış hastalarımız varsa onlara mümkünse hiç bilgisayar oyunu tavsiye etmiyoruz.

Yazın herkesin uyku düzeninde değişiklikler olmaktadır. Çocuklar aileleri ile birlikte geç yatıp geç kalkma eğilimindedir. Epilepsi hastaları için uyku düzeni çok önemlidir. Uykusuzluk nöbetleri tetikleyen önemli bir faktördür. Özellikle okul dönemi dışında uyku saatleri biraz esnetilmekle birlikte mutlaka düzenli olmak zorundadır. Çocukların günlük uyku ihtiyacı yaklaşık 8 ile 10 saat arasındadır. Ancak bu gece sabaha kadar oturup ta 12 saat uyuyarak düzenlenmez. Çocuklarda gece salınan büyüme hormonu, kortizol gibi hormonların belli salınma saatleri vardır. Bu salınmalar gece gündüz döngüsüne uyar. O nedenlerle çocukların, özellikle epilepsili çocukların gece 11 civarından geç yatmamaları tavsiye olunur.

UYKU VE DÜZEN BOZUKLUĞU

Uyku düzen bozukluğu özellikle ilaç alım saatlerini de etkilemektedir. Epilepsili çocuklar ilaçlarını zamanında almazlarsa nöbet geçirme riskine maruz kalmaktadırlar. Ergen çocuklar için yazlıklarda arkadaş gruplarında özenti olarak alkol ve sigara kullanması olasıdır. Epilepsi ataklarını tetikleyici olduğu konusunda uyarılmaları gerekir.

Çocukların güneş altında uzun saatler boyunca oynamaları sıvı kaybetmelerine neden olabilir. Aşırı yorgunluk, sıvı kaybı aşırı terleme ilaçların kan seviyesini etkileyeceğinden nöbetlerin tetiklenmesine sebep olabilir. Çocukların bol sıvı almaları sağlanmalı ve güneş altında uzun saatler kalmaları kontrol edilmelidir. Özellikle başa güneş geçmesi kafa içi basıncı değişiklikleri yaratabileceğinden mutlaka bir şapka takılması faydalıdır. Güneşin fazla etkili olduğu öğle saatlerinde dışarıya çıkmamak bir önlem olabilir.

Yaz aylarında yüzme, bisiklet sürme, açık hava sporları gibi etkinlikler yapılabilir. Ancak epilepsi nöbeti geçirme riski olan çocuklar hiçbir zaman yalnız başına havuzda veya denizde bırakılmamalıdır. Mutlaka yanında kriz anında müdahale edebilecek birisi refakatinde olmalıdırlar.
 
Üst Alt